Astana arena (©Reuters)
Astana arena (©Reuters)

Stadion na koji je potrošeno 185.000.000 dolara mora da se zatvori, da neko ne pogine

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.09.23. | 14:27

Astana Arena, najveći kazahstanski stadion, na kojem igraju i reprezentacija i aktuelni šampion, uskoro će pretrpeti ogromnu rekonstrukciju

Kada je zvanično propao Sovjetski Savez, 1991. godine, kazahstanske vlasti su donele odluku da prestonicu premeste iz Almatija u Astanu. Čitav projekat je bio skupocen, praktično od sela je napravljen grad za više miliona stanovnika, a kada su završene glavne ustanove red je došao i na fudbal. Nije se štedelo prilikom izgradnje Astana arene, stadiona koji je otvoren u julu 2009. godine. Za njegovu izgradnju potrošeno je čak 185.000.000 dolara, ali posle samo 14 godina moraće da se izvrši ogromna rekonstrukcija.

Ispostavilo se da je tlo na kojem je stadion kapaciteta 30.244 sedećih mesta izgrađen previše loše za jednu takvu građevinu. Kako vreme prolazi čitava konstrukcija sve više upada u zemlju, zbog čega je objekat postao nebezbedan.

Izabrane vesti

Srećom, nadležni su na vreme prepoznali problem i doneta je odluka da se od novembra Astana arena stavi pod ključ. Čim se završi prvenstvo Kazahstana stupiće se u ozbiljnu rekonstrukciju objekta, jer je procenjeno da je on postao nebezbedan za navijače i igrače.

Da nešto nije kako treba postalo je jasno još pre nekoliko godina, kada je krov počeo da prokišnjava. Vremenom su rupe bile sve veće, s toga je nešto moralo da se preduzme. Međutim nije, sve do početka ove sezone, kada je tokom utakmice Astane i Šahtjora iz Karagandija otpao deo krova. Srećom, tamo gde se u tom momentu niko nije nalazio, tako da nije bilo povređenih.

16.00: (3,80) Kazahstan (3,35) Finska (2,15)

Kada su stručnjaci istražili u čemu je problem, ispostavilo se da zemljište tone i da je zbog toga krov počeo da puca. S toga, gradska vlast je hitno pripremila budžet za rekonstrukciju, a u ovom momentu nije poznato koliko dugo će radovi trajati.

Inače, prva utakmica 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo biće odigrana upravo na Astana areni. U četvrtak će od 16 časova Kazahstan da ugosti Finsku, u susretu neočekivanih lidera H grupe. Obe ekipe su do sada osvojile po devet ponea, po dva više od Danske i Slovenije.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------



tagovi

Fudbalska reprezentacija KazahstanaAstanakvalifikacije za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara