(© FK Partizan)
(© FK Partizan)

Stasavanje novog Mitrovića: Partizan vodi Jovanovića na pripreme prvog tima

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.11.23. | 10:11

Omladinac crno-belih sve više skreće pažnju javnosti

Efikasan je Mateus Saldanja, pre njega je dve sezone rafalno pucao Rikardo Gomeš, imao je i Leandre Tavamba nešto ranije svetlih trenutaka, ali da bismo pronašli poslednjeg srpskog špica koji je redovno davao golove za Partizan morali bismo da se vratimo na šampionsku 2016/17 kad je Uroš Đurđević – u tandemu sa još jednim strancem, Leonardom – terorisao protivničke golmane. Navijači odavno čekaju da vide dete iz škole, nekog sa kim bi mogli da se identifikuju i možda bi u prvim danima 2024. taj užitak mogao da im priredi Dušan Jovanović.

Sve više špic iz „klase 2006“ skreće pažnju javnosti, kako igrama u Omladinskoj ligi, tako i učinkom u UEFA Ligi mladih, gde je u revanšu drugog kola postigao dva gola protiv Šerifa i trasirao Parnom valjku put ka prolećnom delu takmičenja. A može vrlo lako da se desi da u februaru ne bude na raspolaganju treneru Nenadu Stojakoviću, već Igoru Duljaju. Razlog je taj što stasiti Smederevac odavno kuca na vrata prvog tima i u klubu su odlučili, čak i pre revanša sa Šerifom, da ga vode na pripreme u Turskoj, gde će pokušati da se nametne kao opcija u špicu, eventualno ugrozi Saldanju ili počne da „krade“ minute Brazilcu.

Izabrane vesti

Taj prelaz iz dečjeg u fudbal za odrasle uvek je izazovan i kompleksan, kako sa čisto fudbalske, tako i psihološke strane, ali Jovanović je poslednjih nekoliko meseci zabeležio meteorski uspon i nametnuo se kao lider generacije. U prvenstvu Srbije je dao deset golova, uz to pobedonosni u Rumuniji za pobedu nad Univerzitateom kad je počela UEFA Liga mladih, pa još dva kad je u utorak veče na stadionu u Humskoj gostovao Šerif, a crno-beli tim nadoknadio minus iz Moldavije (0:2) i trijumfom 5:2 nastavio put.

„Lep je osećaj! Gol je došao, ali je tim sve uradio, ja sam samo pojedinac koji se istakao. Sve je ovo normalno. Očekivali smo da ćemo proći. Trudili smo se, radili, analizirali rivala i ostvarili smo cilj koji smo postavili. Želim da se zahvalim i navijačima što su nas podržali po lošem vremenu. Baš je blo hladno. Prvi put sam igrao danas na stadionu Partizan i ne mogu da opišem osećaj rečima“, zadovoljan je Jovanović.

Oni koji su imali priliku da ga gledaju uživo uveravaju da po mnogo čemu podseća na Aleksandra Mitrovića, nekada takođe člana mlađih kategorija Partizana, aktuelnog rekordera po broju golova za reprezentaciju Srbije. Jovanović je snažan, visok 187 centimetara, snalažljiv u igri leđima, što mu omogućava da na ovom nivou pravi razliku. Otuda već 13 golova na 15 utakmica ove sezone. Verovatno bi ih bilo i više da se na gostovanju u Krajovi nije povredio, zbog čega je propustio revanš sa Univerzitateom i još dva susreta Omladinske lige Srbije.

Drugo je pitanje kako će delovati kad jednog dana bude u prvom timu, međutim, u „Zemunelu“ su impresionirani završnicom momka koji je nedavno potpisao profesionalni ugovor, utiskom da radi za tim, te da je koristan i prekidima, kako ofanzivnim, tako i defanzivnim. Na kraju krajeva, od pionira je tu i jedino logično je da dobije šansu među seniorima.

Za početak na pripremama, a tamo ako ubedi Duljaja da je materijal za elitni rang onda će ostati. Pogotovo što kažu da poseduje radne navike nalik Aleksandru Mitroviću i da je stasao za stepenicu više. Koliko god rezultati u Ligi mladih bili impresivni, u Humskoj ionako kažu kako je zadatak Omladinske škole da stvori igrače za prvi tim. I, evo, napravila je, kako Dušana Jovanovića, tako i Nemanju Trifunovića, Bogdana Mirčetića, a svi su dali golove Šerifu, ali u prvom timu ih (skoro) nema.

Možda će se i to promeniti.


tagovi

Dušan JovanovićFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara