Stojković (©MN Press)
Stojković (©MN Press)

Srbija izabrala kontinuitet: Piksi prvi posle Osima sa tri ciklusa na klupi

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.03.24. | 14:52

Stojković ima „dva od dva“ što se tiče plasmana na velika takmičenja i osvojenu Ligu nacija

Bio je pre Katara heroj nacije. Posle Mundijala i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo „akcije“ mu već nisu bile toliko jake, ali Dragan Stojković je dobio poverenje Fudbalskog saveza Srbije da nastavi dalje.

Prema svim informacijama, FSS i Stojković su se dogovorili da potpišu novi ugovor, koji će biti na snazi do završeka kvalifikacija ili Mundijala 2026. godine, zavisno od toga da li ćemo se plasirati na najveću fudbalsku smotru.

Izabrane vesti

Bilo je dilema, šuškanja kroz fudbalsku čaršiju, nije ni tajna da u Kući fudbala postoji i struja koja nije naklonjena selektoru, ali Piksi je dobio poverenje da još dve i po godine ostane na klupi Orlova. Izabran je – kontinuitet. Jer, nijedan strateg državnog tima još od Ivice Osima nije uspeo da spoji tri kvalifiakciona ciklusa. Štaviše, niko u tom međuprostoru od Osima do Stojkovića nije uspeo da sastavi ni dva cela.

Ondašnji selektor velike Jugoslavije je od 1986. do 1992. vodio Plave kroz kvalifikacije za Evropsko, preko Svetskog, do ponovo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Kod Piksija će biti samo obrnuto: od trke za Mundijal (u Kataru), preko EP, do nove trke za Mundijal – u SAD.

Neko će reći da je tajming malo čudan, jer je selektoru isticao ugovor nakon završetka Evropskog šampionata u Nemačkoj. Opšti utisak javnosti je bio da će sud o Piksiju i eventualnom nastavku saradnje biti donet zavisno od rezultata na prvenstvu. Ali, u FSS-u su drugačije rezonovali, odlukom da već sada produže ugovor Stojkoviću poručili su da čvrsto veruju u njega i da je reprezentaciji preko potreban kontinuitet.

Prema pojedinim informacijama, selektor će dobiti i povišicu u ugovoru, koju je zaslužio sa ostvarenih „dva od dva“. Odveo je Orlove i na Svetsko i na Evropsko prvenstvo, u međuvremenu je osvojio Ligu nacija i prvi put doveo Srbiju u elitnu klasu. Iz tog ugla gledano, Stojkoviću zaista nema šta da se zameri. Ali, ostao je gorak ukus u ustima naciji zbog slabog rezultata u Kataru i više nada nego očekivanja da će se bolje proći za koji mesec u Nemačkoj.

Od Srbije se očekuje bolji fudbal, bolje igre i prilika da se izdanje na terenu popravi ukazaće se već za nekoliko dana, kada će odigrati dve prijateljske utakmice, protiv Rusije i Kipra. To je ujedno poslednje okupljanje pre priprema za prvenstvo Evrope. Na kojem će naša reprezentacija zaigrati posle 24 godine. Prvi put pod imenom Srbija.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara