Momenat kada Julijan Brant postiže gol za 3:3 (©Reuters)
Momenat kada Julijan Brant postiže gol za 3:3 (©Reuters)

Šta je sudija video i da li je pogurao Dortmund u Frankfurtu?! Umesto šanse za 3:0, Ajntraht umalo sve prokockao

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 17:30

Deluje da je Robert Šreder zakinuo domaćina za jedanaesterac

U vremenu kada VAR sistem neretko diriguje fudbalskim utakmicama, prostor za sudijske greške možda je samo na papiru smanjen jer ih na delu i dalje ima skoro pa kao svih onih godina kada video asistencija nije postojala.

Mnogo će polemike biti o tome šta je sudija Robert Šreder tačno video kada je gledao situaciju iz 39. minuta i poništio jedanaesterac koji je na prvo i svako sledeće gledanje skrivio rezervni golman Dortmunda Aleksander Mejer nad Omarom Marmušom. Glavni arbitar je posle nekoliko minuta gledanja procenio da elemanata za najstrožu kaznu nema, iako tako zaista ne deluje, a svojom odlukom je definitivno pružio ruku spasa jer je od potencijalno gotove utakmice u Frankfurtu nastala ludnica iz koje je Ajntraht na kraju jedva izvukao bod iako je dva puta vodio - 3:3 (2:1).

Izabrane vesti

Sporni detalj iz finiša prvog dela možete pogledati OVDE. Da li je sudija Šreder u pravu ili ne verovatno će reći izveštaj sudijske komisije, ono što su fudbaleri Dortmunda kasnije uradili je potpuno njihova zasluga. Ajntraht kao da je izgubio tlo pod nogama zbog odluke da se ne dosudi jedanaesterac nad Egipćaninom koji je ovog nedeljnog popodneva maltretirao odbranu Dortmunda kako je hteo.

Robert Šreder je definitivno prva tema i nemačkih medija koji njegovo suđenje danas karakterišu kao "čista katastrofa" i upravo ističu detalj iz 39. minuta kao kardinalnu grešku, iako je snimak mogao da gleda koliko god puta je potrebno kako bi doneo ispravnu odluku. A nije. Inače, Nemci pišu i o tome da je Šreder danas na utakmicu sa svojim pomoćnicima morao da dođe metroom zbog užasnih saobraćajnih gužvi u gradu, a na terenu je, citiraćemo tamošnje novinare, bio kao "babaroga".

Teško da Marmuš pamti bolje izdaje otkako je u Bundesligi, a ima tome sada više od tri godine. Ovo je definitivno bila njegova utakmica i verovatno će dugo žaliti što se nije završila pobedom kojom bi Ajntraht lansirao u grupu kandidata za evrokupove. I ovaj bod vredi mnogo posle lošeg početka sezone, ali bi svakako bilo još slađe da je frankfurtski sastav stigao do treće uzastopne pobede u prvenstvu. Ovako, učinili su dvostruki strelac i njegovi saigrači dovoljno da se stane na put slavljeničkom nizu gostiju koji su igrali sjajan fudbal u poslednjih mesec i po dana.

Egipćanin je bio razlog zašto je Ajntraht izgledao vrhunski i imao dva gola prednosti nakon dvadesetak minuta utakmice. Prvi je dao već u 8. minutu posle jedanaesterca koji je skrivio Marijus Volf pošto ga je Ansgar Knauf praktično naterao da igra rukom u svom kaznenom prostoru. Gol možete pogledati OVDE. E, drugi gol je došao iz odbitka, ali posle pravog malog remek-dela u režiji fudbalera Ajntrahta. Lopta je pošla od golmana i domaćin je uspeo lako da se reši pritiska rivala i izvede akciju iz udžbenika. Pre nego što je Marmuš spakovao još jedan pogodak, Gregor Kobel je dva puta Buti “skinuo“ udarce, ali nije mogao i treći pokušaj koji je završio iza njegovih leđa... Gol pogledajte OVDE.

Nedugo zatim prvi golman Dortmunda tražio je izmenu zbog povrede i na teren je stupio njegov zamenik Mejer koji je bio u srcu situacije o kojoj će se definitivno mnogo pričati. O tome kako je Dortmund uspeo da se izvuče sa ivice ambisa najbolje govori to što je umesto toga da Ajntaht ima šansu za 3:0 i verovatno overena tri boda, gost uspeo da prepolovi rezultat u prvom minutu nadoknade poluvremena. Niklas Filkrug je lukavo proigrao Marcela Sabicera koji je doneo Milionerima gol nade i šansu da se potpuno vrati u život. Gol pogledajte OVDE.

I baš tako je bilo. Tek što su igrači dva tima uhvatili ritam u nastavku, Jusufa Mukoko je doneo potpuno poravnanje rezultata. Igrao se 54. minut kada je Buta nespretno izbio loptu posle centaršuta sa desne strane, a Mukoko dobro ispratio celu situaciju kako bi pogodio mrežu za 2:2. Gol pogledajte OVDE.

I pored toga što se Dortmund potpuno vratio u igru, Ajnhtraht je imao svojih šansi da uzme tri boda. Mada i da ih prokocka. U 68. minutu Fares Šaibi je vratio domaćinu prednost, ali je ona trajala sve do 82. minuta kada je Julijan Brant iskoristio uspavanost protivničke odbrane i postavio konačnih 3:3. Golove pogledajte OVDE i OVDE.

Utakmica je komotno mogla da ode u jednom ili drugom smeru, a još jedan detalj je na kraju ponovo išao na dušu sudije Šredera. Bilo je to u nadoknadi vremena, kada je Hugo Larson sa leđa povukao Nika Šloterbeka, a sve se završilo bez ikakve reakcije. Detalj pogledajte OVDE. Provukao se tada Ajntraht, mada teško da će i ovaj bod lako da progutaju u Frankfurtu, pogotovo jer su bili na sudijsku odluku od potencijalnih 3:0...

BUNDESLIGA – 9. KOLO

Petak

Bohum - Majnc 2:2 (1:0)

/Šteger 21p, Šloterbek 82 - Šloterbek ag 59, Kraus 96/

Subota

Augzburg – Volfzburg 1:2 (1:2)

/Tic 17 – Vind 35, Majer 43pen /

Menhengladbah – Hajndenhajm 2:1 (1:1)

/Plea 4, 52 – Dinkči 38/

Bajern Minhen – Darmštat 8:0 (0:0)

/Kejn 51, 69, 88, Sane 56, 64, Musijala 60, 76, Miler 71/

Štutgart – Hofenhajm 2:3 (0:2)

/Fuhrih 61, Undav 74 - Promel 5, Veghorst 21 pen, Skov 66/

Verder – Union Berlin 2:0 (1:0)

/Knohe 38 ag, Dukš 75/

RB Lajpcig - Keln 6:0 (4:0)

/Verner 15, Openda 40, 45+3, Raum 43, Šeško 88, Baumgartner 90+1/

Nedelja

Ajntraht Frankfurt - Borusija Dortmund 3:3 (2:1)

/Marmuš 8 penal, 24, Šaibi 68 – Sabicer 45+1, Mukoko 54, Brant 82/

Bajer Leverkuzen - Frajburg (U TOKU)



tagovi

Omar MarmušJusufa MukokoFares ŠaibiMarsel ZabicerBorusija DortmundAjntraht FrankfurtJulijan Brant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara