Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Sreda u Seriji A: Interov poslednji voz u trci za skudeto

Vreme čitanja: 11min | sre. 04.01.23. | 12:30

Svi mečevi šampionata Italije igraju se danas

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Najvažniji meč na prvom fudbalskom sastanku u Italiji u 2023. godini se igra na San Siru između Intera i Napolija. Juventus je bukvalno desetkovan protiv Kremonezea, dok rimski klubovi imaju imperativ pobede protiv Lećea odnosno Bolonje da bi ostali u trci za mesta u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

INTER - NAPOLI (20.45)

Romelu Lukaku će biti centralna figura večerašnjeg duela Intera i Napolija na prepunom San Siru. Belgijanac će se pojaviti u startnoj postavi Nerazura posle 131 dana, odnosno gotovo četiri i po meseca.

Personalna istorija Big Roma kaže da on ne greši prvu utakmicu na početku godine. U poslednjih šest godina ostao je na suvom samo prošle u dresu Čelsija protiv Totenhema. U dresu Intera je pre tri godine, upravo protiv Napolija, postigao dva gola. Istina, igralo se na San Paolu, ali od tog meča, Lukaku se više nije zaustavio, sve do skudeta koji je prišiven godinu dana kasnije.

Lukakuova forma i uigravanje sa Edinom Džekom su išli ruku pod ruku tako da Inzagi ne bi trebalo da ima mnogo sumnji oko startnog napadačkog tandema dok će Lautaro Martinez čekati šansu na klupi.

Simone Inzagi je četiri puta krenuo sa pobedom u prethodnih šest prvenstava posle pauze. Naravno, ova je poprilično drugačija od prethodnih budući da je trajala gotovo dva meseca dok su druge bile dve nedelje.

Kao što se moglo pretpostaviti, sa prvim fudbalskim danom u Seriji A u 2023. godini došle su i polemike. U centru ciklona je arbitar Simone Soca. Njegov greh je što je rođen u Milanu a živi u varošici Serenjo na par desetina kilometara od Milana.

Hviča Kvarchelija je postao KK77 (Ime Gruzijca se piše Khvicha), što već samo po sebi govori o impresiji koju je utisnuo na fudbalskom sazvežđu Serije A u svojoj prvoj sezoni. Kvarchelija je protiv Milana na San Siru bio glavni protagonista pobede nad šampionom Italije i sada želi da ponovi predstavu, tim pre što je preskočio poslednja tri meča pre pauze u prvenstvu zbog povrede.

20.45: (2,55) Inter (3,40) Napoli (2,95)

Lučano Spaleti je okrenuo priču pred meč sa Interom i umesto o skudetu insistirao na želji da učini srećnim Napulj i njegove građane jer je, kako kaže, ušao u proces da postane Napolitanac.

Oko sastava Napolija ne bi trebalo da bude iznenađenja pošto je Huan Žesus u prednosti nad Rahmanijem (još uvek nedovoljno spreman posle povrede) Olivera u odnosu na Marija Ruija (daje veću korpulentnost i brzinu na boku u odnosu na Portugalca) dok je Ndombele bliži dresu startera u odnosu na Angisu koji je u malom zakašnjenju sa formom posle povratka sa odmora.

Sastav Intera ne bi trebalo da bude drugačiji od najavljenog, osim ako Inzagi u poslednjem momentu ne odluči da zaigra na kartu Lautara Martineza koji protiv Napolija, po običaju, pruža dobre partije (zatresao je četiri puta mrežu Azura), i ostavi na klupi Džeka.

Napoli u Seriji A nije od nikoga izgubio toliko utakmica na gostovanjima kao od Intera, čak 50 na 76 odmeravanja snaga na Meaci, uz 17 remija i samo devet pobeda. Nerazuri se nalaze u seriji od četiri uzastopne pobede protiv Napolija na San Siru.

Kuriozitet je i da Inter nije remizirao na 24 uzastopne utakmice u Seriji A, u prošlom i tekućem šampionatu: 18 pobeda i šest poraza. S druge strane, Napoli nije izgubio još uvek nijedan meč u ovoj sezoni, a nanizao je i 11 uzastopnih pobeda.

Interu nedostaje samo Marcelo Brozović a Napoliju samo Gaetano tako da će obojica trenera imati veliki izbor validnih igrača na klupi.

INTER 3-5-2: Onana - Škrinjar, Ačerbi, Bastoni - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Džeko, Lukaku

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Kim, Huan Žesus, Olivera - Ndombele, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarchelija

KREMONEZE - JUVENTUS (18.30)

Samo što se vratio u Torino Anhel Di Marija se povredio na treningu u Kontinasi. Sa Argentincem broj igrača koji su van stroja u Juventusu se popeo na sedam. Podsetimo na listi povređenih su Vlahović, Kvadrado, Bonuči, De Šiljo, Kajo Žorže i Pogba. Takođe, ni prvi golman Ščensni nije baš u najboljoj kondiciji i vrlo je verovatno da između stativa vidimo Perina, baš kao što su u malom zakašnjenju sa formom Aleks Sandro i Rabio, ali oni imaju više šansi da se nađu u startnoj postavi.

Juve je završio prvi deo sezone sa šest uzastopnih pobeda na kojima nije primio nijedan gol. Zamajac tog preokreta su bile mlade snage Bjankonera tako da neće biti iznenađenje ako večeras, pored Fađolija koji ima sigurno mesto startera, vidimo Gatija, Sulea, Miretija

Maks Alegri je mnogo radio individualno sa Mojzeom Kenom i reprezentativac Italije bi trebalo da bude džoker Stare dame u drugom delu prvenstva, pogotovo ako pubalgija nastavi da pravi probleme Dušanu Vlahoviću.

Filip Kostić (©AFP)Filip Kostić (©AFP)

Filip Kostić je postao jedan od stubova novog Juventusa i od njega se očekuje da nastavi tamo gde je stao prošlog oktobra i novembra. Federiko Kjeza će biti na klupi. Više je nego izvesno da će ući u igru u drugom poluvremenu.

Nije samo Juve oslabljen i Kremoneze ima par igrača na koje trener Alvini ne može da računa, pre svih na iskusnog Kirikeša, Askasibara i Aćelu. Podsetimo Kremoneze je jedini tim u Seriji A koji još uvek nije osetio slast pobede.

KREMONEZE 4-3-1-2: Karneseki - Sernikola, Bjanketi, Hendri, Valeri - Pikel, Kastanjeti, Meite - Buonajutu - Desers, Okereke

JUVENTUS 3-5-2: Perin (Ščesni) - Danilo, Bremer, Aleks Sandro (Gati) - Mekeni, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Milik, Ken

LEĆE - LACIO (16.30)

Lacio puca od optimizma pred gostovanje na stadionu Via del Mare u Lećeu. Mauricio Sari je mogao da radi sa gotovo svim igračima u prethodnom periodu a i jedina dva učesnika na Mundijalu, Milinković i Vesino, su se vratila relativno brzo budući da su njihove reprezentacije ispale u grupnoj fazi.

Takođe, kapiten tima Čiro Imobile se oporavio u potpunosti i jedva čeka da se vrati u golgetersku formu jer želi da dostigne Gunara Nordala po broju osvojenih titula najboljeg strelca Serije A (pet) i da uđe u klub velikih golgetera koji su u karijeri postigli 200 ili više golova u italijanskom prvenstvu. Imobile je na kvoti od 188 golova.

OVDE možete da pogledate kompletnu ponudu za strelce u današnjim mečevima Serije A.

Sergej Milinković-Savić je ostavio iza sebe povredu zgloba i potpuno je fit za nove poduhvate u dresu Lacija. Koliko je važan Sergej govori podatak da nijedan igrač u Seriji A nije bio uključen u postizanje golova kao on, čak 14 odnosno gotovo jedan gol po meču a nijedan igrač ne može da se pohvali, osim njega, da je u poslednjih sedam sezona imao tri ili više golova i asistencija istvoremeno na svom računu. Za razliku od Sergeja Luis Alberto se ponovo povredio, ali malo je verovatno da bi Španac bio među starterima i da je na raspolaganju Sariju.

16.30: (4,00) Leče (3,20) Lacio (2,15)

Na velikoj proveri će biti defanzivno odeljenje Nebeskoplavih imajući u vidu broj primljenih golova na prijateljskim utakmicama. Test će biti prilično kredibilan i zato što ćemo videti odbranu Lacija u najjačoj formaciji pošto je Romanjoli, za sada, rešio problem pubalgije.

Interesantno je da su Leće i Lacio samo jednom remizirali na poslednjih 13 okršaja na obali Jonskog mora. Takođe, valja podsetiti da je Leće dobio poslednji dvoboj kod kuće sa gostima iz Rima kao i da je zatvorio prvi deo sezone sa dve pobede za razliku od Lacija koji je izgubio od Juventusa.

LEĆE 4-3-3: Falkone - Džendri, Baskiroto, Umtiti, Galo - Blin, Hjulmand, Gonzales - Steferca, Kolombo, Di Frančesko

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Romanjoli, Marušić - Milinković, Kataldi, Vesino - F. Anderson, Imobile, Zakanji

ROMA - BOLONJA (16.30)

Osamnaesti put će Olimpik biti pun kada igra Roma od momenta kada je kapacitet stadiona vraćen na dozvoljeni maksimum posle pandemije Kovida-19. Među 60 hiljada navijača Đalorosih na tribinama stadiona pored Tibra biće i Žoze Murinjo koji mora da izdrži kaznu od dve utakmice zabrane vođenja tima.

Roma će se u 2023. godini predstaviti gotovo sa najjačim mogućim sastavom. Nedostajaće samo Vajnaldum čiji je povratak predviđen za kraj ovog meseca. Očekuje se da Murinjo pošalje na teren četiri tenora od prvog minuta: Pelegrini, Dibala, Zaniolo i Ejbraham.

Oko sastava Murinjo ima samo dve dileme i obe su vezane za sredinu terena, odnosno da li da igra sa Čelikom i Zalevskim kao spoljnim veznim, ili sa Zalevskim i El Šaravijem kao i da li da poveri ključeve veznog reda Kristanteu ili Matiću.

Naravno, u Rimu najviše očekuju od Paula Dibale. Argentinac se vraća kao svetski prvak i što je još važnije sa povredom iza leđa.

Nemanja Matić (©AFP)Nemanja Matić (©AFP)

Bolonja je stigla u Rim bez par prvotimaca. Barou, Bonifaci, De Silvestri, Zirkze i Bardi su povređeni, a Marko Arnautović mora da bude oprezan jer će ga eventualni žuti karton koštati preskakanja sledeće utakmice.

Kuriozitet je da Roma nije zatresla mrežu Bolonje na poslednja dva susreta, to jest isti broj utakmica na kojima su ostali bez gola u prethodnih 39 odmeravanja snaga. Taokođe, Roma je tim koji je Bolonja najviše puta pobedila u Seriji A, 51 put na 148 utakmica.

Roma se nije proslavila na startu novih godina u poslednjem periodu. Na poslednjih pet godišnjih premijera čak tri puta je izgubila a još više zabrinjava stručni štab da su Đalorosi osvojili samo deset bodova na sedam utakmica na Olimpiku u ovom prvenstvu i pored toga što je bio stalno pun.

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante (Matić), Pelegrini, El Šaravi - Dibala, Zaniolo - Ejbraham

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Poš, Sumaoro, Lukumi, Likojanis - Medel, Domingez - Orsolini, Ferguson, Sorijano - Arnautović

FJORENTINA - MONCA (18.30)

Luka Jović bi trebalo večeras da predvodi napad Fjorentine protiv Monce. Srpski centarfor, barem tako kažu poslednje vesti iz tabora Ljubičastih, je u prednosti nad Kabralom. U startnoj postavi će biti i kapiten Nikola Milenković, dok će Aleksa Terzić čekati šansu na klupi.

U timu domaćina neće biti jedne od zvezda Mundijala i aktuelnog prelaznog roka Amrabata. Trener Italijano ne želi da riskira sa Marokancem jer se osećaju još posledice višednevnog proslavljanja istorijskog uspeha Maroka u Kataru.

Cilj Fjorentine je da obezbedi učešće u evropskim kup takmičenjima i da bi ga ostvarili moraju da osvoje više od 60 bodova. S druge strane Monca teži da obezbedi miran opstanak u Seriji A u svojoj debitantskoj sezoni.

U redovima toskanskog kluba imamo nekoliko povređenih startera, od golmana Golinija preko Mandragore do krila Sotila i Gonzalesa. S druge strane su van stroja Donati, Rovela i Sensi.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Dodo, Milenković, Kvarta, Biragi - Bonaventura, Dankan - Ikone, Barak, Kuame - Jović

MONCA 3-4-2-1: Di Gregori - Marlon, Kaldirola, Ico - Čurija, Ranokja, Pesina, Karlos Augusto - Kolpani, Kaprari - Mota Karvaljo

UDINEZE - EMPOLI (20.45)

Utakmica u Udinama će biti veoma interesantna za Roberta Mančinija, selektora italijanske reprezentacije jer će Udodži i Parizi pokušati da ga ubede da su oni prava rešenje za levi bok Azura u sledećem ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Dva tima se nalaze u prilično komotnoj situaciji i može se reći da su na dobrom putu da bez većih problema obezbede opstanak što im omogućava da stave u vitrine svoje fudbalske dragulje, od pomenute dvojice potencijalnih reprezentativaca Italije do veoma perspektivnih i talentovanih igrača poput Tomaza Baldancija i Lazara Samardžića.

-----------

Sve mečeve italijanske Serije A možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------

Večeras ćemo videti i Frančeska Kaputa u dresu Empolija posla avantura u Sasuolu i Sampdoriji. Iskusni centarfor je došao iz Đenove kako bi zamenio povređenog Matiju Destra i pomogao mladom Satrijanu da bolje sazri u ozbiljnog centarfora.

U poslednje vreme se uspostavila ravnoteža u partijama dva tima u Seriji A koja se ogleda kroz savršen “remi” u poslednjih devet mečeva: četri pobede za svaku stranu i remi.

UDINEZE 3-5-2: Silvestri - Bekao, Bijol, Perez - Pereira, Lovrić, Valas, Arslan, Udodži - Sakses, Beto

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Stojanović, Ismajli, Luperto, Parizi - Has, Marin, Akpa Akpro - Baldanci - Kaputo, Satrijano

TORINO - VERONA (14.30)

Trener Torina Ivan Jurić je predložio Saši Lukiću džentlmenski dogovor: odigraj na tvom nivou drugi deo sezone i u junu ti niko neće praviti smetnje da pronađeš klub koji bi zadovoljio tvoje finansijske i sportske ambicije.

Lukić je fundamentalno važan igrač za Granate jer na sredini terena jedino on može da odradi posao koji je neophodan da bi Jurićeva taktika na terenu funkcionisala perfektno.

Vanja Milinković-Savić je potvđen kao starter na golu Torina dok će treći Srbin u redovima Granata Radonjić čekati šansu na klupi budući da su u ovom momentu Vlaših i Mirančuk isprd njega u Jurićevoj hijerarhiji.

Domaćin će biti oslabljen izostankom Ajne, Pelegrija, Ikhana i Singoa (povređeni) dok Buonđorno mora da izdrži kaznu suspenzije zbog kartona.

Darko Lazović (©AFP)Darko Lazović (©AFP)

Današnja utakmica će pokazati i da li i koliko Verona veruje u opstanak u ovoj sezoni. Utisak je da tim iz Veneta, odnosno predsednik Seti, računajući na tzv. padobran (60 miliona evra dele tri tima koja ispadnu iz Serije A) i prodaju par igrača, poput našeg Ivana Ilića, nema problem da siđe u Seriju B, reorganizuje klub, sredi pojedine račune i spremi se za ekspresni povratak u Seriju A.

Darko Lazović je najavljen kao desni vezni u sastavu Verone pošto je mladi Doig jedna od retkih svetlih tačaka u timu iz Venata u ovoj sezoni. Ivan Ilić bi trebalo da počne meč na klupi jer je kapiten Velozo u prednosti zajedno sa Onglom na sredini terena.

Na strani Torina je i trend koji se ustalio u sudarima između dva kluba. Granate su izgubile samo jedan meč na poslednjih 11 sudara sa Veronom u Seriji A, uz sedam remija i tri pobede, od kojih su poslednje dve zabeležene u 2022. godini. Jurić zna, bolje nego iko, kako da pobedi svoj bivši tim.

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Žiži, Šurs, Rodrigez - Lazaro, Riči, Lukić, Vojvoda - Mirančuk, Vlašić - Sanabrija

VERONA 3-4-2-1: Montipo - Čekerini, Hijen, Ginter - Lazović, Ongla, Velozo, Doig - Tameze, Verdi - Anri

-----------

Sve mečeve italijanske Serije A možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------

SERIJA A - 16. KOLO

Sreda

12.30: (6,50) Salernitana (4,10) Milan (1,55)

12.30: (1,75) Sasuolo (3,60) Sampdorija (4,90)

14.30: (5,00) Specija (3,70) Atalanta (1,80)

14.30: (1,80) Torino (3,45) Verona (4,80)

16.30: (4,00) Leče (3,20) Lacio (2,15)

16.30: (1,70) Roma (3,80) Bolonja (5,70)

18.30: (4,50) Kremoneze (3,45) Juventus (1,85)

18.30: (1,72) Fjorentina (3,80) Monca (5,50)

20.45: (2,55) Inter (3,40) Napoli (2,95)

20.45: (1,70) Udineze (3,90) Empoli (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AInterNapoliKremonezeJuventusLacioLečeRomaBolonjaFjorentinaMoncaUdinezeEmpoliTorinoVerona

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara