Reprezentativci Srbije (FSS)
Reprezentativci Srbije (FSS)

Srbija je u osmini finala svetskog prvenstva! A tamo nas čeka najspektakularniji igrač sveta

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.09.21. | 20:35

Orlovi deklasirali Amerikance za plasman u nokaut fazu futsal Mundijala u Litvaniji

Futsal reprezentacija Srbije se plasirala u osminu finala Svetskog prvenstva u Litvaniji! Večeras je izjednačen najveći uspeh našeg futsala na svetskim prvenstvima pošto je Srbija samo još u Tajlandu 2012. godine uspela da se plasira među 16 najboljih.

Orlovi su večeras u poslednjem kolu grupne faze savladali Amerikance 7:0 i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz grupne faze otišli u nokaut fazu gde ih čeka favorizovana Portugalija predvođena najboljim igračem sveta Rikardinjom.

Izabrane vesti

Srbiji je večeras protiv Amerike bila potrebna pobeda od makar dva gola razlike kako bi preskočila Kostariku koja je osvojila takođe tri boda u grupi ali i imala za gol bolju gol-razliku. Na kraju su Orlovi debelo premašili željenu granicu...

Posle tesnih poraza od svetskih prvaka Argentinaca i snažnih Iranaca, Srbija je bila favorit protiv Amera koje su Gaučosi pregazili čak 11:0 ali ih je Iran ipak savladao samo dva razlike.

Predvođeni srpskim stručnjakom Dušanom Jakicom, Amerikanci su znali da nemaju šanse za prolaz zbog katastrofalne gol-razlike ali su izašli na teren sa ciljem da što skuplje prodaju kožu. Ipak, kvalitet i očigledno veći motiv i želja Orlova su na kraju napravili veliku razliku.

Srbija je od prvog sekunda meča pritiskala i napadala. Pretili su Lazarević, Rajčević, a Petrov je u četvrtom minutu pogodio prečku. Žestok pritisak Orlova se uskoro isplatio. Lazarević je ukrao loptu Amerikancima pred njihovim golom i kao na tacni poslužio Rakića koji nije propustio zicer. Već u osmom minutu je bilo željenih dva razlike za Srbiju. Petrov je prošao po levoj strani i sjajno asistirao Tomiću koji je rutinski pogodio za 2:0.

Nije Srbija ni tu stala već je nastavila da napada. U 16. minutu je Tomić postigao drugi gol na meču. Posle slobodnog udarca za Srbiju iz izgledne pozicije, lopta je pogodila živi zid i odbila se Tomiću koju je iz prve poslao u mrežu. Amerikanci su prvu i jedinu šansu u imali u 17. minutu kada je golman Miki Aksentijević pokazao da ga nije uspavala dobra igra njegovih saigrača.

Nastavile su da se nižu šanse pred golom Amerikanaca i sedam sekundi pre kraja poluvremena, Strahinja Petrov je drugim golom doneo Orlovima ogromnu prednost. Sjajno se prikrao Amerikancu iza leđa i kaznio njegovu neopreznost.

Bilo je jasno da je Srbija već na poluvremenu rešila pitanje pobednika i plasmana u osminu finala. U drugom poluvremenu su naši reprezentativci nastavili da diktiraju tempo i kontrolišu visoko vođstvo. Imali su dobre šanse u prvih desetak minuta drugog poluvremena ali ih nisu iskoristili. Kada su Ameri zaigrali bez golmana, krenula je nova serija. Milosavljević je iskoristio grešku Amerikanaca za 5:0, Lazarević majstorskim golom posle piruete pogodio za 6:0, a Radovanović stavio tačku tri minuta pre kraja.

Na kraju je to bilo više nego dovoljno da se završi posao, a raduje što je Srbija pružila sjajnu igru. Defanziva je bila na vrhunskom nivou, a ofanziva je donela ogroman broj šansi. Sa ovakvom igrom i pristupom možemo da se nadamo lepim stvarima u nokaut fazi.

Srbiju u osmini finala čekaju Portugalci predvođeni najboljim igračem sveta Rikardinjom. Pre pet godina smo ih savladali u grupi na evropskom prvenstvu na domaćem terenu, ali su nam se revanširali u baražu za SP u Kolumbiji 2016. kada su slavili dva puta po 2:1.

Duže vreme su uz Španiju i Brazil u vrhu svetskog futsala, a iluzorno je govoriti ko je i šta je Rikardinjo u ovom sportu. Već godinama je najbolji na svetu. Ono što je Ronaldinjo radio u velikom fudbalu, Rikardinjo radi u malom. Ipak, i on je u godinama (36) i već je najavio da će mu ovo biti poslednje svetsko prvenstvo u dresu reprezentacije i da bi menjao sva dosadašnja individualna priznanja za titulu svetskog prvaka. Evropsku je već osvojio 2018. kada je bio i najbolji igrač turnira. Od marta se mučio sa povredom i čak je bilo pitanje da li će učestvovati na SP u Litvaniji. Oporavio se na vreme i ipak poveo Portugalce ka svetskoj tituli.

U grupi su pregazili Tajland sa 4:1 i Solomonska Ostrva sa 7:0, ali su u poslednjem kolu remizirali (3:3) protiv nezgodnog Maroka. U ekipi više nisu dugogodišnji nosioci igre poput Andrea Karija i Fernanda Kardinala koji nas je “ubio” golovima u baražu za prošlo SP. Ali tu su još sjajni Andre i Bruno Koeljo, Žoao Matoš, Tijago, golmani Bebe i Vitor Ugo

Portugalci će biti favoriti protiv Orlova u osmini finala, ali naši momci mogu do iznenađenja i istorijskog plasmana u četvrtfinale. Meč je na programu u petak od 20.00 časova.

Sve vesti o svetskom prvenstvu u futsalu možete da pročitate OVDE.

SP U FUTSALU – ČETVRTFINALE

Sreda

17.30: Rusija – Vijetnam

20.00: Venecuela – Maroko

Četvrtak

17.30: Brazil – Japan

17.30: Argentina – Paragvaj

20.00: Kazahstan – Tajland

Petak

17.30: Uzbekistan – Iran

20.00: Portugalija – Srbija

20.00: Španija - Češka



tagovi

Futsal SPreprezentacija Srbije u futsalufutsalRikardinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara