Detalj sa finala (©Reuters)
Detalj sa finala (©Reuters)

Statistički najbolji igrači Eura: Trojica šampiona, Pikford i Sterling od Engleza, Ronaldo, Laport...

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.07.21. | 17:11

Uefa nije birala tim turnira, ali statističari su vodili evidenciju i objavili najbolje pojedince

Najbolji tim Evropskog prvenstva 2020. je Italija. Najbolji pojedinac je golman Azura, Đanluiđi Donaruma, najbolji mladi igrač Pedri iz Španije, a strelac Kristijano Ronaldo, koji je dao isti broj golova kao Patrik Šik - pet, ali je portugalski as to učinio u četiri nastupa, a Čeh u jednom meču više.

To smo sve saznali odmah po završetku finalnog duela između Italije i Engleske, dok je dan kasnije poznati portal za fudbalsku statistiku "Who Scored" objavio i imena još nekih igrača koji su se istakli tokom turnira.

Izabrane vesti

Iako je Donaruma kao zvanični MVP turnira ujedno i najbolji golman, najviše mečeva bez primljenog gola imao je njegov kolega iz finalnog meča, Englez Džordan Pikford - pet, dok je najviše odbrana sakupio Švajcarac Jan Zomer, čak 21 u pet nastupa. Njegov saigrač Stiven Zuber upisao je najviše asistencija (četiri), dok je pomenuti Šik svojih pet golova dao iz devet šuteva u okvir, što je najčešći broj pokušaja za nekog pojedinca na minulom turniru.

Najviše uspešnih driblinga napravio je Rahim Sterling (20), a po dodavanjima koja su stvorila gol-šansu, čak 14, prednjači Marko Verati.

Francuz koji nastupa za Španiju, Ajmerik Laport, može se pohvaliti najvećim brojem preciznih dodavanja na Evropskom prvenstvu 2020 - ukupno 690.

Italijani su na ovom turniru igrali mnogo ofanzivnije nego što smo navikli da ih gledamo, a veliki posed lopte Mančinijeve ekipe proistekao je iz odlične odbrane. Žoržinjo je 25 puta tokom turnira presekao dodavanja protivničkih igrača, dok je Đovani di Lorenco imao 19 uspešnih uklizavanja.

Uefa nije birala najbolji tim turnira, a nezvanično, ponovo po sajtu "Who Scored" i prosečnim ocenama koje su dobijali (uz uslov da su najmanje četiri puta bili starter i da su njihove reprezentacije stigle bar do četvrtfinala), njega u formaciji 4-4-2 čine: Donaruma (Italija) - Coufal (Češka), Bonuči (Italija), Megvajer (Engleska), Šo (Engleska) - Sterling (Engleska), Žoržinjo (Italija), Verati (Italija), Damsgard (Danska) - Šik (Češka), Lukaku (Belgija).


tagovi

Euro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara