Miloš Vranjanin (desno) prošle sezone protiv Partizana (©Starsport)
Miloš Vranjanin (desno) prošle sezone protiv Partizana (©Starsport)

Srpski derbi u Letoniji: Vranjanin, Piščević i Đurišić traže bodove za povratak na vrh

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.07.21. | 10:22

Aktuelni prvak, Riga, u četvrtak od 17 časova gostuje Lijepaji, koju je savladala na osam od poslednjih devet susreta. Za domaćina igraju četvorica srpskih fudbalera, Miloš Ostojić, Luka Radotić, Milan Joksimović i Milan Mirosavljev, kao i crnogorski reprezentativac Marko Simić

Sudeći po do sada viđenom, u Letoniji će ove godine tri tima da se bore za titulu. Poslednje tri šampionske trke pripale su Rigi, koja je trenutno druga na tabeli. Priliku da zasedne barem privremeno ponovo na vrh imaće u četvrtak od 17 časova, kada gostuje Lijepaji.

Tri najtrofejnija kluba u istoriji Letonije, Skonto, RFK i Olimpija Lijepaja, više ne postoje. Na mestu nekadašnjeg osmostrukog prvaka RFK osnovana je 2014. godine Riga, koja je prvu titulu osvojila 2018. i od tada je suvereni vladar ovom baltičkom zemljom.

Izabrane vesti

17.00: (3,15) Lijepaja (3,25) Riga (2,20)

Dres Rige nose trojica srpskih internacionalaca, Miloš Vranjanin, Nedeljko Piščević i Marko Đurišić. Sva trojica su standardni prvotimci i već su sakupili dvocifren broj nastupa. Najduže je u Rigi Đurišić, u martu 2020. godine je stigao iz Vojvodine, dok su Vranjanin i Piščević tu od početka sezone. Svoj trojici je ovo prvi inostrani angažman.

Za sada je ipak uspešniji Darko Lemajić sa RFS-om, pošto ima dva boda više na tabeli i jedan odigran meč manje. Prošlogodišnji vicešampion je u prošlom kolu međutim izgubio od Valmijere, trećeg tima koji je ravnopravno uključen u borbu za titulu.

Riga je u poslednjih 10 kola skliznula samo dva puta. Izgubila je na gostovanju gradskom rivalu RFS sa 3:1, dok je pre toga odigrala sa Daugavpilsom 1:1. Njen naredni rival Lijepaja takođe je u dobroj formi, ne zna za poraz u poslednjih pet kola i u tom periodu je osvojila 13 bodova.

Lijepaja zaostaje 15 bodova na tabeli za RFS-om, odnosno 13 za Rigom, tako da sada mora da nastavi sa serijom pobeda i protiv najvećih rivala ako želi da uhvati priključak za izlazak na međunarodnu scenu.

Riga međutim nikako ne odgovara Lijepaji, pošto ju je pobedila na osam od poslednjih devet mečeva. Zapravo, Lijepaja ne zna za trijumf protiv nje još od marta 2018. godine, odnosno na 12 vezanih mečeva. Ove godine su se sastali dva puta, 19. marta je bilo 2:0 za aktuelnog šampiona, a 9. maja 4:1.

Za Liepaju igraju čak četvorica srpskih fudbalera. Tu su bivši štoper Čukaričkog, Miloš Ostojić, mladi golman Luka Radotić, levi bek Milan Joksimović i napadač Milan Mirosavljev. Kapiten im je crnogorski reprezentativac Marko Simić. Biće zato duel sa Rigom pravi mali srpski derbi u sred Letonije.

LETONIJA 1

Četvrtak

17.00: (3,15) Lijepaja (3,25) Riga (2,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Letonija 1RigaLijepajaNedeljko Piščević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara