Stevanović brani penal (©Starsport)
Stevanović brani penal (©Starsport)

Stevanović spasao pobedu Partizanu: Spartak promašio penal u 90. minutu

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.11.20. | 19:54

Crno-beli umalo ostali bez trijumfa u Subotici

Krvav rad, dva vođstva, sijaset promašenih šansi, pogotovo dva neverovatna zicera Filipa Holendera i na kraju umalo – veresija!? Golman Nemanja Stevanović je u 90. minutu odbranio penal i spasao Partizanu pobedu nad Spartakom u Subotici – 2:1.

Morao je ozbiljno Parni valjak da se pomoči na severu države kako bi upisao tek drugu ligašku pobedu u gostima, vodio je, bio bolji, patio u odbrani, a na kraju mu je igrač koji je letos bio planiran za transfer sačuvao ono što je “krvavo” zaradio. U poslednjem minutu derbija, Maki Banjak je dozvolio Lazaru Tufegdžiću da puca, lopta rikošetorala po kaznenom prostoru, stigla do Japanca Šimure, na njega naleteo Aleksandar Lutovac i faulom omogućio Milanu Marčiću savršenu šansu. Ofanzivac Spartaka je gađao desni ugao, ali ga je Nemanja Stevanović pročitao i izrastao u junaka zanimljive, atraktivne i utakmice koja je po svemu opravdala epitiet derbija 14. kola.

Izabrane vesti

Na taj način gusti su dobili ono što su zaslužili igrom boljom od one pre sedam dana protiv Mačve, a Spartak ostao bez nagrade, iako je plenio stilom i posle Crvene zvezde u uvodnoj fazi šampionata isprsio se pred još jednim favoritom sa Topčiderskog brda.

Na jedvite jade, mada zasluženo, crno-beli su odbranili treće mesto na tabeli, iskoristili kiks Vojvodine, prišli joj se na bod zaostatka, pa će u završnici kalendarske godine pokušati makar da se vrati na „kotu dva“. Ako već ne mogu da ugroze Zvezdu na liderskoj poziciji. Utakmica na severu države pokazala je zašto. Opet je “visio”, ljuljao se, nije uspeo da dotuče protivnika koji je na kolenima, već ga je svojim propustima vraćao u život.

Doduše, osakaćen povredama (Sejduba Suma, Miloš Jojić, Žan Kristof Bajbek) i koronom (Vladimir Stojković, Milan Smijanić, Lazar Pavlović), prinudno skockan Partizanov tim izgledao je bolje nego pre samo sedam dana. Iako je Spartak znatno snažniji od Šapčana, posledično tome stvorio više šansi, predstavio se kao tim prepoznatljivih automatizama i kreacije. Ne i dovoljno koncentracje u završnicama akcija, pa je na kraju morao da stegne ruku rivalu, čija su dvojica stranaca povuka Parni valja napred.

Tražio je nedavno Aleksandar Stanojević konkretniji doprinos legionara, zapazio da sjajno igraju velike, trokiraju na malim utakmicama, trebalo je vremena da se te reči prevedu na japanski, ali Takumi Asanu nije potrebno dvaput govoriti. Bivši član Arsenala je odgovorna ličnost, maltene odmah pretvara u delo trenerovu zapovest, razleteo se terenom Gradskog stadiona, mučio odbranu Spartaka, naposletku je i matirao. Izvanrednim pasom Aleksandar Miljković je u 34. minutu „pocepao“ odbranu protivnika, protnuo loptu kroz šumu nogu, lansirao Asana u gol-šansu, a krilni fudbaler Partizana zicer pretvorio u vođstvo.

Takuma AsanoTakuma Asano

Njegov prvi prvenstveni pogodak posle dva i po meseca stigao je da naplati dobru igru Partizana u polju. Bilo je smislenih akcija, kontinuiranih ili tranzicionih napada, centaršteva, udaraca sa distance i pozitivna promena u igri Stanojevićevih izabranika se očitala i promenom na semaforu. Crno-beli su u Subotici uglavnom zavisili od kreacije Birbasa Natha, kome prija prekomanda na mesto „desetke“, približio je stručni štab Izraelca golu, smatrajući da je odatle najopasniji. I tom odlukom pogodio. Mada vidno umoran, delio je Natho lopte, razigravao tim, imao sjajnu šansu pre Asanovog pogotka da on „otključa“utakmicu (odbranio Filip Dujmović), a kad je gost trebalo da je „zaključa“ ispostavilo se da Filip Holender, ipak, ne može da se snađe u ulozi špica. Klasičan centarfor bi priliku iz snova, posle kombinacije Natha i Asana, upropstio tako što je poslao loptu direktno u Filipa Dujmovića!? Nigde nikog oko novajlije iz Lozane nije bilo, ali nije bilo ne njegovog prvenca, iako je Partizan na severu države, kad je organizacija igre, imao i glavu u rep.

Dakako, i velikih problema u defanzivi. Na muke nalik onim kakve je trpeo Mali Radojica u epskim pesmama stavljali su Stefan Denković, Lazar Tufegdžić i Milan Marčić poslednju liniju crno-belih. U otvorenoj utakmici, Spartak je stvorio dovoljno prilika da bi u bilo kojoj drugoj situaciji postigao makar gol u prvom poluvremenu, ali sve što je iskreirao ostalo je bez pozlate. Počev od šanse bonusa Luke Bijelovića, još jedne pretnje iz vazduha (Tekijaški posle kornera), preko sjajnih minijatura svih ofanzivaca u akcijama prekidanim ofsajdima, do istrčavanja kontri, da bi Bijelović – centarfor iz „klase 2001“ – pred pauzu propustio možda najbolju priliku za vrlo dobro ukomponovanu ekipu Vladimira Gaćinovića.

Trener Spartaka pogodio je sa izmenom. U trenucima kad je gost imao više od igre, izveo kontru dva na jedan, koju je Holender okončao tako što je pucao u Dujmovića (!?), Gaćinović je na teren poslao Nikolu Srećkovića, a krilni vezista odmah stavio do znanja da mu se igra. Najpre je pucao samo što je ušao, da bi u narednom napadu još jedan njegov udarac Nemanja Stevanović ukrotio tako da se lopta odbila pred Lazara Tufegdžića, a najbolji strelac ekipe sa severa Bačke zicere kakve su imali Natho i Holender ne propušta – 1:1.

Holender je propustio zicer za 2:0, imao je skoro identičnu priliku koji minut pre kraja da overi pobedu, međutim, donekle se iskupio u navijačkim očima tako što je asistirao Aleksandru Šćekiću za bodove kojima crno-beli moraju da budu zadovoljni. Makar koliko Subotičani saznanjem da među stativama imaju bonusa u liku Filipa Dujmovića, koji je skinuo bar tri zicera favoritu.

Samo što su i Dujmovićeve odbrane pale u drugi, možda i treći plan, naspram one jedne Nemanje Stevanovića. Barjaktara još jedne stresne Partizanove pobede.

SPARTAK - PARTIZAN 1:2 (0:1)

/Tufegdžić 60 - Asano 34, Šćekić 71/

Stadion: Gradski.

Igra se bez prisustva publike.

Sudija: Nenad Minaković.

SPARTAK (4-5-1): Dujmović – Šimura, Tekijaški, Ivančević, Milošević – Marčić, Vidaković (od 75. Jočić), Savković, Tufegdžić, Denković (od 57. Srećković) – Bijelović (od 75. Šormaz). Trener: Vladimir Gaćinović.

PARTIZAN (4-2-3-1): N. Stevanović – Miljković, S. Marković, Banjak, Urošević – Zdjelar, Šćekić – F. Stevanović (od 57. L. Marković), Natho (od 88. Ostojić), Asano (od 84. Lutovac) – Holender (od 88. Obradović). Trener: Aleksandar Stanojević.

SUPERLIGA - 14. KOLO

Petak

Metalac – Vojvodina 3:3 (1:1)

/Katanić 33, Arambašić 85, Grbović 90+2 - Mrkaić 17, Čović 73, Đuričin 78/

Subota

OFK Bačka – Rad 0:1 (0:1)

/Novaković 23/

Novi Pazar – Zlatibor 1:2 (1:1)

/Sise 39 – Đokić 33, 56/

Proleter – Napredak 1:0 (0:0)

/Babić 50 pen/

Radnički - Radnik 0:1 (0:1)

/Makarić 17/

Mačva - Javor 1:0 (0:0)

/Ortiz 81/

TSC - Mladost 5:0 (3:0)

/Milićević 33, Petković 43, Zec 45, Lukić 80, Banjac 87/

Čukarički - Voždovac 3:2 (1:1)

/Birmančević 26 i 85 penali, Ndijaje 68 - Nišić 38, Putinčanin 58/

Spartak - Partizan 1:2 (0:1)

/Tufegdžić 60 - Asano 34, Šćekić 71/

Nedelja

19.00: (1,15) Crvena zvezda (8,50) Inđija (15,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanSpartak SuboticaSuperligaNemanja Stevanović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara