Ilija Stolica i Dejan Stanković (©Starsport/MN Press)
Ilija Stolica i Dejan Stanković (©Starsport/MN Press)

Srpski klubovi najviše u regionu veruju domaćim trenerima

Vreme čitanja: 2min | sub. 02.07.22. | 13:10

Samo naše, albansko i makedonsko prvenstvo nema stranca na klupi. Najviše ih je u Grčkoj i Bugarskoj

Čak deset ekipa u predstojeću sezonu Mozzart Bet Superlige ulazi sa novim trenerima. Promene na klupama srpskih klubova redovna su pojava, ali je interesantno da se kao po pravilu već godinama rotiraju samo domaći stratezi. Bilo je stranaca, ne samo u Crvenoj zvezdi i Partizanu kao najvećima, ali poslednji je angažovan još 2017. godine.

Radnički iz Niša izabrao je tada Austrijanca Petera Pakulta, ali iako je imao dobre rezultate na početku sezone (četiri pobede, dva remija i samo poraz od Crvene zvezde) zadržao se u klubu svega mesec dva i po meseca. Nešto ranije iste godine iz Spartaka je otišao Rus Andrej Černišov, kog su Subotičani angažovali oktobra 2015.

Izabrane vesti

Od njih dvojice u najjačem rangu domaćeg fudbala nije bilo internacionalaca s funkcijom trenera. Gledajući region, u sezoni koja nam uskoro dolazi tako je samo još u Albaniji i Makedoniji, dok najmanje poverenja u sopstvenu struku imaju Bugari i Grci sa po šest trenera iz drugih zemalja na njihovim klupama.

U Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini rade po trojica inostranih stratega, u Rumuniji dvojica, a jedan u Crnoj Gori. Na obali Jadranskog mora reč je o Srbinu, Vladi Jankoviću, bivšem pomoćniku Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi koji će posle Titograda i Petrovca u novi takmičarski ciklus ući kao trener Dečića.

Od srpskih stratega u pomenutim ligama angažovani su još Ivan Jovanović (Panatinaikos), Nenad Lalatović (Borac Banjaluka), Marko Vidojević (Leotar), Saša Ilić (CSKA Sofija), Slavko Matić (Septemvri Sofija), Zlatimoir Zagorčić (Slavija Sofija) i Radovan Karanović (Maribor), s tim da poslednja dvojica imaju slovenačko i bugarsko državljanstvo.

Najveći uspeh od navedenih pečalbara ima Jovanović, koji je prošle sezone sa Atinjanima osvojio grčki kup, a pre toga - između ostalog - četiri puta bio šampion Kipra sa Apoelom, s kojim je dvaput igrao Ligu šampiona, stigavši čak do četvrtfinala 2012. gde ih je eliminisao Real Madrid.

Kada se priča o internacionalcima na klupama naših klubova, vredi pomenuti Valtera Zengu koji je Crvenoj zvezdi doneo duplu krunu 2006, Lotara Mateusa koji je uveo Partizan u Ligu šampiona 2004. i Avrama Granta koji je u prolećnom delu sezone 2011/2012. sačuvao crno-bele na prvom mestu i okitio se titulom. Ovog leta pominjalo se da bi Marko Simone mogao u Partizan, a 2017. se Benito Karbone dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom, čak i bio u Beogradu na razgovru sa Zvezdanom Terzićem, ali su crveno-beli izabrali Vladana Milojevića. I pogodili.

Crvena zvezda poslednjih godina ujedno i ima najviše poverenja u stratege koje izabere. Dejan Stanković je dve i po godine na klupi, a pre njega je Vladan Milojević bio takođe toliko, dok se Miodrag Božović zadržao u Ljutice Bogdana nešto kraće od dve godine.


tagovi

Superliga SrbijeBugarska 1Grčka 1Hrvatska 1BiH 1Makedonija 1Slovenija 1

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara