Luka Čermelj, uzdanica Sogdijane (©MN Press)
Luka Čermelj, uzdanica Sogdijane (©MN Press)

Srbi u borbi za trofej u međunarodnom klupskom takmičenju sa najčudnijim sistemom

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.06.22. | 12:39

U toku je grupna faza AFC kupa, azijske verzije Lige Evrope. Ovog ponedeljka četvorica srpskih fudbalera izlaze na teren

Nastavlja se takmičenje u AFC kupu, ovog ponedeljka je na programu 2. kolo grupne faze na istoku kontinenta. Dva kluba, Sogdijana i Tampines Rovers, koja spadaju među favorite za plasman u eliminacionu fazu, imaju u svojim redovima srpske fudbalere. Svi oni će na teren od 14, odnosno 19 časova.

Zehrudin Mehmedović će prvi. Njegov Tampines Rovers se od 14 časova sastaje sa PSM Makasarom, a saigrač mu je crnogorski internacionalac Boris Kopitović. Trenutno četvrtoplasirani tim šampionata Singapura je bio slobodan u 1. kolu zato što su u H grupi samo tri kluba. Indonežanski PSM i domaćin turnira Kuala Lumpur Siti su podelili bodove, odigravši meč bez golova, baš po ukusu Tampinesa

Izabrane vesti

Današnji rivali su bili u istoj grupi AFC kupa i pre dve godine, tada je Tampines slavio sa 2:1 (golom Kopitovića na asistenciju Mehmedovića), te naposletku kao prvoplasiran tim prošao dalje. Nažalost, tada je dalje takmičenje prekinuto zbog pandemije korona virusa.

Očekivano lako je “srpska” Sogdijana izašla na kraj sa Nefčijem iz Kočkor Ata u 1. kolu AFC kupa. Tim naših Milana Mitrovića, Luke Čermelja i Marka Kolakovića je slavio sa 2:0, a kako su Altin Asir i CSKA iz Dušanbea odigrali 1:1, od 19 časova Uzbekistanci imaju priliku da kolo pre kraja obezbede prolaz dalje.

14.00: (2,75) Tampines Rovers (3,30) PSM Makasar (2,40)

Da budu i matematički sigurni, potrebno im je da pobede domaćina turnira, ali i da Altin Asir ne savlada Nefči. Svakako, čak i da konačna odluka padne tek u direktnom okršaju Uzbekistanaca i Turkmenistanaca, prolaz Sogdijane, lidera domaćeg prvenstva, trebalo bi da bude stvar rutine.

Protiv Nefčija su sva tri srpska internacionalca proveli na terenu svih 90 minuta, a Čermelj i Kolaković su postigli po jedan gol. Obojica na asistencije uzbekistanskog veziste Jasura Hasanova.

Sam sistem takmičenja u AFC kupu je malo komplikovan za objašnjavanje, pogotovo ako vam geografija najvećeg kontinenta sveta nije poznata. Naime, grupna faza je podeljena na zapad i istok, “zapadnjaci” su već odigrali i poznato je koji timovi idu dalje. U eliminacionoj fazi igraju pobednici svake od grupa, kao i po jedan najbolji drugoplasirani sa zapada i istoka.

19.00: (5,00) CSKA Dušanbe (3,50) Sogdijana (1,68)

Tako su dalje za sada prošli ATK Mohun Bagan (Indija), Ist Rifa, Al Rifa (Bahrein), Al Seb (Oman) i Al Arabi (Kuvajt). Na istoku se igra još šest grupa, kroz koje ćemo dobiti sedam učesnika naredne faze. U njoj se stvari dodatno komplikuju.

Preostalih 12 ekipa će biti podeljeno praktično na nekoliko delova, opet na osnovu geografije. Zapadna zona nije komplikovana, u septembru se igra turniru u čijim polufinalima će da se sastanu Al Arabi i Al Seb, odnosno Ist Rifa i Al Rifa. Najbolji od tih timova će se plasirati u finale.

Rival će mu biti pobednik Inter-zone, turnira na koji će se direktno plasirati indijski ATK, kao i pobednik J grupe. Ostali timovi će morati da pređu dodatan korak, timovi iz centralne Azije (pobednici grupa E i F) će se međusobno obračunati za jedno mesto na Inter-zona turniru, a preostale ekipe će imati svoj turnir za upražnjenu poziciju u polufinalu. Nadamo se da ste razumeli...

AFC KUP – 2. KOLO

Ponedeljak

Grupa E

16.00: (5,90) Nefči Kočkor Ata (4,10) Altin Asir (1,50)

19.00: (5,00) CSKA Dušanbe (3,50) Sogdijana (1,68)

Grupa F

16.00: (1,42) Dordai Biškek (4,30) Koperdag (7,00)

Grupa G

Visaka – Bali Junajted U TOKU

16.00: (1,45) Kedah (4,10) Kaja (6,75)

Grupa H

14.00: (2,75) Tampines Rovers (3,30) PSM Makasar (2,40)

Grupa I

12.00: Penom Pen Kraun - Vitel U TOKU

16.00: (16,0) Jang Elefant (9,00) Hugang (1,10)

Grupa J

12.00: Taivan Stil - Li Men Voriors U TOKU

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AFC kupTampines RoversSogdijanaZehrudin MehmedovićMilan MitrovićLuka ČermeljMarko Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara