Srđan Blagojević (©Starsport)
Srđan Blagojević (©Starsport)

Srpski trener objasnio Kazahstancima: Imate bolju infrastrukturu, ali mi imamo Zvezdu i Partizan

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.07.21. | 11:22

Šef stručnog štaba Kaspija, Srđan Blagojević, uporedio je Superligu sa tamošnjom Premijer ligom i rasčlanio je najveće razlike

Srđan Blagojević, barem za sada, nije uspeo da napravi neki veći uspeh u srpskom fudbalu. Ovaj 48-godišnji stručnjak je najbolje rezultate beležio sa Inđijom, uspeo je da je uvede u Superligu, ali nije se tu dugo zadržao. Zato je prošle godine rešio da se oproba u inostranstvu, šansu je dobio u kazahstanskom Kaspiju, sa kojim beleži sjajne rezultate.

Ne samo da je tim iz Aktaua uspeo da izbori opstanak prošle sezone, već je ove jedno od prijatnijih iznenađenja i bori se za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Igra u nedelju od 15 časova protiv Taraza poslednji meč u polusezoni, a ukoliko trijumfuje septembar će da dočeka na deobi pete pozicije.

Izabrane vesti

Pitanje je međutim hoće li Blagojević da ostane u Kaspiju i u drugoj polusezoni. Dobrim rezultatima, ali pre svega stilom igre, privukao je pažnju moćnijih klubova. U medijima se nedeljama priča o mogućnosti da preuzme lidera Tobol. Njegova klupa je upražnjena posle odlaska trenera Grigorija Babajana u CSKA Moskvu.

15.00: (1,85) Taraz (3,35) Kaspij Aktau (4,10)

Blagojević je dao veliki intervju za lokalne Vesti, ali nije želeo da priča o potencijalnom odlasku iz Kaspija. Umesto toga, uporedio je tamošnji fudbal sa Superligom Srbije.

Kvalitet srpskog prvenstva je blako veći, pogotovo među najboljim klubovima. Crvena zvezda i Partizan su jači od vodećih timova u Kazahstanu. Naročito Zvezda, koja je poslednjih godina igrala u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope. Infrastruktura je evidentno bolja u Kazahstanu, a razlika je u timovima. U Srbiji se ekipe stalno menjaju, lokalni igrači brzo odlaze, žele da igraju u inostranstvu i tamo zarade novac. U Kazahstanu je drugačije, gotovo svi igrači ostaju u zemlji. Ono što mi se dopada kod vašeg šampionata je organizacija. Ovo će možda da iznenadi mnoge, ali ovde mogu da gledam uživo svaku utakmicu, dok je u Srbiji to nemoguće. Na televiziji se pokazuju jedna ili dve utakmice po kolu“, rekao je Blagojević za kazahstanske Vesti.

Blagojević je uspeo u Kazahstanu u onome na šta u Srbiji dugo čekamo – „napravio“ je levog beka za reprezentaciju.

Maksat Tajkenov nije uopšte bio u ozbiljnim planovima kluba, ali posle samo godinu i po dana rada sa Blagojevićem dobio je poziv u A reprezentaciju.

Verujem da je ovo produkt zajedničkog rada, ali pre svega njegovog. Mi smo mu samo pomogli. Tokom prošle godine, dok je trajao karantin, nismo imali dovoljno igrača da radimo. Rečeno mi je da u podmlatku imamo jednog mladog momka. Odmah sam video kod njega nešto interesantno. Napredovao je iz dana u dan. Prvobitno nije ni bio u planu da bude deo prvog tima, ali je na kraju ostao sa nama i igrao važnu ulogu. Godina je prošla i on je dobio poziv u reprezentaciju. Zasluženo! Već sam razgovarao sa njim i rekao mu da ne sme sada da se zadovolji, da ću da budem ljut na njega ako ne nastavi da radi još jače i postigne i više od ovoga“.

Naš stručnjak je pre Inđije vodio Bežaniju, Javor, IMT, Srem Jakovo, Žarkovo, Kovačevac i Sremčicu. Dugo je gradio svoj put do vrha.

Prestao sam da igram fudbal sa 28 godina, jer sam pretrpeo tešku povredu i morao da budem povrgnut operaciji. U jednom trenutku sam počeo da radim kao trener i da igram futsal. Osam godina sam radio u akademiji, a onda sam rešio da se okušam sa odraslima. Put nije bio lak, počeo sam od četvrtog ranga u Srbiji. Uvek sam bio uporan i želeo sam da napredujem. Cilj mije bio da moja ekipa igra atraktivno, fudbal doživljavam kao emociju. Nema boljeg osećaja nego kada vaš tim pobeđuje sa stilom. Igrači Kaspija su prihvatili te ideje. Primetio sam da, čak i kada pobedimo, ali ne u našem stilu, da je raspoloženje u svlačionici loše kao da smo izgubili. Fudbal se igra na različite načine. Ne kažem da je jedini ispravan način moj, ali želim da smo mi ti koji kontrolišu igru, imaju loptu. Kada si ti u kontroli, veća je šansa da ćeš da daš gol nego da ga primiš“, kazao je Blagojević.

Pre poziva iz Kazahstana četiri meseca nije imao angažman.

Nisam nikada razmišljao o tome da odustanem od trenerske karijere, čakni u teškim momentima, kada nije bilo rezultata. Čak ni kada nisam imao posao i sve što sam mogao da radim je da sedim kod kuće, trudio sam se da razmišljam pozitivno i da se spremim za bilo koju šansu koja mi se ukaže“.

15.00: (1,85) Taraz (3,35) Kaspij Aktau (4,10)

Blagojević se trudi uvek da radi na sebi. Uči od najvećih, što je jedini ispravan način razmišljanja.

Prošle godine sam sebi zadao zadatak da analiziram utakmice Atalante. Svidelo mi se šta rade, pokazali su nešto neuobičajno. Gledao sam i utakmice Sasuola puno puta. Pre nekoliko godina sam počeo da pratim ozbiljnije i Konteove timove, jer je on vratio na veliku scenu sistem sa tri defanzivca. Zanimao me je i AZ Alkmar, pošto je igrao u grupi sa Partizanom, Astanom i Mančester Junajtedom“.

Pokušao je Blagojević i da donese nešto novo u kazahstanski fudbal. Izneo je kolegama zanimljiv predlog.

„Imam ideju da, kada završimo sa utakmicom, sa protivničkim trenerom razmenim sav analitički materijal. Zanima me kako moj tim vide drugi treneri, šta ističe kao našu snagu, a šta kao slabost. Ovo može da mi pomogne da unapredim igru, a siguran sam da i druge trenere zanima kako ih mi analiziramo. Protiv Astane sam sa njihovim trenerom razmenio video materijale, nadam se da će ova praksa u budućnosti da bude uobičajna. Naravno, razumem i ako neko ne bude želeo da učestvuje u tome“, zaključio je Blagojević.

Njemu ugovor sa Kaspijem ističe na kraju sezone, pa čak i da ne pređe u Tobol, saradnja sa golmanom Markom Miloševićem, vezistima Nikolom Cuckićem i Stefanom Bukoracom, kao i nekadašnjim defanzivcem niškog Radničkog, Tarasom Bondarenkom, bliži se kraju.

KAZAHSTAN 1 - 19. KOLO

Petak

Aktobe – Akžajik 2:1 (0:1)

/Samorodov 58, 66 – Kozlov 40/

Astana – Šahtjor Karagandi 4:3 (2:1)

/Ebong 6, Čuperka 26, Ajmbetov 55, Bersenjan 77 – Sviridov 41, Najarjan 63, Kibiraj 78/

Kairat – Atirau 5:0 (1:0)

/Šušenačev 29, 59, Kante 57, Aljklov 69, Hovhanisijan 90+2/

Subota

Kaisar – Ordabasi 1:0 (1:0)

/Baižanov 42/

Turan – Tobol 2:4 (1:1)

/Amirov 16, Malij 76ag – Kerjmžanov 33ag, Nurgalijev 56pen, Malij 84, Lobjanidze 87/

Žetisu – Kizilžar 0:0

Nedelja

15.00: (1,85) Taraz (3,35) Kaspij Aktau (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kazahstan 1Srđan Blagojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara