Makabi Haifa (©Reuters)
Makabi Haifa (©Reuters)

Srpska kolonija bez Lige konferencije; Viljareal će u osminu finala Lige Evrope; Klop razigravao

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.12.23. | 20:56

Makabi iz Haife slavio u Atini 2:1 i oteo Panatinaikosu treće mesto

Uprkos prolećnih 16 stepeni večeras u Atini, navijači Panatinaikosa ostali su zaleđeni na stadionu Apostolos Nikolaidis. Srpska kolonija u zelenom delu grčke prestonice nije uspela da sačuva treće mesto u grupi Lige Evrope i na proleće se preseli u nokaut fazu Lige konferencije. Posle pobede 2:1 tamo će Makabi iz Haife.

Gosti iz Izraela poveli su u 20. minutu golom Dina Davida nakon prodora i centaršuta Pjera Kornua. Ostavili su ga domaći defanzivci samog u petercu, te mu nije bilo teško da glavom spusti loptu u mrežu i nagovesti uspešno veče po Makabi. Rezultat 1:0 dugo je pisao na semaforu, a svu nadu izabranika Ivana Jovanovića ugasio je Holanđanin poreklom iz Surinama, Tjaron Šeri.

Izabrane vesti

Probao je srpski trener da trgne svoju ekipu uvođenjem Filipa Mladenovića i Andraža Šporara, ali jedino što su domaćini uspeli bio je utešni pogodak Fotisa Joanidisa u 89. minutu. Treći srpski internacionalac u redovima atinskog kluba, Filip Đuričić, nije bio u konkurenciji za večerašnju utakmicu zbog povrede.

U meču za prvo mesto Grupe F i plasman u osminu finala, odnosno izbegavanje susreta sa timom iz Lige šampiona, Viljareal je kao gost savladao Ren 3:2 i prvi prošao kroz cilj. Pogodak Danija Pareha u 80. minutu bio je ključan za ishod ovog meča. Sjajno je kombinovao sa Alehandrom Baenom u toj situaciji.

Nisu se domaćini predali posle toga. Uspeli su čak i da stignu do trećeg pogotka u 12. minutu nadoknade, ali im je on poništen zbog ofsajda. Moraće Ren u šesnaestinu finala i na megdan nekom od trećeplasiranih timova iz grupne faze elitnog takmičenja.

Jirgen Klop je ponovo iskoristio Ligu Evrope da odmori neke od standardnih prvotimaca i šansu pruži igračima sa manjom minutažom i mladima koji se još nameću za redovno mesto u svlačionici Enfilda. Sa obezbeđenim prvim mestom u Grupi E gosti su u Belgiju doputovali bez Mohameda Salaha, Virdžila Van Dajka, Trenta Aleksander-Arnolda, Alisona, rovitog Aleksisa Makalistera... Čak devet promena napravio je nemački strateg u odnosu na tesno izvojevanih 2:1 protiv Kristal Palasa prošlog vikenda. Od bitnijih imena u startnoj postavi bili su Ibrahima Konate, Vataru Endo, Harvi Eliot i Kodi Gakpo, dok su na početku drugog poluvremena ušli Džo Gomez i Rajan Gravenberh, a pola sata pre kraja i Darvin Nunjez.

Uspeo je Klop da odmori pojedine nosioce igre, ali ne i da izbegne poraz od motivisanog rivala. Union Sen Žiloaz je slavio 2:1 na stadionu Anderlehta i "overio" treće mesto, odnosno plasman u Ligu konferencije ispred LASK-a koji je poražen kod kuće od Tuluza 1:2.

Postojala je teoretska nada za Belgijance da se domognu druge pozicije, u slučaju da je LASK priredio iznenađenje pa da gol-razlika odlučuje o plasmanu Uniona i Tuluza. Francuzi su, ipak, golovima Dalinge 54. i Suaza u 83. minutu izbegli dramu.

LIGA EVROPE - ŠESTO (POSLEDNJE) KOLO

četvrtak

Grupa E

Union Sen Žiloaz - Liverpul 2:1 (2:1)

/Amura 32, Puertas 43 - Kvansa 40/

LASK - Tuluz 1:2 (0:0)

/Ljubičić 61 - Dalinga 54, Suazo 83/

Grupa F

Panatinaikos - Makabi Haifa 1:2 (0:1)

/Joanidis 89 - David 20, Šeri 74/

Ren - Viljareal 2:3 (1:1)

/Asinjon 37, Blaz 79 - Moreno pen 36, Akomah 63, Pareho 80/



tagovi

Liga EvropeLiverpulPanatinaikosUnion Sen Žiloaz

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara