Sa jednog od prethodnih susreta Napolija i Atalante (© Reuters)
Sa jednog od prethodnih susreta Napolija i Atalante (© Reuters)

Sreda u Seriji A: Napoli i Atalanta za Ligu šampiona! Rebić i Leao na San Siru, američki derbi u Firenci

Vreme čitanja: 9min | sre. 03.03.21. | 13:30

Deset godina patnje Đenove u Derbiju svetionika

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Milan ne bi trebalo, na papiru, da ima težak posao sa Udinezeom na San Siru, ali tim Luke Gotija je već zasustavio u ovoj goidni Atalantu i Inter u ulozi autsajdera. U Firenci se sudaraju američki biznismeni Komiso i Fridkin, dok u Begramu Đan Pjero Gasperini poverava napad Atalante Murijelu protiv Krotonea na čijoj klupi debituje Serse Kozmi.

Izabrane vesti

Rino Gatuzo će imati težak zadatak da prekine seriju od tri poraza na gostovanjima, jer ga u Ređo Emiliji čeka naoštreni Roberto de Zerbi, jedan od kandidta da sedne na klupu Napolija u junu.

MILAN – UDINEZE (20.45)

Milan dočekuje Udineze u kontradiktornom raspoloženju. Pobeda nad Romom je digla moral timu Stefana Piolija, ali su povrede koje su se zadesile seriju igrača Rosonera zabrinule sve u Milanelu. Ibrahimović će uz muziku Nade Topčagić sići na tribine San Sira, umesto na scenu Aristona u Sanremu, tik uz klupu za rezerve igrače kako bi demonstrirao svoju blizinu i lidersku u ulogu u ekipi.

Pored Zlatana na terenu neće biti Čalhanoglua, Benasera i Mandžukića. Dodatnu glavobolju Pioliju su zadale povrede dvojice defanzivaca, Tomorija i Kalabrije. Njih dvojica će u najboljem slučaju biti na klupi. U startnu postavu se vraća Romanjoli, dok će Kalulu zameniti Kalabriju. U napadu ćemo videti Rebića koji će stisnuti zube i igrati protiv Udinezea dok će u špicu biti Leao sa Braimom Dijazom iza leđa, u ulozi Čalhanoglua.

Milan je izgubio u poslednjih pet mečeva na San Siru u Seriji A čak tri puta, protiv Atalante, Juvea i Intera. Ohrabrujuće deluje statistika sudara milanskog tima i i Friulanaca na fudbalskoj Skali. U poslednjih 13 okršaja Milan je samo jednom izgubio kao domaćin od Udinezea, pre pet godina, gol Stipea Perice je odlučio meč.

Na drugoj strani Udineze je u dobroj formi, u poslednjih pet kola je osvojio deset bodova. U Seriji A samo je Inter imao bolji učinak od Gotijevih fudbalera. Zahvaljujući toj seriji je već uplovio u mirne vode i opstanak u prvoligaškom društvu je na vidiku. Milan bi trebalo da alarmira i činjenica da je tim iz Udina ostao neporažen u mečevima sa Atalantom i Interom, klubovima koji su osvojili najviše poena u 2021.

Takođe, Goti stiže sa gotovo svim igračima ne računajući Jajala i Puseta za koje je sezona odavno završena. Posebnu pažnju treba obratiti na De Paula, Arslana i Pereiru koji su formirali respektabilan vezni red. Jedina mana Udineza ostaje slaba efikasnost.

MILAN 4-2-3-1: Donaruma – Kalulu, Kjar, Romanjoli, Ernendez – Tonali, Kesi – Salemakers, Braim Diaz, Rebić – Leao.

UDINESE 3-5-2: Muso – Bekao, Bonifaci, Nujtink – Striger Larsen, De Paul, Arslan, Pereira, Zegelar – Nestrovski, Ljorente.

FJORENTINA – ROMA (20.45)

Američki derbi se igra u Firenci. Fjorentina protiv Rome, odnosno Komiso protiv Fridkina. Posle poraza od Udinezea i pobede Kaljarija u Krotoneu, dvoboj sa Romom je postao fundamentalno važan za Ljubičaste. Kormilar toskanskog kluba Čezare Prandeli ga je kvalifikovao kao najvažniju utakmicu sezone. Logika je jasna: eventualna pobeda vodi Fjorentinu u relativno mirno fudbalsko proleće dok bi poraz otvorio vrata pakla i borbe za opstanak.

Fjorentina igra u promenljivoj formi u novoj godini, najveći problem su golovi. Od dolaska Prandelija, Ljubičasti su na 17 utakmica postigli samo 15 golova, od toga više od polovine otpada na Vlahovića koji je sam realizovao osam. Kormilara Viola brine pad u formi ključnih igrača poput Nikole Milenkovića. Pozitivna okolnost je da Prandeli ima skoro sve igrače na raspolaganju. Nedostajeće samo Bonavantura i Kuame.

Trener Rome Paulo Fonseka je podsetio da je njegov tim uvek znao da reaguje dobro posle poraza u Seriji A. Na ruku Đalorosih ide nekoliko statističkih podataka: u poslednjih pet odmeravanja snaga sa Fjorentinom uvek su odnosili ceo plen kući. Takođe, Roma u ovoj sezoni nije izgubila nijedan meč od timova plasiranih ispod osmog mesta.

U pozitivne note iz Trigorije spada i povratak Kumbule u startnu postavu, a Smolinga na klupu. Englez nema u nogama 90 minuta tako da će njegova reintegracija u startnu postavu ići postepeno. Fonseka je potvrdio da će braniti Pau Lopeza, a Borha Majoral predvoditi napad, uprkos kritikama za nastup protiv Milana. Ceh loše partije je platio Viljar koji će posle dužeg vremena početi meč na klupi. Jedina dilema u Fonsekinom timuje da li da igra sa El Šaravijem pored Mhitarjana pomerajući Pelegrinja u veznu liniju ili da pruži šansu Dijavari pored Veretua.

FJORENTINA 3-5-2: Drongovski – Milenković, Pecela, Kvarta – Venuti, Amrabat, Pulgar, Kastrovili, Biragi – Vlahović, Riberi.

ROMA 3-4-2-1: Pau Lopez – Mančini, Kristante, Kumbula – Karsdorp. Dijavara, Veretu, Spinacola – Pelegrini, Mhitarjan – Borha Majoral.

SASUOLO – NAPOLI (18.30)

Đuričić i Kaputpo (© Reuters)Đuričić i Kaputpo (© Reuters)

Trener Sasuola Roberto de Zerbi se ne predaje: veruje da je konfuzan deo sezone prošao i da su njegovi fudbaleri ponovo u formi s početka. Zato veruje da još uvek može da se umeša u trku za mesto u Ligi Evrope. Da bi njegove želje dobile kredibilnost, Sasuolo mora večeras da pobedi Napoli. Što je učinio samo dvaput u istoriji: 2015. i u jesenjem delu ovog šampionata. Zadatak neće biti lak, jer De Zerbijevi fudbaleri ne znaju za pobedu u Ređo Emiliji već dva meseca: poslednji trijumf je zabeležen nad Đenovom na Badnji dan po julijanskom kalendaru.

Crno-zeleni imaju nekoliko igrača van stroja, pre svih Bogu i Kirikeša, a De Zerbi ne može da računa ni na Romanju i Burabiju. Jedina dilema oko sastava je ko će biti partner Berardiju i Đuričiću u trojci iza jedinog špica Kaputa: Lopez, Defrel ili Traore.

Napoli je doživeo poraz na sva tri poslednja gostovanja. U Seriji A nije izgubio četiri vezane utakmice u gostima od 2015. Garancija da se to neće dogoditi je Mertens. Sa Belgijancem u sastavu, Napoli osvaja 2,1 bod po utakmici, u prevodu siguran plasman u Ligu šampiona, bez njega prosek pada na 1,4, nedovoljan i za plasman u Ligu Evrope.

Nekoliko igrača Napolija se oporavilo od povreda tako da su u Napulju ostali samo Lozano, Petanja, Osimen i Kulibali koji propušta meč u Ređo Emiliji zbog zbira žutih kartona. U odbrani bi trebalo da vidimo ponovo Maksimovića i Rahmanija, pošto će Manolasu biti potrebno malo vremena da uđe u ritam, odnosno da bude top za paklenu nedelju koja čeka Napoli od 14. do 21.marta: Milan, Juve i Roma. Zato je predsednik kluba Aurelio de Laurentis zatražio da se meč sa Juvnetusom predviđen za 17. mart. Međutim to neće biti moguće, jer neće biti slobodnih datuma ako Bjankoneri prođu Porto i kvalifikuju se za četvrt finale elitnog takmičenja.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji – Muldur, Marlon, Ferari, Rožerio – Obijang, Lokateli – Berardi, Lopez, Đuričić – Kaputo.

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina – Di Lorenco, Rahmani, Maksimović, Mario Rui – Fabijan Ruiz, Deme (Bakajoko) – Politano, Zjelinski, Insinje – Mertens.

ATALANTA – KROTONE (20.45)

Dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Stara izreka je dobila potvrdu u usud Luisa Murijela i Papua Gomeza. Do odlaska Argentinca Kolumbijanac je retko dobijao priliku du startnoj postavi. Od odlaska bivšeg kapitena u Sevilju, Murijel je odigrao deset mečeva u prvih 11, više od svih svojih saigrača u napadačkom odeljenju. Luis je uzvaratio s kamatom Đan Pjeru Gasperiniju na poverenju: veća minutaža Murijela je koicidirala sa novim preporodom Atalante.

Boginja je nanizala tri pobede u šampionatu posle poraza od Lacija i remija sa Torinom i uhvatila priključak sa Juventusom na trećem mestu. Sa večerašnja tri boda Dea bi ostala zalepljena za Staru damu i sa te pozicije bi izašla na megdan Interu u sledeći ponedeljak.

Gaseperini neće moći da računa na Hatebora zbog povrede i De Rona zbog suspenzije, što i nije tako strašno imajući u vidu razliku u kvalitetu između sastava dva tima. Međutim, Frojler će morti da bude orpezan, jer bi ga žuti karton večeras kotšao preskakanja susreta na „Meaci“.

Na klupi Krotonea će debitovati Serse Kozmi koji je dobio zadatak da pokuša da spasi ekipu od povratka u Seriju B. Kalabrezi su doputovali u Bergamo bez nekoliko povređenih prvotimaca, među kojima je i Miloš Vulić. Krotone je u najnegativnijoj seriji poraza u prvoligaškom društvu: izgbio je šest poslednjih mečeva na kojima je postigao samo dva gola, a primio 16.

ATALANTA 3-4-2-1: Sportijelo – Toloi, Romero, Đimsiti – Mahle, Frojler, Pesina, Gosens – Malinovski, Pašalić – Murijel.

KROTONE 3-4-2-1: Kordaz – Magaljan, Golemić, Luperto – Pereira, Petričone, Zanelato, Reca – Unas, Mesijas – Di Karmine.

ĐENOVA – SAMPDORIJA (20.45)

Fudbaleri Sampdorije (© Reuters)Fudbaleri Sampdorije (© Reuters)

Deset godina Đenova ne uspeva da pobedi Sampdoriju u Derbiju svetionika kada je formalno na Marasiju domaćin. Štaviše, tom periodu je samo dva puta uspela da izbgne poraz. To objašnjava zašto je trener Davide Balardini odlučio da protiv Intera pošalje na teren rezervni tim čuvajući svoje glavne uzdanice za okršaj sa četom Klaudija Ranijerija.

Od povratka Balardinija na klupu Đenova je napravila korake od sedam milja, ali još nije u potpunosti mirna kada je u pitanju borba za opstanak, za razliku od Sampdorije koja je u komotnoj poziciji.

Obojica trenera imaju na raspolaganju gotovo sve igrače ne računajući one sa težim povredama (Pelegrini i Biraski u Đenovi i Toregrosa u Sampdoriji). Takođe, nećemo videti samo najjači sastav Grifona, već i Dorijana pošto je i Ranijeri odmori nekoliko ključnih fudbalera protiv Atalante za okršaj sa gradskim rivalom.

U tim Đenove se vraća golgeter tima Destro, zajedno sa kapitenom Krišitom u odbrani i Badeljom u ulozi režisera na sredini terena. U Samdoriji ćemo videti od prvog minuta napadački tandem Kejta – Kvaljarela, a jedina dilema Ranijerija je da li da pruži poverenje iskusnom Kandrevi ili dolazećoj zvezdi Damsagardu.

ĐENOVA 3-5-2: Perin – Mazijelo, Radovanović, Krišito – Zapakosta, Zajc, Badelj, Strotman, Čibora – Destro, Šomurodov.

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero – Berežinski, Jošida, Koli, Auđelo – Kandreva, Silva, Ekdal, Jankto – Kejta, Kvaljarela.

BENEVENTO – VERONA (20:45)

Benevnto se poslednji put radovao pobedi u šampionatu 6. januara protiv Kaljarija, dok se na stadionu Vigorito čeka na tri boda od 20. decembra kada je Đenova ispraćena kući sa 2:0. Tim Filipa Inzagija je osvojio samo četiri boda na poslednjih osam utakmica, uz učinak od po četiri remija i poraza.

Negativna serija je zadržala Veštice u relativno trusnoj zoni ispadanja. Kao i Fjorentini i Beneventu su potrebni bodovi da bi držao na distaci prouđeni Kaljari koji bi sa pobedom nad Bolonjom mogao da zagorča život grupi timova među kojima je i Beneventu. “Nema potrebe da se zavaravamo, moraćemo dobro da natopimo znojem dresove ako želimo da ostanemo u Seriji A”, rekao je Inzagi.

Verona je glavni zadatak ispunila. Ostalo je 14 kola do kraja, a timu Ivana Jurića nedostaje samo pet bodova da bi stigao do magiče granice 40, koja u praksi garantuje opstanak u prvoligaškom društvu. Veronezi stižu na gostovanje u Benevento rešeni da posle velikog remija sa Juventusom na Bentegodiju, nakon dva meseca, donesu tri boda kući i sa gostovanja.

Jurićeve dve dileme oko sastava tima su vezane za dvojicu srpskih fudalera: Ivan Ilić bi posle nešto slabije partije protiv Bjankonera mogao da ustupi mesto u startnoj postavi iskusnom Velozu, dok Dimarko i Lazović zadaju slatku glavobolju hrvatskom stručnjaku, u formi su obojica nije lako odlučiti koga ostaviti na klupi.

BENEVENTO 4-3-2-1: Montipo – Depaoli, Glik, Tuja, Leticija – Hetemaj, Skjatarela, Viola – Jonita, Kaprari – Lapadula.

VERONA 3-4-2-1: Silvestri – Davidovič, Gunter, Manjani – Faraoni, Tameze, Velozo. Lazović – Barak. Zakanji – Lazanja.

SERIJA A - 25. KOLO:

Utorak:

Lacio - Torino (gosti nisu doputovali u Rim)

Juventus - Specija 3:0 (0:0)

/Morata 62, Kjeza 71, Ronaldo 89/

Sreda:

18.30: (3,40) Sasuolo (3,40) Napoli (2,15)

20.45: (1,20) Atalanta (6,75) Krotone (14,0)

20.45: (2,85) Benevento (3,30) Verona (2,50)

20.45: (2,70) Kaljari (3,15) Bolonja (2,70)

20.45: (2,80) Đenova (3,10) Sampdorija (2,65)

20.45: (3,40) Fiorentina (3,40) Roma (2,15)

20.45: (1,92) Milan (3,50) Udineze (4,10)

20.45: (9,00) Parma (5,70) Inter (1,30)



tagovi

Serija AŽeljko Pantelić

Obaveštavaj me

Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara