Glavčić, Nikolić, Simić, Antić Golubović i Melentijević (sleva)
Glavčić, Nikolić, Simić, Antić Golubović i Melentijević (sleva)

Srpski defanzivci Himkijeva karta za opstanak: Ima bekova, pitanje je samo kome šta treba

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.01.23. | 11:08

Pretposlednji klub u Premijer ligi Rusije osvežio redove nagažmanom Nikole Antića i Petra Golubovića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Od suspenzije iz evropskih takmičenja borbe u Premijer ligi Rusije svele su se na trku za državni tron i borbu za opstanak. Među klubovima koji su zimu dočekali u zoni ispadanja je i Himki, klub iz Moskve koji je u dosadašnjih 17 kola osvojio samo 12 bodova te iz zone ispadanja dočekuje proleće.

Izabrane vesti

Izlazak iz aktuelne situacije rukovodstvo ruskog kluba videlo je u reorganizaciji igračkog kadra, a u nnizu pojačanja dres su zadužila dvojica srpskih fudbalera Nikola Antić i Petar Golubović. Dvojica bekova rođenih 1994. godine priključili su se tokom aktuelne pauze ruskom klubu i tako otvorili novu stranicu u ličnim biografijama. Sa jedne strane, nekadašnji đak Crvene zvezde iz Norveške je stigao u tim iz prestonice Rusije, dok je Antić, sa druge strane, iskorak napravio posle tri uzastopne titule u Belorusiji.

"Smatram ovaj transfer za dva koraka unapred. Radio sam postepeno, sve kako treba i kako sam planirao i verujem da sam bio spreman za novi, viši izazov. Ekipa se još formira, plan je da još oko pet, šest igrača bude dovedeno i time bi bio upotpunjen sastav. Zadovoljan sam, imamo ambiciju da opstanemo u ligi, to nam je primarni cilj, a uz to je želja da se razigraju mladi igrači i da se u narednoj sezoni napadne gornji deo tabele", kazao je Antić za Mozzart Sport tokom priprema u Antaliji..

Posle niza sezona u kojima se borio za trofeje, levi bek se preselio u sredinu gde je rezultatski imperativ nametnut iz druge perspektive.

"Uvek sam hteo da igram u ekipi koja se za nešto bori, ili da osvaja ili da se bori za opstanak. Kažu zlatna sredina, ali ja to ne volim. Iako nema plasmana u Evropu kao motiva, kvalitet u Premijer ligi Rusije je dobar. Videli smo tokom boravka u Turskoj da su ekipe kvalitetne. Kvalitetnije prvenstvo je prilika da vidim gde sam, da se izmerim sa igračima u ligi koja je šesta, sedma u svetu. Prelazak iz Šahtjora Soligorsk je pomak napred, izazov. Dolazim iz tima sa kojim sam ostvario velike uspehe. Nigde nije lako biti šampion iz godine u godinu, ali mi je bio potreban novi izazov. Zahvalan sam svima u Belorusiji na fenomenalnom periodu i nadam se da će Šahtjor nastaviti i u godinama koje slede da niže uspehe".

Antića i Golubovića je u Himkiju dočekao sunarodnik Nemanja Glavčić, a srpsku koloniju mogso bi da ubrzo zvanično proširi još jedan igrač.

"Već u drugoj zvaničnoj utakmici igramo sa Zenitom u gostima, što će biti veliki izazov, ipak prva utakmica je sa Fakelom je najvažnija. Igramo u gostima, protiv direktnog konkurenta za opstanak. Taj duel vredi šest bodova. Spremamo se sa željom da osvojimo što više bodova i opstanemo. Lično sam se odlično uklopio, Rusi gledaju Srbe kao svoje, tu su i Petar Golubaović, Nemanja Glavčić, kao i mladi Stefan Melentijević, svi smo sjajno prihvaćeni".

Prelazak dvojice bekova u Himki nametnuo je pitanje da li je zaista toliki deficit bočnih defanzivaca kao što vlada stav u široj javnosti, posebno kada se govori o reprezentaciji Srbije.

"Uvek ima bekova, ali je pitanje kome šta treba, koji sistem se gaji, koji su igrači u dobroj formi, a koji ne... Svi gledamo da igramo u što boljim klubovima i za svoje reprezentacije. Ipak, jedno su želje, drugo je realnost. Liga je dobra, ukoliko krene sve u pozitivnom smeru, zašto ne očekivati i poziv selektora. Činjenica je da su bekovske pozicije deficitarne, ali mmnogi ljudi iz fudbala govorili su na tu temu. Potrebno je da se radi na tome, biće bekova", istakao je Antić.

NEIZVESNOST ZBOG POLITIKE

Usled političke situacije ruski fudbal nalazi se pod suspenzijom i na raskrsnici, a sve češće pominjani scenario je prelazak na azijsku pozornicu.

"Još je sve neizvesno. Politika je usko vezana za sport, posebno za fudbal i iz tog ugla vrlo je teško predvideti u kom smeru će ići Premijer liga. Ipak, na nas igrače se to ne odražava. Radimo, trudimo se i gledamo ka jasno definisanim ciljevima", rekao je levi bek.


tagovi

Nikola AntićHimki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara