Dejan Stanković (©AFP)
Dejan Stanković (©AFP)

Stanković: Pod velikom smo stenom, zgnječiće nas ako ne podelimo pritisak! Često se zapitam da li sam dorastao

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.12.22. | 18:04

“Kada sam stigao, našao sam se u blenderu, ali ne tražim izgovore. Zaslužili smo zvižduke i kritike”, kaže trener Sampdorije

Prebrodio je krizu Dejan Stanković u Sampdoriji uz pomoć Mundijala, pauza u klupskom fudbalu došla je u pravom trenutku. Dobio je prostor za rad i upoznavanje sa ekipom, a predsednik kluba pružio mu je podršku. Poveo je Sampdoriju na pripreme kako bi radio u miru, a iz Antalije se u Đenovu vratio pred Božić, i dao opširan intervju za Il Secolo XIX.

Neće biti lako srpskom strategu da sa klubom iz Đenove obezbedi opstanak u Seriji A, sam je Dejan Stanković nedavno rekao da bi to bilo ravno osvajanju skudeta. Ali, predaja nije u njegovom DNK, kompleksna situacija ga je dodatno motivisala da predano radi sa timom, zasuče rukave i pokuša da sačuva Sapdoriju u eliti, samim tim i produži boravak na klupi.

Izabrane vesti

Duboko zamišljen, svestan svih poteškoća koje ga čekaju, ali i optimističan u pogledu opstanka. Zadovoljan je jer su igrači bili iskreni prema njemu i ostatku stručnog štaba, i što je još važnije – sebi.

Kada sam stigao, našao sam se u blenderu, ali ne tražim izgovore. Nisam takav. Svestan sam svojih grešaka i prihvatam da i drugi greše. U Turskoj sam imao dovoljno vremena da radim sa igračima na taktičkom planu i da pokušam svakom od njih da nađem pravu poziciju, ništa ne izgubim i dobijem na sigurnosti”, počeo je Dejan Stanković priču za Il Secolo XIX i dodao:

Potreban nam je bio odmor da se regenerišemo, da se osvežimo na fizičkom i mentalnom planu. Sve je glatko prošlo, igrači su se trudili i bili iskreni prema sebi. Kao i prema meni i ostatku stručnog štaba. Ponašali su se kao pravi profesionalci. Naporno smo radili, bilo je malo umora i u poslednjoj pripremnoj utakmici nisam želeo da rizikujem, poštedeo sam Vijeiru i Gabijadinija protiv Kazahstanaca. Kaputo razmišlja o transfer-tržištu, znamo to i nemamo šta da krijemo. Pred nama je još jedna nedelja treninga u Boljasku, treba do kraja da se spremimo za pravu bitku”.

Raspoloženje u Sampdoriji je drastično bolje po završetku priprema nego pred mundijalsku pauzu, a ono što je potrebno Dejanu Stankoviću su ratnici za drugi deo sezone.

Novi duh je primetan i moramo da ga zadržimo do kraja šampionata. Biće pobeda, remija i poraza. Vidim to ovako: kada pobeđujemo ne mislim da smo veoma jaki, kada izgubimo ne mislim da je smak sveta. Što bolje je da granica bude negde između. Vremena za analiziranje i pravljenje tabela nema. Igrači moraju da budu spremni da se bore sa pritiskom i odupru, da se izbore sa onim što su ciljevi i veličinom kluba. Ko ne može bolje da mi kaže. Cenim svaki odgovor, ne i one koji traže izgovore”.

Na pripremama u Turskoj stekao je bolji uvid u mogućnosti igrača, šta je timu potrebno, na koga može da se osloni, ali i koga će gurnuti u drugi plan.

Naravno da sam promenio mišljenje o nekim igračima, od nekih sam očekivao više. Neću da sudim, možda im je ovo maksimum. Neću da ponavljam reči koje sam izgovorio posle Torina i Lečea… Nisam shvaćen kako treba. Ponekad je bolje da ćutiš i da te smatraju idiotom. Sve poštujem, pogotovo navijače. Zaslužili smo zvižduke i kritike, i stavili tačku na ono što je bilo ranije. Sada počinje nova mini-liga za nas, sa dobro odrađenim pripremama u Turskoj. Svima ću pružiti ruku, ali ću sačekati da se potvrde na terenu”, rekao je srpski strateg i osvrnuo se na listu od deset imena za odstrel koja je procurila pre završetka jesenjeg dela Serije A:

Ta lista nije bila crna lista. Postoje igrači koji žele da odu, koji se ne uklapaju u planove kluba ili trenera. Kriv je onaj zbog koga je taj spisak procurio i ja znam ko je to. U svakom slučaju, mišljenja se menjaju, ako bih danas pravi novi spisak, bio bi drugačiji od onog”.

Dejan Stanković (©Starsport)Dejan Stanković (©Starsport)

Finansije opterećuju Sampdoriju, vezane su ruke Dejan Stankoviću i ostatku sportskog sektora na čelu sa Matijom Baldinijem. Klub iz Đenove će biti aktivan na zimskoj pijaci, ali će moći samo da dovede igrače na pozajmicu.

Svestan sam situacije u klubu, ali određena očekivanja u prelaznom roku postoje. Sve to sam odmah prihvatio. Sigurno će neko doći. Koliko će pojačanja biti – jedno, dva, tri… Ne znam. Ono što znam je da ne možemo da kupujemo, samo da trgujemo. Pokušavamo da angažujemo nekoliko igrača. Vidim da je sportski direktor Matija Baldini veoma motivisan, srećan sam što radim sa njim. Zajedno ćemo se truditi da ne pogrešimo i pre svega da angažujemo igrače koji u ovom trenutku zadovoljavaju potrebe Sampdorije. Potrebni su nam pravi momci, moramo da prevaziđemo mentalnu blokadu koju imamo. Razgovarali smo o tome u Turskoj, sukobljavali se, grlili… Na pravom smo putu”.

Ne beži Dejan Stanković od odgovornosti. Pravio je greške, samokritičan je i konstantno se preispituje.

Pogrešio sam što sam opteretio igrače protiv Lečea. Žao mi je i preuzimam krivicu. Mislio sam da ću uspeti da izazovem reakciju koja će nam pomoći da dobijemo utakmicu i odemo na pauzu sa pobedom koja bi sve promenila. Bila je to prilično teška lekcija, sada ću izabrati bolji način da pomognem igračima. Odgovori će biti dati na terenu. Zamišljam da smo svi pod ogromnom stenom. Moramo da podelimo pritisak na sve. Ako ispadne jedan ili dva – teže je. Četvorica ili petorica – još gore. Tada vas pritisak više gnječi. Svako veče i jutro sebi postavljam pitanje: ‘Da li sam dorastao ovom ili ne?’ Razgovaram o tome i sa svojim saradnicima i porodicom. Pre nego što pitam igrače za odgovore, moram da ih dam sebi. Svi učestvujemo u diskusiji”.

Velikih obećanja nema, biće krvi i znoja.

Mogu da obećam da ću se boriti. Navijači traže da damo 100 odsto, umorni su od poraza, možda u poslednje vreme nismo bili dorasli ovom dresu. Imamo dužnost da branimo ponos, dostojanstvo, dres, istoriju, navijače… Moramo naučiti više da patimo, a ne da odustanemo pri prvoj poteškoći”.

I za kraj o kumu Mihi...

Ostao sam bez reči posle Sinišine smrti. Unutar sebe osećam ogromnu prazninu koju nikada ranije nisam poznavao. Još sam mlad i na sreću još imam svoje voljene. Ostale su mi uspomene i veliki ponos što sam bio deo njegovog života. Svi smo videli i znamo ko je bio Siniša Mihajlović”, zaključio je Dejan Stanković intervju za Il Secolo XIX.


tagovi

Dejan StankovićSampdorijaSerija ASiniša Mihajlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara