FOTO. MN Press
FOTO. MN Press

Srceparajući poraz fudbalerki: Za istoriju falilo 15 minuta, na islandskoj zimi razoren san Srbije

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 17:33

Ženska reprezentacija na tragičan način ostala bez plasmana u A diviziju Lige nacija

Fudbalerke Srbije poslednjih godina igraju najkvalitetniji fudbal od nastanka selekcije, potpuno su ravnopravne sa ekipama od kojih su do pre samo desetak godine gubile sa po pet i više golova razlike, ali nikako da potpuno prelome i od ozbiljne reprezentacije izrastu u elitnu. Ultimativno ofanzivna igra u prvoj utakmici baraža za plasama u najviši rang Lige nacije pre pet dana i remi u Staroj Pazovi protiv renomiranog tima kakav je Island, ulivao je ogromnu nadu pred revanš u hlandom Kopavoguru.

Vodila je Srbija golom Alegre Poljak od 6. minuta, sve do 75. imala rezultat za ispisivanje novih stranica istorije ženskog fudbala u našoj zemlji, a onda je Island iz kontra napada posle velikog promašaja Srbije izjednačio i stekao rezultat dovoljan za produžetke. Namirisale su Islanđanke krv i neiskustvo naših igračica, zahvaljući neverovatnoj Jonsdotir kreirale još jednu sjajnu akciju i u 85. minutu dale gol za pobedu 2:1 (0:1).

Izabrane vesti

Boleo je jako poraz od Portugala o odlučujućoj utakmici za plasman u baraž za prethodno Svetsko prvenstvo, ali je ovaj barem simbolično možda i tragičniji. Napredak srpskog tima toliko je očigledan, ali nikako da bude propraćen onim najvišim rezultatima. Stalno fali izabranicama Dragiše Zečevića malo sreće i nešto više iskustva. To najbolje odslikava prelomni momenat utakmice.

Mogle su Orlice sve da reše na 15 minuta pred kraj. Jelena Čanković poslala je lucidan pas i zavrtela čitavu odbranu Islanda, a Vesna Milivojević je ostala sama na drugoj stativi. Lopta je bila nešto jača i nimalo lako dostižna za igračicu koja je na radost svih ljubitelja fudbala u našoj zemlji izabrala igranje za Srbiju ispred Australije. Na kraju je 23-godišnji napadač Kanbere stigla loptu, ali ju je jedva zahvatila na nekoliko metara od gola. Na veliku žalost, završila je u gol-autu.

Kazna nije mogla da bude surovija i brža. Samo tridesetak sekundi kasnije srpska odbrana do tada veoma sigurna, uhvaćena je na spavanju. Organizovale su Islanđanke kontranapad, a gorostasna Jane Sveindis Jonsdotir je zahvaljujući neverovatnim fizičkim predispozicijama ostavila čuvare nekoliko metara iza i iskoristila zakasnelo istrčavanje golmana Milice Kostić.

Ofanzivan pristup u gotovo svim trenucima, bila je jedna od glavnih odlika u igri Srbije od kada je početkom 2023. na mesto selektora stigao Dragiša Zečević. Ni pri rezultatu 1:1 nisu se naše igračice zatvorile i čekale produžetke, a Nina Matejić je imala odličan udarac posle solo prodora. Malo je falilo da okameni srca domaće publike u samom finišu.

Najjači adut Islanda Jonsdotir još jednom je pokazala totalnu dominaciju u duelima sa srpskim odbrambenim igračicama, pobegla je Anđeli Frajtović i u poslednji tren poslala pas na peterac za Brindis Nilsdotir. Ni ovog puta nije se intervencijom proslavila Milica Kostić, pa je tim sa severa Evrope pobegao "sa lopate" i opravdao ulogu favorita.

Jeste bolan dan za ženski fudbal u Srbiji, ali je dugoročno gledano situacija daleko od tragične. Aktuelna generacija igračica u slučaju nastavka kontinuiranog napredovanja kad-tad naplatiće sav trud, hrabrost i požrtvovanost onim što se čeka decenijama, a to je prvi plasman u istroji na neko veliko takmičenje. Već u prvoj polovini aprila Srbija kreće u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025, pa je jasno da trenutni momenat tuge može i mora biti samo prolazan.

BARAŽ ZA PLASMAN U A DIVIZIJU LIGE NACIJA (revanš utakmice)

Utorak

Island - Srbija 2:1 (prva utakmica 1:1)

/Jonsdotir 75, Nilsdotir 86 - Poljak 6/

18.00 (1,01) Norveška(15,00) Hrvatska (40,00) (prva utakmica 3:0)

20.00 (1,15) Belgija (7,50) Mađarska (13,00) (prva utakmica 5:1)

Sreda

18.30 Švedska - Bosna i Hercegovina (prva utakmica 5:0)


tagovi

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara