Srbija skinula katarsku prašinu: Tadić pogurao Orlove do prvog koraka ka EP

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.03.23. | 22:39

Skromno izdanje protiv Litvanije na Marakani, ali deluje da su Orlovi igrali koliko im je bilo potrebno - 2:0

Eho mundijalskog neuspeha ostao je da se „čuje“ u igri reprezentacije Srbije na prvoj utakmici po povratku iz Katara. Neispunjena velika očekivanja na prvenstvu sveta bila su kao tegovi oko nogu i na premijeri kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, nije to bila igra kakvu su Orlovi prikazivali u prethodnom ciklusu ili u Ligi nacija, ali pisaće se da je protiv Litvanije napravljen prvi korak ka povratku na šampionat kontinenta posle 24 godine – 2:0.

Kapiten Dušan Tadić bio je kao mnogo puta do sada dirigent igre i kreator rezultata, pošto su njegovi gol i asistencija pogurali Srbiju do pobede. Ipak, već u ponedeljak Piksijeve pulene čeka daleko teži zadatak, dočekuje ih osokoljena Crna Gora u Podgorici, a da bi tamo uzeli nova tri boda, moraće Orlovi mnogo bolje, mnogo više nego večeras protiv Litvanije.

Izabrane vesti

U prethodna dva kvalifikaciona ciklusa za Evropsko prvenstvo Srbija nije uspela da dobije prvi meč. Jednom je, istina, osvojila bod u Portugaliji, jednom remizirala u gostima sa Jermenijom. Novitet je da je ovog puta napravila siguran početni korak u grupi u kojoj bi sve osim osvajanja jednog od prva mesta bila potpuna katastrofa.

Prašina koja je pokrila igru Srbije u Kataru je skinuta, međutim, očekivalo se da će se do pobede nad Litvanijom doći lakše, sa više autoriteta u igri. Štaviše, ponovo je bilo problema i u odbrani, imali su gosti dve kolosalne šanse, od kojih je jedna završila preko prečke, a drugu je zaustavio Vanja Milinković-Savić. Mada sa druge strane deluje da su Orlovi igrali baš koliko im je bilo potrebno.

Skromno je Srbija odigrala prvo poluvreme. Izgledali su Orlovi kao tim koji je došao na prvo kolo posle letnjih priprema: teških nogu, loptama koje ne slušaju, bez dovoljno brzine i mašte. Litvancima nije bio problem da se odbrane osim u jednoj situaciji, jedinoj pravoj opasnosti, kada je Dušan Tadić postigao, na asistenciju Filipa Kostića, vodeći gol.

Imao je Piksijev tim inicijativu, držao loptu, međutim, od „lepog fudbala“, na kojem selektor insistira od dolaska, nije bilo gotovo ništa. Bilo je potrebno 14 minuta da Srbija prvi put šutne na gol, oprobao se Vlahović, a u sledećem napadu je pao gol, posle tečne akcije u kojoj je Mitrović odigrao na bok za Kostića, ovaj sačekao sekund da bi ugledao slobodnog Tadića, koji je iz prva pogodio dalji ugao.

Očekivalo se da se posle toga Orlovi razlete po terenu, da dotuku skromnog rivala, međutim, ništa od toga. Štaviše, do kraja poluvremena najbolju priliku za gol imali su gosti, međutim, Palauskas je iz okreta sa nekoliko metara poslao loptu preko prečke.

Litvanci su imali stoodstotnu šansu u uvodu drugog poluvremena, a posle tog promašaja, odnosno odbrane VMS-a, stigla ih je kazna: mat u tri poteza izveli su Mitrović, Tadić i egzekutor Vlahović.

Pa ni posle toga se slika nije mnogo promenila. Jeste Srbija i dalje napadala, ali bez još neke baš velike, stoodstotne šanse za gol, dok Litvancima moral nije opao, pa su u poslednjih 15 minuta još dva puta terali Vanju Milinkovića-Savića da pokaže šta sve ima u repertoaru.

Utisak je da je moralo više, mada uvek može da se gleda da li je čaša poluprazna ili polupuna: fudbalski zakonik kaže da je odlika kvalitetnih timova da rutinski dobijaju utakmice i kada ne blistaju. Gde je istina, videće se u ponedeljak veče u Podgorici.

Dobila je Srbija večeras i dvojicu novih reprezentativaca: Lazar Samardžić definitivno više nije „Nemac“, već zalog za budućnost Orlova, dok je prvi nastup u A timu upisao i Dejan Joveljić, koji je poziv zaslužio sjajnom partijom protiv SAD u Los Anđelesu.

SRBIJA - LITVANIJA 2:0 (1:0)

/Tadić 16, Vlahović 53/

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: oko 25.000

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

SRBIJA: VMS - Eraković, Gudelj, Pavlović - Živković (od 81. Milenković), Grujić, Lukić (od 72. Ilić), Kostić - Tadić (od 72. Samardžić) - Vlahović (od 63. Milinković Savić), Mitrović (od 81. Joveljić).

LITVANIJA: Bartkus - Lasickas, Kažukolovas, Gidrvainis, Beneta (od 86. Baravikas) - Šimkus - Černič, Gineitis, Golubickas (od 62. Slivka), Jankauskas (od 62. Novikovas) - Palauskas.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

GRUPA G

Bugarska - Crna Gora 0:1 (0:0)

/Krstović 70/

Srbija - Litvanija 2:0 (1:0)

/Tadić 15, Vlahović 53/



tagovi

Dušan VlahovićDušan TadićMarko GrujićDragan Stojković PiksiOrlovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara