Ljubiša Tumbaković (©MN press)
Ljubiša Tumbaković (©MN press)

SRBIJA – TIM ZA ŠKOTSKU: SMS i Tadić iza Mitrovića, trilema na levom beku

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.11.20. | 19:30

Kolarov spreman za meč

Ako je utakmica u Oslu bila nazvana utakmicom godine, onda je ova protiv Škotske – meč decenije. Meč dve decenije.

Srbija 20 godina nije igrala na Evropskom prvenstvu, a sada je bliža nego ikad da to prokletstvo skine s vrata. Sve ide na ruku Orlovima, u dobroj su formi i timski i individualno, raspoloženje oko reprezentacije je bolje nego ikad u poslednje dve godine, a rival je, da se ne lažemo, po kvalitetu slabiji od Srbije.

Izabrane vesti

Jedino što malo mori selektora Ljubišu Tumbakovića uoči meča su povrede. Aleksandar Kolarov je došao sa bolovima u zadnjoj loži, Filip Kostić i Mihailo Ristić gotovo da nisu ni igrali između dva reprezentativna okupljanja, Predrag Rajković je stigao sa velikom modricom i poluzatvorenim okom...

„Svi su spremni za utakmicu. Nemam dileme oko tima“, rekao je Tumbaković na poslednjem obraćanju novinarima pre meča i time podigao raspoloženje i uverenost u dobar ishod.

Za deset mesta u sastavu gotovo da je stoodstotno jasno ko će biti starter. Samo za jedno mesto jedino selektor zna kome ga je namenio.

Na golu će biti Predrag Rajković. Iako ima poveliku „šljivu“ ispod oka, to mu nije smetalo da brani za Rems u poslednjem kolu francuskog prvenstva. Izborio se za „jedinicu“ državnog tima i na njemu je da je zadrži.

Poslednja liniji ista kao u Oslu: Nikola Milenković, koji je posle velike borbe sa Italijanima došao na okupljanje reprezentacije, nezamenjiv je član odbrambene postave. Ima 23 godine, debitovao je za Orlove u leto 2018. uoči Mundijala, a već je upisao 23 nastupa za državni tim.

Pored njega, u srcu defanzivne trojke, mesto će pripasti Stefanu Mitroviću, koji je godinama bio dobri vojnik reprezentacije iz senke, a sada je dočekao da igra jednu od najvažnijih utakmica u 21. veku za Srbiju.

Za Aleksandra Kolarova nekako nije ni bilo istinske dileme da će igrati, iako je s povredom došao iz Italije. Možda nije ljubimac srpskih navijača, možda ga kritikuju i kad zasluži i kad ne zasluži, ali jedno mu se nikako ne može osporiti: uvek je tu za reprezentaciju. Meč sa Škotskom biće mu 95. u dresu najdražih boja, a pobeda bi mu bila garant da će na Evropskom prvenstvu, ako ne i ranije, dogurati do 100. nastupa za Orlove.

Desni krilni bek – Darko Lazović. Jedan od najboljih u oktobarskom ciklusu. Neumoran, uvek na pravom mestu, a i u dresu Verone je pokazao da je u top formi.

Jedina prava dilema je pozicija levog krilnog beka. Filip Kostić se tek vratio u tim Ajntrahta. Od kraja septembra odigrao je tek tri minuta minulog vikenda protiv Štutgarta. Ako se gleda i profil koji je Srbiji potreban za ovaj meč, ofanzivni bek koji bi „visio“ na protivničkoj polovini, Kostić se automatski nameće kao rešenje. U oktobru je na poziciji uz levu aut liniju debitovao Mihailo Ristić, odigrao je sasvim korektno, ali u klub se vratio povređen, te je između dva reprezentativna ciklusa igrao samo devet minuta za Monpelje i to u poslednjem kolu protiv Bordoa. Stručni štab ima na poziciji levog beka još jednu alternativu – Filipa Mladenovića. Od njih trojice bek poljske Legije je u najboljoj formi, jer redovno igra po 90 minuta u klubu. U poslednja dva kola upisao je gol i dve asistencije.

Na mestima dvojice vezista ispred odbrane sigurna su dvojica Nemanja Maksimović i Gudelj. Neumorni vezista Hetafea, nekadašnji zlatni orlić Maksimović je taj koji nosi loptu napred, a uz to zatvara i prilaze našem golu, dok je igrač Sevilje Gudelj „osigurač“ ispred poslednje trojke. Čak je na meču sa Turskom u Istanbulu igrao u srcu odbrane, pa je jedna od opcija, u slučaju da Nikola Milenković nije mogao da dođe, bila i da igra kao centralni defanzivac.

Za kreaciju napada biće zaduženi Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić. Možda bi selektor bio u nedoumici da je tu Filip Đuričić, koji zbog korone nije mogao da dođe, ali sada je jasno da će dvojica najmaštovitijih igrača biti u startnih 11. Tadić, koji godinama „nosi“ igru Srbije i SMS, koji se raspucao u dresu državnog tima: dva gola protiv Norveške, gol protiv Turske.

I kao najistureniji – Aleksandar Mitrović. Jedan od najboljih strelaca reprezentacije svih vremena. Bio je u maloj golgeterskoj krizi na prethodnim mečevima, promašio je mnogo šansi, ali gol s penala u Istanbulu je, nadamo se, prekinuo taj slabiji period. Ostrvski stil igre, borba sa kršnim štoperima je lekcija koju je u Engleskoj davno savladao. Taman da to demonstrira još jednom i lansira Orlove na Evropsko prvenstvo.

Tim Srbije, dakle, činiće: Rajković – Milenković, S. Mitrović, Kolarov – Lazović, Maksimović, Gudelj, Kostić – Tadić, Milinković-Savić – A. Mitrović.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLjubiša TumbakovićAleksandar MitrovićAleksandar KolarovSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara