Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Stari kolumbijski klasiko u novim ulogama

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.02.22. | 22:15

Deportivo Kali i Miljonarios nisu na poznatom nivou u uvodnom delu Aperture

Da bi poboljšao svoj do sada očajan učinak u Aperturi, aktuelni šampion kolumbijske Klausure za 2021. godinu Deportivo Kali noćas (00.05) se sprema da u sklopu 6. kola na svojoj Palmiri dočeka uvek neugodan i komplikovani Miljonarios. Šećerni tim odradio je završne pripreme za jednu od najvažnijih utakmica u kolumbijskom fudbalu, kao što je Clásico añejo, iliti Stari klasiko, rivalstvo koje je na snazi već više od sedam decenija.

Deportivo Kali i Miljonarios stižu do novog izdanja Starog klasika, sa ne baš zavidnim rezultatima, uzimajući u obzir kako su prolazili u dosadašnjem izdanju Aperture, gde start nije bio baš najbolji, izostavljajući ih van kvalifikacionih mesta. Prvenstvo je tek na početku, a dva velikana već zaostaju za konkurencijom, tako da su pored prestiža i istorijskog nadmetanja, veoma bitni i bodovi koji će možda biti presudni u skorijoj budućnosti.

Izabrane vesti

Ovo nije bilo kakva utakmica. Ovo je sukob dve institucije sa najdužom istorijom u kolumbijskom profesionalnom fudbalu. Od početka do danas, kroz njegove redove prošlo je najbolje od onoga što je kolumbijski fudbal imao, od sjajnih strelaca, golmana, tehničara i drugih magova, ali i “ludaka” ove prelepe igre.

Zapravo, njihovi sukobi tokom dekade pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, važili su za Superklasik kolumbijskog fudbala, jer je na početku postojao zdrav spor između njih za čak 10 titula o kojima su međusobno odlučivali tih godina. Taj domen uglavnom je bio na strani Plavih iz Bogote od 1940. do 1960. godine, da bi od 1970. prešao u ruke Kalija, kada je rivalstvo preraslo granice fudbala.

00.05: (2,45) Deportivo Kali (2,90) Miljonarios (3,05)

Pored toga, oba kolektiva su na vrhu istorijske tabele kolumbijskog profesionalnog fudbala, koja obuhvata svaku utakmicu odigranu od 1948. Miljonarios je na prvom mestu već dugi niz godina, dok je Kali nedavno pao na treće mesto, pošto ga je prestigao Atletiko Nasional.

Uz sve to, da ne pominjemo igrače koji su nosili oba dresa. Od Oskara Kordobe, Rafaela Dudamela (trenutni trener Deportiva), Karlosa Valderame, Rikarda Čisilijana, Majera Kandela, Andresa Pereza, Dijega Umanje, Karlosa Estrade, Džona Marija Ramireza, Vilingtona Ortiza i drugih…

Stadion Palmira (©AFP)Stadion Palmira (©AFP)

Kali je jedan od istorijskih rivala koji ima prevlast u igrama dobijenim nad Milionerima, s obzirom na to da Prestonički ambasadori u ovoj stavci nadmašuju Nasional, Ameriku i Santa Fe. Kroz istoriju je odigrano ukupno 280 utakmica, uključujući sva takmičenja, sa 103 trijumfa Kalija, 97 Miljonariosa i 80 remija, što po pitanju rezultata ovaj klasik predstavlja kao jedan od najujednačenijih u Kolumbiji.

Tim koji predvodi Venecuelanac Rafael Dudamel pretposlednji je na tabeli sa tek tri osvojena boda u prethodnih pet kola, i to u minimalnoj pobedi nad Deportivo Pereirom. Kaliju je potrebna pobeda koja će mu omogućiti da napusti dno tabele protiv protivnika koji je trenutno jedanaesti sa osam bodova i koji ima problem neefikasnosti sa postizanjem golova golom, jer je jedva postigao dva gola na pet utakmica.

Za Šećerni tim će na ovoj utakmici debitovati centralni defanzivac iz Argentine Giljermo Burdiso, bivši igrač Rome i Boke Juniors, kao i krilo Kristijan Mafla, koji je već u prvoj utakmici Superkupa protiv Deportes Tolime (1:1) odigrao prve minute u dresu Verdiblankosa. Dudamel će takođe imati povratak Tea Gutijereza na teren, koji je prethodnog vikenda bio suspendovan u porazu od Envigada sa 1:0.

Ambasadori, u međuvremenu, dolaze posle poraza 1:0 u prijateljskom meču koji su igrali ove srede u Ekvadoru protiv Emeleka. U prethodnom kolu uspeli su da savladaju Union Magdalenu sa 1:0, što je bila tek druga njihova pobeda u novoj sezoni, i to zahvaljujući autogolu Hosea Gomeza u 54. minutu susreta. Trener Milionera Alberto Gamero veruje venecuelanskom napadaču Eduardu Sosi, koji će i ovoga puta biti najistureniji u formaciji, a kome će društvo pri ofanzivi praviti mladi i perspektivni Danijel Ruiz (20), a tu je i čuvar mreže Alvaro Montero, koji je dao čvrstinu odbrane Plavog tima, koji je, istina, iako ima slabu efikasnost u napadu, sastav sa najmanje primljenih golova do sada.

Miljonarios je izgubio samo jedan od 13 poslednjih mečeva protiv Deportivo Kalija u najvišoj kategoriji (četiri pobede i osam remija), poslednji put još u februaru 2018. godine kao gost na ovom istom stadionu, rezultatom 2:0. Pre ovoga, ekipa iz Kalija dobila je pet od sedam minulih duela. Deportivo Kali je izgubio četiri od pet utakmica koje je do sada odigrao u ovoj Aperturi, sa samo jednom ostvarenom pobedom. Ovo se izjednačuje sa najgorim rekordom koji je Kalenjo zabeležio na turniru Aperture 2011, kada su takođe zabeležili četiri poraza u uvodnim mečevima sezone.

KOLUMBIJA 1 - 6. KOLO

Petak

Union Magdalena - Envigado 2:1 (1:0)

Subota

Bukaramanga - Deportivo Pasto 0:1 (0:0)

Atletiko Nasional - Alijansa Petrolera 0:0

Kortulua - Patriotas Bojaka 1:0 (1:0)

La Ekvidad - Independijente Medeljin 2:0 (1:0)

Nedelja

Onse Kaldas - Junior 1:0 (0:0)

Agvilas Doradas - Amerika Kali 2:0 (2:0)

Independijente Santa Fe - Deportivo Pereira /u toku/

Ponedeljak

00.05: (2,45) Deportivo Kali (2,90) Miljonarios (3,05)

02.10: (2,85) Jaguares (2,80) Deportes Tolima (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportivo KaliMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara