Simeone i Raspadori (Foto: ©AFP)
Simeone i Raspadori (Foto: ©AFP)

Šta bi ovog puta moglo Napoli da sputa? Osimenovo odsustvo sigurno ne

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.11.22. | 12:04

Prošle sezone Spaleti u odsustvu nigerijskog napadača izgubio 13 od 21 boda u prvenstvu, ove na šest utakmica stopostotan

I dalje ima sumnjičavih. Toliko se puta Napoli prethodnih godina sapleo na putu do trona da ga malo ko, čak i sada kada deluje nezaustavljivo, vidi sa "skudetom" u rukama.

Letos ga je, štaviše, malo ko video kao kandidata za titulu. Umesto toga, fudbalska javnost je Napoliju predviđala nagli pad, a navijači strahovali da mu sledi grčevita borba za mesto u Ligi šampiona. Sa pravom, jer Lučano Spaleti je letos usled rekonstrukcije tima između ostalog ostao bez Kalidua Kulibalija, Fabijana Ruiza, Lorenca Insinjea i Drisa Mertensa, četvorice stubova koji su držali konstrukciju napuljskog tima godinama unazad. I mada je Mertens neretko priliku dobijao sa klupe, preostala trojica imali su podjednak uticaj na rezultate tima, zbog čega se postavljalo pitanje kojim će putem krenuti Napoli ove sezone.

Izabrane vesti

Ipak, klub je svoj četvorici uspeo da pronađe dostojne zamene i tu treba odati priznanje sportskom sektoru na čelu sa Kristijano Đuntolijem. Napoli nije poznat kao klub koji troši enormne svote novca, Aurelio de Laurentis pazi da ukoliko ne bude plusa, makar da se minus u kasi ne oseti preterano, a kako nije zaradio bogzna kakav novac od pomenute četvorice – dvojica otišli bez obeštećenja – Napoli nije imao budžet za zvučna pojačanja. No, Đuntoli je ovog leta izbriljirao – za širu fudbalsku javnost - "anonimusima" - makar široj fudbalskoj javnosti – poput Min-džae Kima i Hviče Kvarachelije (ako izuzmemo penale, odavno je nadmašio Insinjeov učinak iz prošle sezone) i time značajno pomogao Lučanu Spaletiju da tim zadrži na "skudeto kursu".

Bio je Napoli na njemu i prethodne sezone, u uvodnih 12. kola je podsećanja radi imao samo dva remija i deset pobeda, držao je lidersku poziciju, ali je potom usledio strmoglavi pad. Prethodnih sezona se uglavnom događao tokom sredine sezone, kada bi Kulibali, kasnije i Osimen sa njim u paketu, odlazili na Kup afričkih nacija. Ovog puta poklopio se sa povredom Viktora Osimena. Nigerijcu su u porazu od Intera stradale kosti lica te je sa terena odsustvovao narednih mesec i po dana. U tom periodu, bez Osimena u ekipi, Napoli je osvojio osam od mogućeg 21 boda i pao na treću poziciju (na kojoj je ostao do kraja sezone) sa sedam bodova manje od Intera (toliko je na kraju prvenstva osvojio manje od šampiona Milana).

Osimenova povreda (Foto: ©Reuters)Osimenova povreda (Foto: ©Reuters)

Početkom aktuelne sezone identična priča. Osimen je posle povrede na utakmici sa Liverpulom morao na novu jednomesečnu pauzu, s tim da se njegovo odsustvo tokom septembra ni na sekundi nije oestilo. Razlog? Đuntoli mu je letos spremio zamenu. I to ne jednu, već dve – Đovanija Simeonea i Đakoma Raspadorija. Istina, imao je Napoli i ranije alternativna rešenja, samo što Andrea Petanja nije uspeo da se potvrdi u zahtevnoj sredini (za SPAL postigao 28 prvenstvenih golova u dve sezone), dok je karijera Fernanda Ljorentea po dolasku u Napulj već krenula silaznom putanjom.

Spaleti sada ima dvojac potpuno različitih profila, spremnih da uskoče u zavisnosti od situacije. Simeone i Raspadori su - doduše uzorak je mali - dokazali da se na njih može računati. Na sedam mečeva u svim takmičenjima, računajući i taj na kojem se Osimen povredio, pomenuti dvojac postigao je ukupno osam golova. Simeone je protiv Liverpula ušao upravo umesto Nigerijca i odmah postigao gol, potom rešio derbi sa Milanom ušavši sa klupe, a upisao se još i protiv Ajaksa i Kremonezea. Raspadori je rešio meč sa Specijom (1:0), udario recku protiv Rendžersa i Kremonezea, dve protiv Ajaksa… Ukupno, od početka sezone, Simeone ima šest pogodaka, Raspadori pet uz dve asistencije i trenutno su najbolji strelci Napolija u Ligi šampiona.

Da ne zaboravimo da ih je Đuntoli doveo za zbirno 8.500.000 evra – doduše, kroz pozajmice za početak – što je isprva delovalo kao nemoguća misija imajući u vidu da je Raspadori prethodne sezone svojom polivalentnošću (može da pokrije sve pozicije u napadu) zaludeo brojne klubove izvan granica Italije (deset golova, šest asistencija), a Simeone završio kao četvrti najefikasniji fudbaler Serije A (17 golova, šest asistencija). Za njihove otkupe De Laurentis će na kraju sezone morati da izdvoji još 37.000.000 evra, s tim da će to biti premala cena i za prvog čoveka Napolija ukoliko njegov klub dočeka prvi skudeto posle više od tri decenije.

Šta bi ustalom ovom i ovakvom Napoliju moglo da se ispreči na putu ka vrhu? Nova Osimenova povreda? Afrički kup nacija? Hajde da vidimo. Raspadori i Simeone spremno čekaju na klupi da demantuju.

Simeone i Raspadori (Foto: ©AFP)Simeone i Raspadori (Foto: ©AFP)



tagovi

Đakomo RaspadoriĐovani SimeoneNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara