Dušan Vlahović (©AFP)
Dušan Vlahović (©AFP)

SRBI NA ČIZMI: Vlahović trese mreže u ritmu Ronalda, Imobilea i Murijela, Milinković inženjer veznog reda

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.01.21. | 08:26

Iskupljenje Nikole Maksimovića i Nikole Milenkovića

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dušan Vlahović i Sergej Milinković Savić nastavljaju sa odličnim partijama i najzapaženiji su srpski fudbaleri u prvom delu italijanskog prvenstva. Vlahovićevu efikasnost u poslednjih šest kola prate samo najbolji strelci Serije A: Kristijano Ronaldo, Čiro Imobile i Luis Murijel. Milinković je dobio novi nadimak od Tutosporta: inženjer veznog reda. Filip Đuričić je plenio u prvom poluvremenu protiv Juventusa, Korijere ga je definisao kao “svetionik Sasuola”, tako da je prava šteta što je morao da bude žrtvovan zbog isključenja Obijanga. Nikola Maksimović i Nikola Milenković su se iskupili za poslednje mečeve u kojima nisu blistali u dresu Napolija i Fjorentine. Ivan Radovanović sve više i bolje ulazi u ulogu centralnog defanzivca. Mladi Ivan Ilić je ponovo odradio maksimalno zadatak u veznom redu Verone dok je Vladimir Golemić bio najbolji u defanzivnom redu Krotonea. Miloš Vulić i Saša Lukić nisu imali veče protiv Verone i Milana dok Aleksandar Kolarov protiv svog bivšeg kluba na Olimpiku nije ličio na sebe.

Izabrane vesti

DUŠAN VLAHOVIĆ je vratio s kamatom svaki minut poverenja koje mu je ukazao Čezare Prandeli. Nekadašnji selektor Italije se potvrđuje svakim danom kao najvažniji trener u karijeri srpskog reprezentativca. Slučaj je spojio Prandelija i Vlahovića i ako iko ima interes da trener Ljubičastih ostane što duže na aktuelnoj klupi, onda je to 20-godišnji centarfor. Protiv Kaljarija, Vlahović je postigao peti gol na šest poslednjih mečeva: golovi koji su Fjorentini doneli devet bodova na tabeli. U istom periodu samo su Kristijano Ronaldo i Luis Murijel postizali golove sa frekvencijom srpskog centarfora. Napredak Vlahovića je vidljivi golim okom iz utakmice u utakmicu i evidentno je da izrasta u centarfora koji, kako se to kaže, sam može da drži čitav napad jednog tima na svojim leđima. Dušan je od svih medija dobio sedmicu i uz golmana Drongovskog je bio najbolji akter u redovima Fjorentine, što je navelo pojedine italijanske kolege da naprave kovanicu “DragoVlaho”.

NIKOLA MILENKOVIĆ je odigrao solidno, sigurno, staloženo, bez ijedne greške meč sa Kaljarijem, najavljujući da je period slabije forme iza njega i da će Prandeli moći da se mirne savesti osloni na njega u nastavku sezone. Kod Milenkovića posebno imponuje što osim svog fizičkog stasa pokazuje zrelost i pronicljivost defanzivca koji je duboko zagazio u četvrtu deceniju života a tek mu je 23 godine. Milenković je od izveštača dobio 6,5 ili šesticu.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ dobio je još jedan kompliment posle meča sa Parmom od nekoliko bivših italijanskih fudbalera: dati loptu Milinkoviću znači staviti je u sef ili rešiti problem koji drugi ne mogu. Posebno imponuje brzina kojom Milinković razmišlja, širina pregleda igre i što je najvažnije kvalitet koji imaju samo najveći asovi: igranje sa jednim, maksimalno dva dodira. Lacari, Imobile, Luis Alberto moraju da se zahvale Milinkoviću gotovo za svaki gol ili asistenciju koju naprave tokom 90 minuta. Statistički pokazatelji ukazuju da Milinkovićev radijus kretanja pokriva gotovo 80 odsto terena, zato ne iznenanđuje što Sergej stiže da postiže golove, deli asistencije, konstruiše igru, zatvara prostor na sredini terena, gospodari vazdušnim prostorima i spasava mrežu Nebeskoplavih. Tutosport ga je definisao kao “inženjera srednjeg reda” koji projektuje i realizuje radove na golovima. Protiv Parme, Milinković je lansirao maestralno akciju za prvi gol Lacija a u drugom je posle “jedan-dva” sa Imobileom omogućio Kaisedu da postigne najlakši gol u karijeri. Milinković je od većine medija dobio sedmicu za svoju partiju na Tardiniju.

FILIP ĐURIČIĆ je bio svetionik igre Sasuola u prvom polovremenu, kako je to odličnon zapazio izveštač Korijerea delo sport sa utakmice u Torinu. Srpski reprezentativac je posle slabijeg početka 2021. godine, na Alijanc Areni bio onaj stari: stalno u žiži igri, gotovo uvek na pravom mestu i sa pravim potezom u arsenalu njegovih fudbalskih čarolija. Nema sumnje da je Filip bio među najboljima na terenu, ako ne i najbolji u prvih 45 minuta. Trener De Zerbi ga je ostavio u svlačionici između dva poluvremena zbog isključenja Obijanga i potrebe da pojača srednji red (Lopez je ušao umesto Đuričića). Desetka Sasuola je ocenjena uglavnom sa 6,5 od italijanskih medija, a tu i tamo su mu dali i šesticu.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je prebrodio noćnu moru zvanu Specija. Maksimović nije dobio odmah šansu za popravni jer je ostao na početku meč na klupi. Međutim, slučaj je hteo da se Kostas Manolas povredi na startu utakmice i Maksimović je iskoristio priliku da se iskupi. Istina, i protiv Udinezea je imao par manjih propusta, ali je bio najbolji u zadnjem redu Napolija i uz Di Lorenca je jedini dobio prelaznu ocenu, šesticu.

IVAN ILIĆ je bio među najzapaženijim igračima Verone protiv Krotonea. Srpski tinejdžer je učestvovao u akciji iz koje je rođen pogodak Dimarka koji je odlučio meč. Odsustvo kapitena Veloza se nije primetilo na terenu, a potvrdio se trend da Verona ostvaruje bolje rezultate kada u ulozi režisera igra mladi Nišlija. Pored Ilićevog prezimena su uglavnom stajale ocene 6,5 i 6.

VLADIMIR GOLEMIĆ je bio jedini igrač u odbrani Krotonea koji je zaradio prelaznu ocenu protiv Verone na Bentegodiju potvrđujući da se nalazi u solidnoj formi u novoj 2021. godini iako nije zatresao mrežu kao na prethodna dva meča.

MILOŠ VULIĆ je odigrao na ivici prelazne ocene, pa su mu pojedini mediji dali prelaznu ocenu, a drugi su ga oborili sa 5,5. Vezisti Krotonea se prigovara veliki broj izgubljenih lopti i pored priznanja da je najkonkretniji igrač u veznom redo Stropinog tima.

IVAN RADOVANOVIĆ se sve bolje snalazi u ulozi komandanta odbrane i pokretača akcija Đenove. Protiv Bolonje, Ivan je odigrao četvrtu utakmicu u novoj ulozi i bio je gotovo besprekoran, mada mu je arbitar Doveri progledao kroz prste kada je napravio faul nad Palasijom za drugi žuti karton. U svakom slučaju, Ivan je potvrdio ono što se već znalo, spada u red najinteligentnijih fudbalera u Seriji A i to na terenu maksimalno koristi. Za pruženu partiju protiv Bolonje, na kojoj Đenova prvi put nije pirmila gol posle gotovo tri meseca, Radovanović je nagrađen sa solidnih 6,5.

ALEKSANDAR KOLAROV je ušao u poslednjih desest minuta protiv svog bivšeg tima. Ulazak Kolarova umesto Hakimija je koincidirao sa vertikalnim padom igre Intera koji je primenio veoma lošu verziju “katanača” koji je više ličio na švajcarski sir nego na ozbiljnu odbranu. Bek Nerazura je izgledao poprilično dezorjentisano, zbog čega su mu i oni koji su ga ocenili učinili to sa neprelaznom ocenom, peticom ili maksimalno 5,5. 

SAŠA LUKIĆ nije bio na svom nivou i to je jedan od razloga zašto je Torino relativno lako izgubio od Milana. Vezista Granata nije bio efikasan u presingu na sredini terena a nije uspevao ni da poveže redove svog tima, zbog čega je i ocenjen sa neprolaznom ocenom 5,5.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Saša LukićMiloš VulićAleksandar KolarovIvan RadovanovićVladimir GolemićIvan IlićDušan VlahovićNikola MaksimovićNikola MilenkovićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara