Dejan Stanković (© Star sport)
Dejan Stanković (© Star sport)

Srbi u Seriji A: Stanković spasao obraz našima na novogodišnjoj premijeri

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.01.23. | 16:46

Jedna od najlošijih utakmica Sergeja otkako nosi dres Lacija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dejan Stanković je jedini bio na visini zadatka od Srba u Seriji A na startu 2023. godine. Trener Sampdorije je odlično spremio tim i pobedom nad Sasuolom probudio nadu u opstanak koji bi bio ravan čudu uzimajući sve okolnosti u obzir. Od srpskih fudbalera samo su dvojica zaslužila, jednoglasno, prelaznu ocenu: Nemanja Matići Ivan Ilić. Kuriozitet je da su i jedan i drugi ušli u igru sa zadatkom da čuvaju rezultat. Sergej Milnković Savić i Ivan Radovanović su odigrali najlošije utakmice, možda i u karijeri juče protiv Lećea i Milana. Van stroja je i dalje Dušan Vlahović, dok su Nikola Milenković i Luka Jović izgubili status startera u Fjorentini, a Filip Đuričić je izdržao kaznu suspenzije zbog zbira žutih kartona.

Izabrane vesti

DEJAN STANKOVIĆ je napravio podvig u Ređo Emiliji protiv Sasuola. Sampdorija je buvkalno bila otpisana od svih, ne samo zbog pozicije na tabeli, već i zbog odnosa u klubu, nerešenih pitanja oko vlasničke strukture i serije drugih problema. Deki nije mogao da računa na Đuričića i još nekoliko važnih igrača zbog čega je iskoristio samo tri zamene, ali je na kraju osvojio tri boda. Opšta ocena je da je Deki uspeo oblikuje tim Sampa po svom liku i duhu: borbeno i srčano do kraja. Ako Gabijadini nastavi da igra kao na Mapei stadionu i Đuričić bude onaj stari, nište nije nemoguće za Sampdoriju i Dekija. Srpski trener je od svih listova dobio sedam ili čak 7,5.

NEMANJA MATIĆ se specijalizovao da bude čovek zadatka Žozea Murinja, odnosno čuvar rezultata u posledjih pola sata meča. Protiv Bolonje, još jednom u ovoj sezoni, Nemanja je ušao u igru da bi uneo sigurnost, čvrstoću i mirnoću u vezni red Đalorosih. Plus od Matića se očekuje i da svojim idejama „osvetli“ igru Rome. Protiv Bolonje Matić je na iskustvo i inteligenciju držao konce igre u svojim rukama. Bolonja je tek u poslednjem minutu uspela da stvori dve šansu ali su Smoling i Ejbraham spasli Romu i odrađeni posao Matića. Srpski vezni fudbaler je od svih medija dobio prelaznu šesticu.

IVAN ILIĆ je ušao u igru u poslednjih 20 minuta u momentu kada je Verona ozbiljno riskirala da upropasti sve dobro što je uradila u prethodnom delu meča. Mladi vezista je odmah pohvatao sve niti igre Verone, uveo red u srednji red i isped defanzinve linije omogućivši svom timu da osvoji bod na startu 2023. godine. Veoma pozitivan signal je činjenica da je Ivan odmah ušao u srce igre, kao da je počeo meč. To je razlog zašto je reprezentativac Srbije od svih dobio prelaznu šesticu i pored toga što je proveo dvadesetak minuta na terenu.

FILIP KOSTIĆ je podelio italijanske izvštače. Dobar deo mu je dao prelaznu ocenu zbog posvećenosti i istrajnosti i pored toga što nije ispoštovao svoju normu o nekoliko korisnih centaršuteva u kazneni prostor protivnika. Većina dnevnika je Kostiću dala šesticu, ali je bilo i onih koji nisu dali prelaznu ocenu krilu Juventusa, definišući njegov nastup kao smušen i nedorečen. Dakle, Kostić je bio između 5,5 i šest.

Sergej Milinković Savić (© Reuters)Sergej Milinković Savić (© Reuters)

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je u Lećeu odigrao jednu od najlošijih utakmica u svojoj karijeri. Brojevi su neumoljivi. Izgubio je 25 lopti, dobio samo tri od 11 duela. Imobileu je dao samo jednu korisnu loptu koju kapiten Lacija nije uspeo da transformiše u gol. Bilo je vidljivo da je Milinković van forme i da ne uspeva da drži ritam Lećea u drugom poluvremenu. Sergej se naljutio zbog izmene i pored toga što je Sari objasnio da je došlo do greške da on, u stvari, nije želeo da izvede Milinkovića iz igre, ali se nije najbolje razumeo svojim saradnicima. Milinković je ocenjen u rasponu od četvorke do petice i svi su ga označili kao najgoreg aktera na meču.

IVAN RADOVANOVIĆ je kao i Sergej imao očajan početak godine u Salernu. Olakšavajuća okolnost za srpskog veterana u Seriji A je njegova uloga centralnog defanzivca i protivnici Rafa Leao i Olivije Žiru. Ivan se nikada nije odlikovao brzinom, a pored Leaa njegova sporost je još više došla do izaražaja, kao i drugi limiti koje nije moguće nadomestiti iskustvom i veštinom. Radovanović je ocenjen uglavnom sa 4,5 ili 5. I Radovanović je poneo nimalo laskavu titulu najslabijeg protagoniste na utakmici.

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ nije dobio prelaznu ocenu, jer se od njega očekuje da gospodari petercem imajući u vidu visinu, raspon ruku i kvalitet. Protiv Verone Vanja je napravio nekoliko tehničkih grešaka, počev od pozicioniranja kod primljenog gola, ali i u drugim situacijama. Istovremeno, golman Torina nije imao mekano stopalo, kao po običaju, i napravio je, veći broj pogrešnih pasova. Sve to je proizvelo jedinstven sud izveštača koji su mu dali 5,5 i pored toga što je primo jedan gol.

SAŠA LUKIĆ nije razočarao protiv Verone. Istina je da je bilo medija, većina, koji su oborili Lukića na prvom novogodišnjem ispitu, ali je bilo i malobrojnih koji su videli potencijal i dobre stvari i dali mu čak 6,5 (Korijere delo sport) .Na negativnu ocenu Lukića su uticale dve epizode. U prvoj je mogao da lansira Nemanju Radonjića u izglednu šansu za gol da je pokušao pas levom nogom (inače slabijom koju retko koristi, njegovi kritičari ističu upravo tu činjenicu da igra uglavnom samo desnom nogom). U drugoj je imao šansu da donese pobedu Torinu, ali je njegov udarac glavom u poslednjem minutu meča završio pored gola Montipoa.

NEMANJA RADONJIĆ se pojavio u startnih 11 na opšte izenanđenje. Počeo je veoma dobro meč i činilo se da je to njegov dan. Nažalost, Radonjić je brzo splasnuo i nije uspeo da se podigne. Opšti zaključak je da je mnogo korisniji kada uđe sa klupe nego kada je starter u timu. Potencijalno neugodna ocena za fudbalera koji želi da napravi zaokret u karijeri. Nemanja je od svih izvšetača dobio 5,5 za provedenih 65 minuta na terenu,

DARKO LAZOVIĆ je ponovo igrao u ulozi koja nije njegova. Iskusni Čačanin je sa Kalonom dejstvovao iza leđa Milana Đurića i pokazalo se ono što smo znali: da je beskrupulozniji ispred protivničkog gola i da poseduje tzv. golgeterski killer instinkt bio bi bez problema u višoj kategoriji fudbalera. Njegova partija nije bila loša i zasluživala je prelaznu ocenu, ali su mu reporteri smanjili ocenu zbog promašenih šansi ili nesnalaženja u šesnaestercu. Većina listova je Lazovića ocenila sa 5 ili 5,5 dok je bilo i onih koji mu nisu zamerili promašene šanse dajući mu 6,5.

LUKA JOVIĆ je ušao u igru u 87. minutu protiv Monce i nije uspeo da donese pobedu Fjorentini. Loš signal za Luku je da je njegov glavni konkurent za mesto centarfora Kabral postigao gol i proglašen je za najboljeg igrača na meču.


tagovi

Nemanja MatićIvan RadovanovićSergej Milinković SavićVanja Milinković SavićLuka JovićFilip KostićNemanja RadonjićSaša LukićDejan StankovićDarko Lazović

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara