Stanojević (© MN Press)
Stanojević (© MN Press)

Stanojević: Niko neće trpeti posledice! Mi smo sjajna ekipa, imamo najbolju gol-razliku i nismo ispali letos iz Evrope

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.03.22. | 16:04

„Ako nas poraz u derbiju poremeti, onda nismo pravi“, kaže trener Partizana

Jedan Partizan protiv Sparte, drugi protiv Crvene zvezde. A na terenu je bio skoro isti tim, sa samo jednom promenom kako bi se ispoštovalo bonus pravilo. Da li je poraz u 166. večitom derbiju ostavio posledice i kako će ekipa reagovati u nastavku sezone videće se u četvrtak protiv Mladosti iz Lučana u kome tim Aleksandra Stanojevića započinje zahtevnu misiju pod nazivom „Odbrana prvog mesta“.

Za šefa stručnog štaba dilema ne postoji: crno-beli su i dalje kvalitetan tim, a prvi poraz u domaćim takmičenjima u sezoni ne može da poništi sve prethodno urađeno.

Izabrane vesti

Znamo šta nam je činiti protiv Mladosti. Čekamo meč sa velikom željom da se vratimo na pobednički put, spremni smo da pokažemo karakter, znanje i umeće i vratimo tamo gde nam mesto“, predočio je Stanojević akcentujući duel sa sastavom iz Dragačeva.

Mada, javnost se i dalje bavi porazom superligaškog lidera na stadionu „Rajko Mitić“.

Prvi sastanak posle derbija bio je kao i svaki moj prethodni: iskren, realan i direktan. Ukazali smo na probleme. Dešavali su se porazi i ranije, pa smo se vraćali. Iza nas je baš dobar deo sezone, da bi nas nešto poremetilo. Ako nas poraz u derbiju poremeti, onda nismo pravi. Što se motivacije tiče, to pitanje se u Partizanu ne postavlja. Trening je maksimalan, kamoli utakmica“.

Kako onda sastav koji je ostavio dobar utisak protiv Čeha nije ličio na sebe protiv aktuelnog prvaka?

„Jedan razlog je što nas je Zvezda neutralisala načinom igre. S druge strane, osetio se umor posle Sparte. Ne posežem za alibijem, ali je teško odigrati dve utakmice jakog intenziteta za samo tri dana. Protivnik se nametnuo, napravio 27 faulova, mi duplo manje, loše smo odgovorili. Nije da neću o taktičkim detaljima, rekao sam njima direktno“.

S obzirom da je odmah po okončanju derbija priznao kako je pogrešio prilikom odabira kadra, Stanojević je tri dana kasnije ostao pri istom stavu i naglasio da to što su pojedinci grešili ne znači da su precrtani.

„Niko neće trpeti posledice. U godini kad pobeđujemo sve živo, igramo kako igramo, sad da vučem radikalne poteze... Momci igraju najbolju domaću i evropsku sezonu poslednjih nekoliko godina. Želim da nam ovako bude uvek, presrećan sam, ali sam i pričao da sam za derbi pogrešio. I vama (novinarima, op. au) je izgledalo da je to taj sastav. Niko ne bi trebalo da snosi konsekvence posle jedne utakmice. Izuzetno poverenje imam u igrače. Ne bi bilo pošteno da sad nekog sklanjam, igraće najbolji u datom trenutku“.

Mnogi navijači se posle gubitka derbija plaše i srozavanja samopouzdanja na nisku tačku.

Zašto da gubimo samopouzdanje? Nismo treći na tabeli ili smo letos eliminisani iz Evrope. Mi smo odlična, sjajna ekipa, ima najbolju gol-razliku u ligi. Da li bi trebalo javno da hvalim kako bih pokazao da moj tim ima samopouzdanje. Nije lako izgubiti meč specifične teže kakav je derbi“.

Sad je na ispitu i odnos publike i tima.

„Dosta su nam značili navijači, njihova pozitivna reakcija protiv Radničkog i Sparte, da ne pričam na derbiju. Šta god bilo u četvrtak, poštovaću reakciju. Svaka je prirodna. Niko od navijača ne želi ništa loše. Znači nam svaki aplauz, pokušaćemo da dobijemo poverenje“.

Pogotovo što će sve do dolaska na reprezentativnu pauzu Partizan igrati po dva meča sedmično. Energetski zahtevna.

Imali ste primer Pepa Gvardiole, dobije meč Lige šampiona u Lisabonu, misli da je sve u redu, pa izgubi od Totenhema kod kuće. Ili Inter koji dan posle Liverpula izgubi od Sasuola. Ne znam koji to stručnjak na svetu zna da oceni, ja nisam takav majstor da znam u datom trenutku da li je neko svež. Mi živimo za to da igramo na svaka tri-četiri dana. Što se tiče odgovornosti, mogao sam bolju ekipu da pošaljem na derbi, ali to ne znači da bismo dobili. Retko grešim u izboru startera, obično pogađam. Nisam mogao da sklonim neke igrače kad su protiv Čeha odigrali jednu od najboljih utakmica sezone. Onda bi bilo: 'Evo ga, kalkuliše'. Hteo sam da ih nagradim“.

Umesto zaključka:

Mi smo sjajna ekipa, igramo dobro od početka sezone. Nemojte da tražimo alibi u vremenu, travi, da li je bila doping kontrola ili ne. Pričamo da nas je rival na terenu neutralisao“, dodao je Aleksandar Stanojević.

NEĆU DA ETIKETIRAM JOVIĆA, BILO JE ISKUSNIJIH

Mnogima je upalo u oči da je prvi put od početka sezone Nemanja Jović proveo na terenu 90 minuta baš u derbiju. Iako se nije proslavio.

„Što bih detetu od 19 godina stavljao breme na leđa ili etiketirao. Da smo vodili i(li) imali pozitivan rezultat, sigurno bih ga menjao kao što činim sa bočnim igračima u 60. minutu. Bilo je specifično, gubili smo sa 0:2, bio je u Jovke u nekom ritmu. Iskusniji fudbaleri trebalo je da iznesu teret. A sam je Nemanja 'krivac' što je teret sebi nabacio kad je postao A reprezentativac i svi imaju velika očekivanja. Što se mene tiče, samo neka radi maksimalno i sve će doći na svoje“.

PRVI PUT U ISTORIJI BEZ DOPING KONTROLE

U Humskoj su neprijatno iznenađeni odustvom antidoping kontrole posle 166. večitog derbija.

„Nije je bilo. Iznenađujuće! Prvi put se tako nešto desilo u poslednjih nekoliko godina. Samo dva dana pre utakmice“.

BAŽDAR PLANIRAN ZA DERBI

Samed Baždar, iako je bio u konkurenciji za derbi nije dobio priliku da kao akter oseti čari najvećeg rivalstva, a Stanojevićeve planove pokvario je rasplet u prvom delu igre.

"Baždar je trebalo da irga za omaldice u Kragujevcu, nisam mu dozvolio, da ide, hteo sam da oseti derbi, a ona nisam hteo da ga ubacim na 2:0 za rivala, pa da ima lpoše iskustvo. Hteo sam da iskiusniji igrači se izbvoire sa tim, dao sam priliku Milovanoviću, a njega smatram iskusnim".

MOŽDA ZVEZDA POBEDI SVE, ALI TO NIJE NORMALNO

Oba večita rivala u teoriji imaju sudbinu u svojim rukama i tim koji bi pobedio sve utakmice stigao bi sigurno do trofeja. Ipak, strateg crno-belih uveren je da nije moguće da Zvezda odigra polusezonu bez ispuštenog boda.

"Ako gledamo istoriju, nije se desilo da jedna ekipa dobije sve utkamice. Možda će oni dobiti sve utkamice, ali nije nornalno da pobediš sve. Nije se desilo dodsad. Nikad ranije se nije desilo da izguibiš četiri puta u četiri goidine, a mi možemo da učinimo da se to ne desi, da rival barem jednu izgubi".

Nakon jedne situacije u kaznenom prostoriu rivala lopta je pogodila u ruku Erakovića, međutim glavni arbitar je ostao nem, a poslen utakmice ispravnost odluke potvrdili su i sudijski eksperti. Momenat iz prvog poluvremena prokomentarisao je i Stanojević.

"Ne znam stvarno, ne bih da pravimo alibi. Mislim da je Zvzedina pobeda čista. Zatovirio bih time sve priče, hajde da vidimo šta je to što smo mi morali da uradimo. Stvarno tako mislim. Sudija je korektno vodio utakmicu".

NEMAMO OSAM STRANACA DA MOŽEMO DA KALKULIŠEMO

Neizbežan je bio i osvrt na Nathovo izdanje. Izraelac tokom prvog poluvremena nije pokazao prepoznatljivu igru, te je ustupio mesto Jevtoviću.

"Igrao je prethodni derbi i postigao gol, bili mso tada veoma blizu pobede. Možete da razmišljate na različlite načline, ali teško je da kad imate igrača koji reši neke utkamice da mu kažete sad ti odmori, a igraj proitv Lučana. Nije to baš tako. Moarte da napravite balans, imate statistiku i činjnice, kao i ono što vidite golim okom. Sve je relativno, a mi nemamo osam stranaca, da možemo da kalkuklišemo.

DRAGOVIĆ KLASA, ALI I NAŠA ODBRANA JE DOBRA

U redovima Crvene zvezde sve konce defanzive držao je Aleksandar Dragović koji je preuzeo ulogu lidera i modela uz kojeg stasava Strahinja Eraković. Iskusni štoper među crveno-belima ima ulogu koju je nekad u Partizanu imao Mladen Krstajić, međutim takva figura danas ne postoji u Humskoj, ipak Stanojević je iz drugog ugla sagledao ulogu defanzivca večitog rivala.

"Naša odbrana je uvek bila dobra, stvaraju nam rivali malo šansi, a eto, Zvezda je sada stvorila tri i dala dva gola. Dragović je klasa, igrao je na nivou na kojem je igrao. Desni bek je došao iz Valensije, Dragović igrao Bundesligu, reprezentativac je Austrije, o čemu pričamo".


tagovi

Aleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara