Vlahović, SMS, Ilić, Radovanović (©Reuters)
Vlahović, SMS, Ilić, Radovanović (©Reuters)

Srbi na Čizmi: Vlahović i SMS briljirali, Ilić otkriće, Radovanovićeva renesansa

Vreme čitanja: 9min | sre. 26.05.21. | 09:36

Gorak skudeto za Kolarova

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dušan Vlahović je uz grmljavinu golova zaslužio oreol najboljeg srpskog fudbalera u tek završenoj sezoni Serije A i spasao je bukvalno Fjorentinu ispadanja iz lige. Njemu uz rame je Sergej Milinković Savić koji je odigrao svoju najbolju sezonu u dresu Lacija i praktično bio najzaslužniji što su Nebeskoplavi do nekoliko kola pred kraj prvenstva bili u trci za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Ivan Ilić je u dresu Verone bio pravo otkriće i pred njim je velika karijera. Ivan Radovanović je otkrio u svojoj 33-oj godini da je čitavu karijeru igrao na pogrešnom mestu, ko zna kako bi tekla njegova karijera da se ranije oprobao u ulozi komandanta odbrane? Darko Lazović je bio na svom nivou i neće biti iznaneđenje ako pređe u neki veći klub ovog leta. Filip Đuričić je u svom stilu igrao promenljivo, menjajući partije na nivou Lige šampiona sa anonimnim mečevima.

Veliko razočarenje je Aleksandar Kolarov, lice i govor tela na proslavi skudeta Intera srpskog veterana bolje govore od hiljadu reči šta on sam misli o prethodnoj fudbalskoj godini. Nisu se proslavili u ovoj sezoni naši defanzivci, dvojica Nikola, Milenković i Maksimović baš kao ni debitanti u Krotoneu Miloš Vulić i Vladimir Golemić. Saša Lukić i Vanja Milinković Savić u Torinu zaslužuju prelazne ocene, više zbog zalaganja nego zbog kvaliteta pokazanog na terenu.

DUŠAN VLAHOVIĆ je oborio seriju rekorda u ovoj sezoni među kojima je najlaskaviji da je postao prvi Srbin koji je u jednoj sezoni postigao više od 20 golova u Seriji A. Cifri od 21 gola treba dodati i dve asistencije koje je uknjižio Dušan kao i činjenicu da je postao hladnkovrni egzekutor penala: šest od šest. Treba podvući i eksponencijalni rast Vlahovića: u prošloj sezoni je na 30 utakmica zatresao mrežu samo šest puta u ovoj je odnos 37 mečeva i 21 gol.

Čezare Prandeli je proveo samo nekoliko meseci na klupi Fjorentine, ali će ući u istoriju kao trener koji je lansirao Vlahovića u društvo top fudbalera. Iskusni italijanski stručnjak je video dalje i bolje od drugih. Čim je došao u Firencu dodelio je status startera Vlahoviću rekavši mu da će biti starter na sledećih sedam utakmica bez obizra da li će i koliko će postići golova. Ta vrsta ukazanog poverenja je bila neophodna da Vlahović fudbalski “procveta” u ovoj sezoni.

Dušan je pokazao i da je psihološki sazreo: u pretprošloj sezoni iako je manje igrao požuteo je četiri puta a pocrveneo jednom, u tek završenoj samo je jednom opemenut. Ohrabruje i činjenica da Dušan veoma trezveno razmišlja i stoji čvrsto sa nogama na zemlji bez obzira na vrtoglavi rast cene njegovog igračkog kartona. Ideja da ostane još jednu sezonu u Fjorentini je veoma mudra. Ljubičasti sa Rinom Gatuzom na klupi će u sledećoj sezoni biti jedno od lepših iznenađenja, a uslov Ringja, barem se tako piše u ovdašnjim medijima, bio je potvrda ostanka Vlahovića.

Ocena Dušana Vlahovića za sezonu 2020/2021: 8

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je napravio još jedan kvalitativan skok u sezoni koja je iza nas. Kao nikada do sada u karijeri Sergej je igrao u kontinuitetu na visokom nivou. Mogu na prstima jedne ruke da se nabroje partije u kojima nije zaslužio prelaznu ocenu. Ako je Lacio bio u trci za jedno mesto u Ligi šampiona sve do početka maja, zasluga je srpskog internacionalca.

Nepodeljeno mišljenje svih italijanskih kolega koji prate Lacio je da je Milinković bio najbolji igrač Nebeskoplavih. Sergej je postigao osam golova, podelio je osam asistencija i učestvovao u čak još 12 akcija koje su rezultirale golom. U prevodu, 28 golova od 61, koliko je Lacio zabio u Seriji A, nose potpis Milinkovića-Savića.

Svi navedeni podaci dobijaju dodatno na vrednosti ako se ima u vidu da je Milinković igrao, po pravilu, barem deset metara povučenije u odnosu na Luisa Alberta i imao je mnogo više zadataka u fazi kada Lacio nije u posedu lopte. Ne iznenađuje činjenica da je Sergej sedmi na listi igača po pretrčanim kilometrima u Seriji A i prvi na listi veznih igrača po osvojenim loptama.

Za razliku od Dušana Vlahovića kome bi valjalo da ostane u Fjorentini i zaokruži period stastavanja, Sergej bi trebalo ozbiljno da razmisli da promeni sredinu. Čini se da je sazrelo vreme da napravi kvalitativan skok i pređe u neki od velikih timova. Bilo bi bolje da ostane u Italiji, ali jedina dva kluba koja bi mogla da mu garantuju igrački napredak, Juventus i Inter, ne stoje finansijski baš najbolje da bi mogli da zadovolje apetite predsednika Lacija Klaudija Lotita.

Ocena Sergeja Milinković Savića za sezonu 2020/2021: 7,5

Darko LazovićDarko Lazović

DARKO LAZOVIĆ je veći deo sezone odigrao na visokm nivou i značajno je doprineo da Verona obezbedi opstanak u Seriji A već u januaru. Veći deo utakmica je igrao na levom boku, mada ga je trener Jurić šetao po celom veznom redu, čak se okušao i ulozi centralnog ili ofanzivnog veznog.

Darko je postigao tri gola, podelio šest asistancija i učetvovao u još devet akcija koje su urodile golom. Zahvaljujući još jednoj veoma dobroj sezoni u kojoj je garantovao solidno pokrivanje i u defanzivnoj fazi učinilo ga je vrlo traženim igračem na fudbalskoj pijaci u Seriji A. Neće biti iznenađenje ako Lazovića vidimo u timu sa većim ambicijama

Ocena Darka Lazovića za sezonu 2020/2021: 7

IVAN RADOVANOVIĆ je bio jedna od dobitnih džokera trenera Davidea Balardinija u trci Đenove za opstanak u Seriji A. Ivan je doživeo fudbalsku renesansu u novoj ulozi centralnog defanzivca u odbrambenoj liniji sa trojicom. Iskustvom i inteligencijom je uspešno nadoknadio hendikep sporosti i slabije startnosti, a postao je dodatno oružje Đenove kao plej iz zadnje linije od koga polaze sve akcije Grifonea.

Posle neubedljivog jesenjeg dela šampionata, Radovanović je od decembra pa do kraja sezone, nanizao seriju odličnih partija sa samo par “promašenih” utakmica. Sa novom ulogom, Ivan je sebi produžio barem za dve sezone na Apeninskom poluosrvu a možda i duže.

Ocena Ivana Radovanovića za sezonu 2020/2021: 7

FILIP ĐURIČIĆ je imao tri faze u u tek završenoj sezoni. Počeo je sa promenljivim partijama, onda je imao seriju mečeva na visokom nivou i baš ga je tada “stigao” koronavirus i u 2021. godini je ponovo bio promenljiv.

Đuričić je odigrao desetak utakmica na izuzetno visokom nivou pokazujući potencijal velikog igrača, ali je isto tako imao barem toliko “nevidljivih” partija. Postigao je pet golova, upisao tri asistencije i učestvovao je u 20 akcija koje su krunisane golovima Sasuola.

Ostaje utisak da je Filip mogao više da učini u ovoj sezoni i pored toga što ona ostaje, kad se sve sabere i oduzme, pozitivna. 

Ocena Filipe Đuričića za sezonu 2020/2021: 6,5

Filip ĐuričićFilip Đuričić

IVAN ILIĆ je bio jedno od najprijatnijih otkrića u Seriji A. “Il bambino”, kako ga ja prozvao Jurić je u potpunosti opravdao poverenje hrvatskog stručnjaka. Mladi Nišlija je odigrao čak 29 mečeva u svojoj debitantskoj sezoni na Čizmi i postigao je dva gola.

Posebno je imponovala Ilićeva zrelost i pouzdanost na sredini terana uprkos čijenici da je tek pre dva meseca napunio 20 godina. Ne treba smetnuti s uma da se Ivan izborio za značajnu minutažu u konkurenciji iskusnih i prekaljenih igrača poput Veloza, Sturara, Bese, Tamezea, Baraka.

Ivan je u Veroni napravio prve značajne korake na velikoj fudbalskoj pozornici. Bez obzira gde bude nastavio karijeru, Srbija je dobila igrača za sledećih deset godina na sredini terena.

Ocena Ivana Ilića za sezonu 2020/2021: 6,5

SAŠA LUKIĆ je imao sezonu kao i njegov klub Torino, više hladno nego toplo. Treneri Marko Đampaolo i Davide Nikola su često menjali taktiku, formacijske postavke, uloge fudbalera. Sve te promene nisu zaobišle ni Lukića koji je igrao u svim pozicijama na sredini terena. U jednom momentu pred kraj 2020. učinilo se da je Saša pronašao sebe u ulozi ofanzivnog pleja, postigao je i tri gola u tom periodu, imao nekoliko asistencija. Međutim, taj berićetni momenat nije dugo trajao.

Očekivalo se od Lukića da napravi kvalitativan skok u tek završenoj sezoni. To se nije desilo, delimično zbog samog Saše a još većim delom zbog opšte situacije u Torinu. U svakom slučaju, čak i kada Lukić nije pružao kvalitetne partije, kvantitet i zalaganjen nisu nikada manjkali i zbog toga je često zarađivao barem prelaznu ocenu.

Lukić je odigrao šeste mečeva manje nego u prethodnoj sezoni ali je popravio svoj golgeterski učinak u jednoj sezoni .

Ocena Saše Lukića za sezonu 2020/2021: 6

NIKOLA MILENKOVIĆ je počeo dobro sezonu i bio jedan od malobrojnih fudbalera Fjorentine koji je bio na visini očekivanja i svog kvaliteta. Slučajno ili ne pad forme Blekija je koincidirao sa imenima velikih klubova koji su počeli da se povezuju sa njim. U finišu sezone Milenković je popravio delimično kvalitet svojih nastupa.

Pričalo se još od januara da bi mogao da promeni klub budući da mu ugovor ističe sledeće godine i nalazimo se u poslednjem korisnom periodu u kojem Ljubičasti mogu da inkasiraju pad desetina miliona evra od prodaje.

Nikola je postigao tri gola, dva manje u odnosu na prethodnu sezonu, ali je završio na petom mestu po broju oduzetih lopti protivnicima, potvrđujući jedan od svojih ključnih kvaliteta zbog kojeg ga traže veliki klubovi.

Ocena Nikole Milenkovića za sezonu 2020/2021: 6

Nikola MilenkovićNikola Milenković

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ je počeo sezonu kao treći golman Torina, ali je uspeo tokom godine da preskoči Ujkanija i dobio je šansu da brani u mečevima Serije A i u Kupu Italije. Sergejov mlađi brat je pet puta stajao između stativa Torina u okončanom prvenstvu. U većini odigranih mečeva je bio solidan, ali se stiče utisak da je potrebno da radi još na sebi da bi ozbiljnije ušao u konkurenciju za status golmana startera u Seriji A.

Ocena Vanje Milinković Savića za sezonu 2020/2021: 6

VLADIMIR GOLEMIĆ je u debitantskoj sezoni u Seriji A ostavio solidan utisak uprkos ispadanju Krotonea iz prvoligaškog društva. Na startu sezone nije bio među starterima iako je bio jedan od nazaslužnijih za promociju iz Serije B. Kako je prvenstvo odmicalo Vladimir je učvršćivao svoju poziciju u timu Strope, a kasnije Kozmija, jer je često bio, uslovno rečeno, najmanje loš defanzivac Krotonea. Takođe, Golemić je imao i zadovoljstvo da jedan od dva postignuta gola zabije prvaku Italije, Interu i to na San Siru.

Ocena Vladimira Golemića za sezonu 2020/2021: 6

MILOŠ VULIĆ je igrao promenljivom formom u Krotoneu. U prvom delu šampionata je odavao utisak da bi mogao da ostavi dublji trag. Fantastičan prvenac gol u Seriji A protiv Beneventa je izgledao kao lansirna rampa, a ispostavilo se da je bio samo bljesak. Malo zbog povreda, malo zbog promene na klupi, Vulić je imao manju minutažu kod Kozmija nego kod Strope.

Na kraju je Vulić odigrao 24 meča od kojih na 11 ušao tokom utakmice. Pored jednog gola ubeležio je i jednu asistenciju i učestvovao je u jednoj akciji koja je završena sa pogotkom: ruku na srce, očekivalo se više od nekadašnjeg igrača Crvene Zvezde.

Ocena Miloša Vulić za sezonu 2020/2021: 5,5

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je imao sezonu za zaborav u Napoliju, sa tek nekoliko dobrih partija, na nivou koji se od njega očekivao. Nikola je odigrao samo 17 utakmica i barem na polovini nije zaradio prelaznu ocenu. U godini kada mu je isticao ugovor sa Napolitancima Maksimović je verovatno bio malo i rasejan glasinama i pričama gde bi mogao da nastavi karijeru.

Maksimović ima nekoliko klubova u Italiji, uključujući i velike kao Inter i Lacio, koji ga žele u svojim redovima jer u potpunosti odgovara profilu koji je uvek potreban: iskusan, korpulentan, dugo vremena u Italiji, dolazi bez evra obeštećenja i plata mu ulazi u parametre svih većih klubova.

Ocena Nikole Maksimovića za sezonu 2020/2021: 5,5

ALEKSANDAR KOLAROV je imao najlošiju sezonu u svojoj karijeri. Moglo bi se reći da je njegova priča u redovima Nerazura bila gotova već posle prvih nekoliko kola, odnosno protiv Milana u prvom derbiju kada je dozvolio da ga Zlatan Ibrahimović više puta nadmudri i otvori put Rosonerima ka pobedi. Srpski as je odigrao samo sedam mečava i prvi put u jednoj sezoni nije postigao nijedan gol.

Kolarov je trebalo svojim iskustvom i sposobnošću da igra na više pozicija, da bude Konteov džoker, ali se to nije dogodilo. Za utehu, Kolarovu ostaje činjenica da je šampionskim naslovima sa Mančester Sitijem dodao i italijanski skudeto.

Ocena Aleksandra Kolarova za sezonu 2020/2021: 5


tagovi

Dušan VlahovićSergej Milinković SavićAleksandar KolarovIvan IlićFilip ĐuričićSaša LukićIvan RadovanovićNikola MilenkovićNikola Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara