Deveti dribler sveta: Igor Ivanović iz perioda kada je branio boje Napretka, Foto: Starsport
Deveti dribler sveta: Igor Ivanović iz perioda kada je branio boje Napretka, Foto: Starsport

Srbin među 10 najboljih driblera na svetu, krilo Čukaričkog bolje od Mbapea i Vinisijusa

Vreme čitanja: 2min | pon. 01.11.21. | 17:37

Janković ispred Mbapea i Vinisijusa, Partizan bez predstavnika među najboljim u domaćem prvenstvu

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) napravio je analizu najboljih driblera širom sveta, a u istraživanju prilikom kojeg su obrađena 33 državna šampionata svoje mesto našli su i predstavnici Srbije.

Respektabilna organizacija stacionirana u Švajcarskoj na osnovu Instat podataka sastavila je listu najuspešnijih driblera sveta, a primarni kriterijum u poretku bio je broj uspešnih driblinga na 100 minuta. Na čelu poretka našao se Adama Traore, ofanzivac Vulverhemptona sa indeksom 11,24. Hitri i snažni Španac u aktuelnoj sezoni ima 78,9% uspešnih driblinga, a u proseku upusti se u dribling na svakih 7 minuta i j1 sekund.

Izabrane vesti

Iza Traorea slede Nauel Luhan, fudbaler Universidad de Čilea čiji je indeks 9,68, dok je na trećem mestu Čidera Edžuke nigerijski ofanzivac koji u dresu CSKA iz Moskve beleži u proseku 9,29 driblinga na 100 minuta uz 66,2% uspešnosti.

Za pomenutim driblerima slede Erik de Aruda iz brazilske Seare (8,32), Manor Solomon član Šahtjora iz Donjecka (8,09), Munir Šujar iz Malatje (8,09), Kviča Kvaračkelia iz Rubina (7,82) kao i David Fofana fudbaler Moldea (7,72) iza kojeg sledi prvi Srbin Igor Ivanović. Vezni fudbaler koji je sa Šahtjorom iz Soligorska nedavno odbranio šampionsku krunu u prvenstvu Belorusije ostvario je indeks 7,62 uz 56,6% uspešnih driblinga što na najbolji način oslikava njegov udeo u igri Rudara koji su trenutno prilično dominantan tim na domaćoj sceni.

Vezista rođen 1997. godine u Jagodini u pečalbu se otisnuo januara 2020. iz Napretka, a fudbalska kreativnost koju poseduje oslikana je u podatku da uspešan dribling ostvari u proseku na 7 minuta i 26 sekundi. Iza Ivanovića su ostala brojna fudbalska imena poznata po umeću sa loptom, pa mu u leđa gladaju zvezde liga petice poput Rafaela Leaa (7,10), Alana Sen Maksimana (7,02), Nejmara (6,28) i Alfonsa Dejvisa (6,14), dok je vrlo dobar prosek ostvario i trenutno najbolji dribler Superlige Srbije Aleksa Janković.

Najbolji u konkurenciji superligaških driblera: Aleksa Janković između Erakovića i Kajevića, Foto: StarsportNajbolji u konkurenciji superligaških driblera: Aleksa Janković između Erakovića i Kajevića, Foto: Starsport

Član Čukaričkog sa indeksom 5,66 zauzeo je prvo mesto u superligaškoj konkurenciji uz 50,8% uspešnih driblinga i prosek od jednog na svakih 8 minuta i 59 sekundi. Za krilom Brđana u poretku domaćih driblera sledi Aleksandar Katai (4,84), as Crvene zvezde koj i se ređe upušta u diblinge, ali uz najveću uspešnost u superligaškoj konkurenciji (67,4%).

U vrhu domaćeg prvenstva po pomenutom kriterijumu nalaze se i Miloš Pantović iz Voždovca (4,84), Mirko Ivanić još jedan predstavnik crveno-belih (4,06) i Đuro Zec, član TSC-a (63,4%), dok se u 10 najboljih driblera Superlige nije našao nijedan predstavnik Partizana.

Osim svih igrača u šampionatu Srbije, Janković je ostavio iza sebe i asove poput Daglasa Koste iz Gremija (5,58), Rafe Silve iz Benfike (5,50), ali i Kilijana Mbapea (5,33) i Vinisijusa Žuniora (5,26) udarne igle giganata Pari Sen Žermena i Real Madrida.



tagovi

Adama TraoreIgor IvanovićAleksa JankovićAleksandar KataiČukaričkiCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara