(©MN Press)
(©MN Press)

Srbija blizu drugog šešira, ali navija i za – Švedsku

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.09.22. | 08:36

Ako Orlovi ne pobede u Oslu, bitno je da Slovenija ne bude treća

Na kraju smo Lige nacija, ostalo je još jedno kolo da se odigra, koje će odlučiti da li će Srbija ili Norveška od sledećeg ciklusa biti deo elitne, A klase ovog takmičenja.

Ali, sve smo bliži i žrebu za naredno Evropsko prvenstvo, koje će se igrati u Nemačkoj 2024. godine. Ako znamo da na šampionatu kontinenta nismo igrali od 2000. i da smo plasmane propuštali na „šampionske“ načine, često pucajući sami sebi u nogu, onda nam je svaki detalj vezan za predstojeće kvalifikacije – bitan.

Izabrane vesti

Žreb za grupe će se održati 9. oktobra u Frankfurtu, a još je neizvesno da li će Orlovi biti u drugom ili trećem šeširu. I neće se ni znati dok se ne odigra poslednja runda Lige nacija, jer upravo od konačnog redosleda u ovom takmičenju zavisi koja će reprezentacija biti u kojem „ćupu“ na izvlačenju.

Iako Dragan Stojković pleni optimizmom pa kaže da je potpuno svejedno da li ćemo u trku krenuti iz drugog ili trećeg šešira, jer to Orlovima nije smetalo da izbore direktan plasman na Mundijal, normalno je da nacija priželjkuje malo lakši put do EP. Jer će, recimo, Engleska biti u drugom šeširu, a nju i pored problema u igri koje trenutno ima, niko neće poželeti za rivala.

Sistem takmičenja je takav da dve prvoplasirane iz svake grupe idu direktno na Evropsko prvenstvo, a treća će morati da traži put kroz baraž. Tim putem je reprezentacija Srbije išla nakon poslednjih kvalifikacija za EP, pa je pala na poslednjem stepeniku protiv Škotske.

Uglavnom, Srbija u ovom momentu ima mesto u drugom šeširu, ali je na samoj ivici. Ukoliko pobedi Norvešku u Oslu u utorak veče, bio bi to apsolutni bingo: sigurno bi bila u drugom „ćupu“, a izborila bi i promociju u Ligu nacija A.

U slučaju da Orlovi ne savladaju Norvešku, onda se već stvari komplikuju i zavisili bi od drugih rezultata, ali bi ključno bilo da Švedska na svom terenu savlada Sloveniju. S obzirom na to da se u toj matematici za žreb ne računaju bodovi osvojeni protiv poslednjeg u grupi, jer su neke grupe sa samo tri reprezentacije, onda bi Srbiji više odgovaralo da ta poslednja bude Slovenija, protiv koje su osvojili četiri boda, a ne Švedska, koju su pobedili oba puta i imaju šest bodova na kontu.

Ovako bi izgledali šeširi na današnji dan:

PRVI: Holandija, Portugalija, Mađarska, Hrvatska, Belgija, Danska, Španija, Italija, Švajcarska, Francuska.

DRUGI: Poljska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, BiH, Škotska, Norveška, Srbija.

TREĆI: Ukrajina, Island, Crna Gora, Slovenija, R. Irska, Finska, Albanija, Rumunija, Švedska, Jermenija.

ČETVRTI: Turska, Gruzija, Kazahstan, Grčka, Luksemburg, Makedonija, Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Slovačka.

PETI: S. Irska, Farska ostrva, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.

ŠESTI: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Ali, mogu stvari još da se promene do poslednje utakmice Lige nacija sledeće nedelje.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvožreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara