Promašaj Terzića (©Starsport)
Promašaj Terzića (©Starsport)

Stanojević ima problem sa realizacijom u derbiju i bonusima: Rikardo, Jojić i Marković kao domaće serije na RTS-u

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.04.22. | 10:03

Trener crno-belih unapredio defanzivnu postavku, međutim, igra u napadu, u utakmici koja rešava pitanje titule, bila je repriza prethodnih

Odbrana dobra – napad loš. Siže Partizanovog učinka u 167. večitom derbiju. Sve što je dobro uradio u defanzvi, a bilo je dosta valjanog posla, jer nije lako nositi se sa najefikasnjim timom prvenstva, ostalo je bez naplate u utakmici vrednoj titule. Zakazao je na polju ofanzive i to je problem koji postaje hroničan i traži hitnu reakciju struke.

Gledano očima ljudi iz Humske, Aleksandar Stanojević je sa saradnicima uštopovao glavne poluge Crvene zvezde. Postavka trenera crno-belih bila je sjajna u nameri da se sačuva gol. Defanzivna linija je funkcionisala maltene bez greške, ograničila lidera na tabeli na jedan dalekometan hitac Gelora Kange i opravdala status ubedljivo najbolje odbrambene ekipe Superlige.

Izabrane vesti

Prvi put posle dugo vremena na stadionu „Rajko Mitić“ Grobari su bili mirni svaki put kad bi se crveno-beli zaleteli ka njihovom šaesnaestercu, zato što su se Aleksandar Miljković, Nemanja Miletić, Igor Vujačić, Slobodan Urošević u prvom, a Aleksandar Lutovac u drugom ponašali maltene kao figure u stonom fudbalu, delovali svi kao jedan, potpomognuti radilicama u liku Saše Zdjelara i Marka Jevtovića. Uz veliku energiju Nemanje Stevanovića. Osim uhvaćene lopte Kange derbi debitant nije imao većih iskušenja, ali je plenio stavom i pokazao da je trebalo da brani i prethodni, iz ove vizure možda ključni, okršaj.

Nevolje gostiju postale su očigledne posle osvojene lopte. Kreacije malo. Uglavnom u režiji Kvinsija Meniga. Realizacije nimalo. I to su toliko očigledni propusti da deluju alarmantno. Svakom može da se desi da omane u izglednoj poziciji kao što je bio slučaj sa Nikolom Terzićem, samo što se takve situacije crno-belima ponavljaju. I ostaju bez rešenja.

Primera radi, prvi povratnički derbi Aleksandra Stanojevića pamti se, između ostalog, po velikoj šansi Lazara Markovića, kad je izbio sam pred Milana Borjana i šutnuo loptu sedam metara pored stative!? Minulog proleća Partizan je bolje otvorio susret sa Zvezdom na Marakani i imao veliku šansu preko Filipa Holendera, da bi reprezentativac Mađarske uzdrmao prečku, a ni Nemanja Jović se nije proslavio u izglednoj šansi.

Novo prvenstvo – nove neiskorišćene prilike. U Humskoj Rikardo i Terzić pri rezultatu 1:0 su sami kreirali, ujedno propustili šanse za mat. U gostima pre bezmalo dva meseca ukazao se zicer Kvinsiju Menigu, ali je Holanđanin ostao nedorečen, da bi letošnji novajlija iz Tventea u subotu veče spremio zicer Terziću i opet nije bilo pogotka.

Sve ove situacije ukazuju da je priprema Aleksandra Stanojevića valjana. Da pronalazi načine kako da ugrozi Zvezdu, uglavnom iz tranzicije ili loveći njene greške, ponekad se oslanjajući na individualni kvalitet. Jedino što zabrinjava sve na crno-beloj strani Topčiderskog brda je odustvo egzekucije. Da je Menig pogodio u prethodnom derbiju možda bi trka za titulu već tad bila rešena – Parni valjak bi ponegao na osam koraka udaljenosti – a, da je Terzić bio smiren u 167. okršaju verovatno bi izbio na čelo karavana.

Ovako, sve uočljivije deluje da Partizan i Stanojević imaju problem sa igrom i(li) učinkom bonusa u najnapetijim utakmicama. Praktično, postoje samo dva koja Stanojević koristi. U subotu je Nikola Terzić promašio šansu utakmice, možda i cele sezone. U prethodnom derbiju Jović je bio toliko bled da je dozvolio Milanu Rodiću da šparta pokraj leve aut linije i stvori kvalitativnu prednost koju je Crvena zvezda konvertovala u golove vredne pobede. U prvom derbiju Jović je počeo, Terzić ga zamenio, ali učinak je bio tanak. Na početku plej-ofa nije bilo prilike za rokadu usled kartona momka iz Zvornika na Banovom brdu, što dalje otvara pitanje da li i na koga Stanojević može da se osloni od mladih igrača u ovako važnim susretima.

Na poslednjem je Marko Milovanović šansu dobio tek u nadoknadi, Samed Baždar ostao na klupi, Lazar Pavlović ni do protokola nije dogurao. Utakmice grupne faze Lige konferencije takođe su pokazale da mladi igrači nisu baš toliko kvalitetni da bi nosili vreme ovako velikih izazova kao nekih ranijih godina. Andrija Živković, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović sad su u A reprezentaciji, unosnih transfera, važnih uloga u inostranim klubovima. Možda će neko od sadašnjih krenuti njihovom stazom, ali Partizan nema vremena nikog da čeka. Jer, kako reče jedan od prethodnih trenera, Goran Stevanović: „Nekad moraš da daš gol i iz polušanse“.  

Zicer Nikola Terzića ostaje vrhunac Partizanovog gostovanja na Marakani. Ključni detalj možda za ishod cele sezone. Samo ne bi trebalo da bude jedini. Mnogo veći upitnik stoji iza učinka Rikarda Gomeša, Miloša Jojića, pa i rezerviste Lazara Markovića. Najbolji strelac i najbolji asistent tima bili su maltene nevidljivi, a kapiten, kad je ušao, nedorečen. Otkako su se vratili u srpski fudbal ništa konkretno nisu uradili u derbijima. Iako ih prati velika reputacija. Od njih se očekuje da rešavaju, budu glavni protagonosti, zbog imena, minulog rada, učlinka u prvom mandatu i doprinosa tokom aktuelne sezone. A ostali su u zavetrini.

To su problemi daleko veći od Terzićevog promašaja. Loš učinak protiv Zvezde repriziraju kao domaće serije na RTS-u. I na njima sećanja na „glavne glumce“ blede, imaju sve manju publiku i sklonjene su iz „prajm“ termina. A onda ih malo ko gleda.


tagovi

FK Partizan167. večiti derbiSuperliga SrbijeRikardo GomešMiloš JojićAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara