Reprezentativci Hrvatske Luka Modrić i Marcelo Brozović i fudbaleri Jermenije sa Ognjenom Čančarevićem (©Reuters)
Reprezentativci Hrvatske Luka Modrić i Marcelo Brozović i fudbaleri Jermenije sa Ognjenom Čančarevićem (©Reuters)

Srbin poslednja prepreka Hrvatskoj na putu ka Evropskom prvenstvu

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.11.23. | 12:58

Vatreni će u Zagrebu ovog utorka od 20.45 časova u poslednjem kolu kvalifikacija da ugoste Jermeniju, za koju brani Ognjen Čančarević

Bilo je raznih uspona i padova reprezentacije Hrvatske u ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali po svoj prilici ta priča će srećno da se završi po Vatrene. Osiguraće drugu poziciju na tabeli D grupe ukoliko ovog utorka od 20.45 časova savladaju demoralisanu Jermeniju na Maksimiru, u poslednjem kolu kvalifikacija.

Pre samo tri dana je delovalo da ćemo da gledamo bronzanu reprezentaciju sa Svetskog prvenstva u baražu, ali imali su Vatreni mnogo sreće. Vels, koji je u datom momentu bio ispred njih na tabeli, odigrao je samo 1:1 sa Jermenijom u Jerevanu.

Izabrane vesti

Rezultat kao naručen za izabranike Zlatka Dalića, jer ne bi im odgovaralo preterano ni da su Jermeni pobedili. U tom slučaju bi oni u Zagreb doputovali sa ogromnom motivacijom, jer bi ih onda trijumf nad Hrvatskom vodio na kontinentalnu smotru. Ovako, Jermeni će morati da gledaju turnir u Nemačkoj kraj malih ekrana.

Hrvatima pobeda garantuje drugo mesto, a u slučaju da odigraju nerešeno ili izgube, moraće da se nadaju da Vels neće uspeti da savlada Tursku u Kardifu. Ako budu bodovno poravnati, Zmajevi će završiti ispred Vatrenih zbog boljeg rezultata u međusobnim susretima.


20.45: (1,17) Hrvatska (9,00) Jermenija (16,0)


Poslednja prepreka Hrvatske na putu ka Evropskom prvenstvu biće Srbin – Ognjen Čančarević. Nekadašnji čuvar mreže Radnika iz Surdulice je pred ove kvalifikacije uzeo jermenski pasoš, kako bi mogao da brani za selekciju zemlje u kojoj živi već pet godina. Istina, nijednom na dosadašnjih sedam susreta u dresu sa nacionalnim grbom nije Čančarević sačuvao svoju mrežu, ali gotovo na svakom meču je imao neke fantastične intervencije, zahvaljujući kojima je Jermenija i ostala ovako dugo u igri za EURO.

Uostalom, na prvom susretu sa Hrvatskom 11. septembra Čančarević je imao sedam odbrana. Hrvati su pobedili u Jerevanu sa 1:0, a poređenja radi, Jermeni su na tom meču ukupno uputili samo sedam šuteva, od čega su dva išla u okvir gola. Hrvatska je zbirno imala 27 pokušaja, a strelac jedinog gola bio je Andrej Kramarić u 13. minutu.

Srećan sam kako smo igrali protiv Velsa, samo rezultat nije bio dobar. Pokazali smo veću želju za pobedom od Velšana, mislim da smo zaslužili da odemo na Evropsko prvenstvo. Dokazali smo da možemo da igramo i protiv najjačih evropskih timova. Nadam se da ćemo protiv Hrvatske da koristimo bolje svoje prilike, nego što smo to činili protiv Velsa“, rekao je Čančarević posle prošle utakmice Jermenije.

Očekuje se da će selektor Hrvatske za odlučujuću utakmicu da napravi samo jednu promenu u odnosu na sastav koji je pre tri dana savladao Letoniju sa 2:0. Joško Gvardiol u Rigi nije impresionirao na poziciji levog beka, tako da će se verovatno vratiti u centralni deo odbrane umesto Martina Erlića. U tom slučaju kraj leve aut linije će dejstvovati Borna Sosa.

Nema potrebe za nekim velikim promenama, biće eventualno samo malih korekcija iz taktičkih razloga. Vicećemo, oba štopera su odigrala dobro protiv Letonije. Protivnik nije bio tako dobar, ali nisu dopustili nijednu šansu. Gvardiol je pola sata odigrao jako dobro, a onda je napravio nekoliko grešaka“, kazao je Dalić.

Čak i u slučaju neuspeha, Hrvatska ima zagarantovano mesto u baražu za Evropsko prvenstvo na osnovu rezultata u Ligi nacija. Tamo bi joj potencijalni rivali bili Poljska, Estonija i Island.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 10. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA D

Utorak

20.45: (1,17) Hrvatska (9,00) Jermenija (16,0)

20.45: (2,45) Vels (3,30) Turska (2,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija JermenijeOgnjen ČančarevićZlatko Dalićkvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara