SRBIJA - OCENE: Mladenoviću nagrada za trud, Joviću Marakana daje snagu, šteta zbog Radonjića

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 23:08

Gudelj postaje gazda u veznom redu Srbije

PREDRAG RAJKOVIĆ 7,5 - Odlična partija srpske "jedinice". Golmani najviše vole kada im prva odbrana bude ubedljiva, a to se Rajkoviću upravo desilo. U 40. sekundi je ukrotio volej Zabolotnog sa peterca i pokazao da će ovo biti njegova noć. I bila je. Ono što je i prošlo kroz odbrambeni filter, završilo je u njegovim rukama.

NIKOLA MILENKOVIĆ 7 - Dobra, rutinska partija srpskog štopera, koji je večeras igrao na poziciji desnog beka. Nije mu nepoznata, igrao je to i ranije. Napred nije išao, a u odbrani je zatvorio gotovo sve što je mogao. Sjajno se u finišu postavio i izblokirao udarac rivala sa 16 metara.

Izabrane vesti

STEFAN MITROVIĆ (do 90.) 7 - Korektan posao. Jesu Rusi imali nekoliko dobrih šansi, pogotovo dok se utakmica još "razgorevala" u prvom delu, ali se posle dužeg vremena mreža Srbije nije zatresla i za to dobrim delom zasluge nosi i Mitrović.

UROŠ SPAJIĆ 7 - Sve bolje igra srpski štoper koji se preselio u Fajnord, a to se videlo i protiv Rusije. Zabolotni je dobro namučio i njega i Mitrovića, već u prvom minutu im se ušunjao iza leđa, ali nije postigao gol i to ostaje zapisano.

MIHAILO RISTIĆ 6,5 - Levog beka Ristić uglavnom igra u formaciji sa trojicom pozadi, gde je mnogo ofanzivniji. Večeras ga nije bilo mnogo u napadu, dok je u odbrani imao dosta posla, pogotovo u prvom delu, kada su Rusi napade stvarali uglavnom po njegovoj strani.

NEMANJA RADONJIĆ (do 30.) 7,5 - Šteta zbog povrede! Dve utakmice, dva majstorska gola Nemanje Radonjića. Mađare je pobedio na brzinu, Rusima je zatresao mrežu levicom sa 16 metara. Otvorio je kapiju, kroz koju je šetala srpska haubica večeras na Marakani. Moglo je da bude još bolje za njega kada su Rusi krenuli da jure rezultat i ostavljali prostor iza leđa, ali ga je povreda izbacila sa utakmice.

NEMANJA GUDELJ (do 90.) 7,5 - Postao je gazda srpskog veznog reda, barem onog defanzivnog dela. Bio je večeras i kapiten, iako nije imao traku oko ruke, jer je od početka do kraja komandovao ekipom, "nameštao" je kako da stoji, a sam je pokupio more lopti, presekao i podelio pasova.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ (do 45.) 6,5 - Njegov je usud što mu se rad na terenu vidi samo kad pogreši. Neumoran, uporan, ali nema golova ili asistencija kojima će upasti u oči. Bilo je i grešaka, izgubljenih lopti, koje su Rusi pretvarali u kontre, ali generalno korektna partija.

FILIP MLADENOVIĆ (do 90.) 8,5 - Igrač utakmice. Levi bek koji je briljirao kao levo krilo. Dve asistencije za Luku Jovića, a pogodio ga je u čelo i protiv Škotske, a onda i gol za 5:0. Nagrada za sve što je pokazao u poslednja dva meseca u reprezentaciji. Nije bio prva opcija za levu stranu, ali je Mladenović na pravi način pokazao kako se bori za svoje mesto pod suncem i kako se igra sa dresom najdražih boja.

LUKA JOVIĆ 8 - Nađite ga loptom u šesnaestercu i on će posao završiti. Pisali smo i ranije, Jović nije tip napadača koji može da igra sam u špicu, da se rve sa štoperima, okrenut leđima golu. Ali je potpuno druga priča kada ima nekog uz sebe ko će da mu otvori prostor, odvuče bar jednog rivala, kao i nekog ko će da mu pošalje loptu na pravo mesto u pravo vreme. Večeras je pokazao šta je egzekutor. Mogao je i do het-trika.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 7 - Nije bilo gola, ali veliki je posao kapiten radio u napadu. Dobio more duela, odneo lopti, podelio ih da se nastavi napad... Dobro je što Mitrović nije klonuo duhom posle penala protiv Škotske, mada smo navikli da ga gledamo na terenu daleko raspoloženijeg duhom nego večeras.

IZMENE

DUŠAN VLAHOVIĆ (od 30.) 7,5 - Prvenac! Igrao je sat vremena na poziciji koja nije njegova - krilni napadač. Ali, pokazao je da golgeterski njuh radi gde god ga stavite. Ubacio se na pravo mesto u pravom trenutku i odbitak je smestio u mrežu. Mogao je i do drugog gola u finišu, nije iskoristio ogromnu šansu, predugo se nameštao i Rusi su ga izblokirali.

MIJAT GAĆINOVIĆ (od 45.) 6,5 - Solidna partija srpskog univerzalca. Njegov je peh što su Orlovi u drugom poluvremenu, kada je on igrao, manje jurišali ka golu rivala. Imao je zapaženu odbrambenu reakciju u finišu, zaustavio je opasan napad rivala.

LAZAR RANĐELOVIĆ (od 90.) - Prekratko na terenu da bi ostavio utisak.

STRAHINJA PAVLOVIĆ (od 90.) - Prekratko na terenu da bi ostavio utisak.

SAŠA ZDJELAR (od 90.) - Prekratko na terenu da bi ostavio utisak.

SELEKTOR

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ 7,5

I da je Srbija izgubila ovu utakmicu teško da bi nešto ozbiljnije moglo da mu se zameri, jer je tim krpio silom prilika, poslao je na teren sasta i formaciju koji su bili prinudno rešenje. A, ispalo je neverovatno dobro. Kockice su se ovog puta tako sklopile.

Bez obzira na teški poraz od Škotske, na koronu u timu, na brojne druge nepovoljne okolnosti, Tumbaković je uspeo da protiv Rusije dobije ekipu željnu igre, gladnu pobede, koja je "kidala" svih 90 minuta i koja je došla do ubedljive pobede. To je njegov najveći dobitak, najveća pobeda večeras. Kao i činjenica da je Srbija ostala u Ligi nacija B.

Za celokupni njegov opus na poziciji selektora, sada kada je zavesa pala, neka druga ocena i neka druga, kasnija analiza.


tagovi

Ljubiša Tumbaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara