Detalj sa prijateljskog meča Steaua - OFK Beograd (©Wikipedia/Becalipleaca)
Detalj sa prijateljskog meča Steaua - OFK Beograd (©Wikipedia/Becalipleaca)

Steaua sve bliža plasmanu u Prvu ligu i duelima sa FCSB-om

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.03.23. | 10:01

Ocelul će ovog četvrtka od 19 časova, u 2. kolu plej-ofa, pokušati da spreči da komplikovana situacija u rumunskom šampionatu bude još zamršenija

U šampionatu Rumunije imamo dve Univerzitatee Krajove (jedna od njih uz ime nosi i godinu 1948), a sve je izvesnije da ćemo od sledeće sezone tamo da imamo i dve Steaue (jedna zvanično pod imenom FCSB). Ova koja ima pravo da koristi puno ime i grb, trenutno je lider na tabeli plej-ofa Druge lige Rumunije i ima dobre izglede da izbori promociju. Možda i ključnu utakmicu odigraće ovog četvrtka od 19 časova u Galacu, gde će je ugostiti Ocelul.

Reč je o nekadašnjem predstavniku Rumunije u Ligi šampiona, u sezoni 2011/2012, kada je bio poslednji u grupi sa Mančester Junajtedom, Benfikom i Bazelom. U poslednjih osam sezona Ocelul igra niže rangove, u jednom momentu se čak našao i u četvrtoj ligi, a sada se zajedno sa Steauom bori za promociju u elitu.

Izabrane vesti

Zapravo, ostao je jedini klub koji realno može da ugrozi Steauinu direktnu promociju, pošto je trenutno treći na tabeli sa sedam bodova zaostatka za liderom i drugoplasiranom Politehnikom iz Jašija. Ukoliko bi Steaua zaista trijumfovala u Galacu, pobegla bi na +10 osam kola pre kraja i zaista bi bilo teško da ispusti toliku prednost. Timovi koji su daleko iza Ocelula, Dinamo Bukurešt, Buzau i Unirea iz Deža, imaju po 11 bodova minusa u odnosu na vodeći duo.

Ocelul bi i sa treće, odnosno četvrte pozicije mogao do elite, ali onda bi morao da igra prvo baraž. Što se tiče Steaue, veoma malo je deli istorijskih duela sa FCSB-om, pogotovo posle pobede u 1. kolu baraža nad Unireom (3:0).

19.00: (2,45) Ocelul (3,05) Steaua (2,85)

Podsetimo, UEFA i dalje smatra da je FCSB legitimni naslednik prave Steaue, šampiona Evrope iz 1986. godine, odnosno pravni vlasnik svih trofeja. Taj status se nije promenio, uprkos presudi rumunskog suda, koji je dokazao da je privatizacija 2011. godine urađena mimo propisa, pa FCSB-u su oduzeti pravo na korišćenje imena i grba. FCSB je, naravno, akronim za „fudbalski klub Steaua Bukurešt“, a grb koji se sada koristi je varijacija na postojeću temu.

Čak je i rumunskim novinarima ponekad teško da isprate sve ovo, pa s vremena na vreme moraju da ponove svojim čitaocima da, kada FCSB igra evropske utakmice, zvanično u svim protokolima (uključujući i kupovinu ulaznica) nosi ime Steaua Bukurešt. Što se tiče ove drugoligaške, ona će u takmičenjima UEFA, ako ikada do njih dođe, morati u imenu da ponese prefiks CSA. Osim ako se u međuvremenu raspoloženje u Nionu ne promeni.

U Steaui nema nekih poznatih fudbalera ili veterana/povratnika, oni su uglavnom bliži FCSB-u. Ni Steauina akademija nije neka velika fabrika talenata, ali očigledno da u Bukureštu ima dovoljo kvaliteta za plasman u Prvu ligu. Kapiten Steaue je 30-godišnji napadač Bogdan Čipirliju, nekadašnji omladinac i kasnije dugogodišnji prvotimac Ocelula. On je u Steaui od 2020. godine.

U prvoj polusezoni u Bukureštu je Steaua savladala Ocelul sa 1:0, golom jednog od četvorice stranaca u tom timu, Bugarina Cvetelina Čunčukova.

RUMUNIJA 2 (PLEJ-OF) – 2. KOLO

Četvrtak

19.00: (2,45) Ocelul (3,05) Steaua (2,85)

Petak

17.00: (2,05) Politehnika Jaši (3,10) Glorija Bužau (3,60)

Nedelja

15.00: Unirea Dež – Dinamo Bukurešt

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 2SteauaOcelul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara