Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Sto godina Clássico dos Gigantesa

Vreme čitanja: 7min | sub. 06.05.23. | 23:05

Fluminense dočekuje Vasko u derbiju 4. kola brazilske Serije A

Rio de Žaneiro! Prve asocijacije na ovaj velelepni grad su Kopakabana, devojke u kostimima koje tokom karnevala igraju na ulicama, statua Isusa na brdu Korkovadu i naravno fudbal. Dom je četiri velikana brazilskog fudbala - Vasko da Game, Botafoga, Fluminensea i Flamenga. Svi oni međusobno se smatraju rivalima, koji formiraju šest zvaničnih klasika unutar grada, dok se u dva slučaja uključuje i peti entitet u vidu ne toliko poznatog kluba Amerika.

Upravo noćas (02.00) na programu je jedan od klasika koji formiraju ovdašnji klubovi, čuveni Clássico dos Gigantes, iliti Divovski Klasiko i njegovo 388. izdanje. To je popularan naziv koji nosi sukob između dva, ne može se reći najtrofejnija kluba, pa ne i najpopularnija, jer sve te odlike prisvojio je veliki Flamengo, ali dva kluba od neizmerne važnosti ne samo brazilskog već i svetskog fudbala.Vasko da Gama i Fluminense!

Izabrane vesti

Susreti ovih timova oduvek su se smatrali posebnim, ali tek 17. maja 2006. godine, posle više od mesec dana učešća navijača oba kluba na veb stranici popularnog sportskog lista "Lance" izglasan je danas prepoznatljiv naziv, ovog višedecenijski stvaranog rivalstva.

U jednom veku dugog rivalstva, među sobom su u direktnim okršajima čak 12 puta odlučivali o državnom šampionatu Karioka, a kao najvažniji klasik ističe se onaj u finalu brazilskog prvenstva održanog 1984. godine. Čak na 11 njihovih susreta, poseta na stadionima je brojala preko 100.000 gledalaca. Divovski klasiko jedini je derbi iz Rija koji se preneo na neko internacionalno takmičenje.

U statutu kluba označen kao „sportska, rekreativna, obrazovna i filantropska organizacija za javnu upotrebu“, kako god, Vasko da Gama osnovan je 21. avgusta 1898. godine, s tim što je sekcija za fudbal počela sa radom tek 1915. godine. Osnovali su ga portugalski migranti, a naziv nosi po poznatom istoimenom moreplovcu i istraživaču, kome je i danas portugalska zajednica u Brazilu naklonjena. Četiri puta bio je prvak Brazila, jednom je podigao i pehar Kopa Libertadores, a 24 puta bio je prvak državnog šampionata Karioka.

02.00: (1,70) Fluminense (3,60) Vasko (5,30)

Na suprotnoj strani nalazi se Fluminense, koji je osnovan 21. jula 1902. godine, od strane Karioka (stanovnika Rija i reč domorodačkog porekla koja znači kuća belog čoveka), pod vođstvom Oskara Koksa. Dom fudbalera Fluminensea je Marakana, jedan od najpoznatijih stadiona na svetu. Kao i Vasko, i klub iz Larenžeireša, jednog od čuvenih kvartova Rija, osvojio je četiei titule brazilskog šampiona. Na internacionalnoj sceni nije bio tako uspešan kao njegov sugrađanin, pa tako ima izgubljena finala u Kopa Libertadores iz 2008. i Kopa Sudamerikane iz 2009. godine, oba od tadašnje ekvadorske senzacije LDU Kita.

Prvo sučeljavanje ovih klubova odigralo se pre nešto više od 100 godina, tačnije 11. marta daleke 1923. godine u prijateljskom susretu održanom na stadionu Rui Figeroa de Melo, danas zvanom Luis Nazario da Lima Ronaldo, kluba Sao Kristovao. Vasko je trijumfovao sa 3:2. Dva gola za Brđane postigao je Negrito i jedan Torterolji, dok je za Fluzao dva pogotka postigaonekadašnji igrač Liverpula, Henri Valfare.

Iste godine 20. maja odigran je i prvi zvaničan susret u okviru šampionata Karioka, na stadionu Laranžeireš, danas zvanom Manoel Švarc. Inače to je ostao najstariji stadion u Riju do danas, i u vlasništvu je Fluminensea. Sa tadašnjim kapacitetom nešto većim od 2.000 mesta, na tribinama se našlo 10.900 gledalaca, preteći da se uruši konstrukcija stadiona, policija je uspela da gotovo polovinu istera van. Susret je minimalnim rezultatom pripao Vasku. Prva pobeda za Fluzao izvojevana je 1925. godine takođe u Karioka šampionatu. Trikolori su slavili sa ubedljivih 5:1, pred skoro 30.000 gledalaca.

Prva utakmica na Marakani u okviru brazilskog fudbalskog prvenstva odigrana je 01. oktobra 1950. godine upravo između ova dva kluba u prisustvu preko 40.000 navijača, a Fluminense je slavio sa 2;1. Dve godine kasnije na istom mestu u takođe pobedi domaćina od 1:0, na tribinama velelepne Marakane našlo se 123.060 duša.

Na susretu odigranom 19. novembra 1967. godine, izvojevana je još jedna pobeda Fluminensea, golovima Klaudija i Rinalda. Trikolori su vodili sa 2:0, kada je u 75. minutu meč prekinut opštom tučom igrača i čelnika oba kluba. Posle jednog od mnogih duela na tom susretu između Adilsona (Vasko) i Denilsona, igrač Fluminensea ostao je da leži na travi. Potom ga je vezista Vaska napao, prvo verbalno govoreći mu kako simulira, a potom ga i šutnuo u leđa. Sve se to događalo u blizini klupe Trikolora za rezervne igrače, koji su u tom trenutku svi uskočili u teren, a za njima ubrzo i ostatak učesnika meča. Tom prilikom isključeno je 17 igrača, a susret je zaveden tadašnjim rezultatom.

Najvažniji susreti odigrali su se tokom 1984. godine. Prvi put Brđani i Trikolori našli su se u finalu brazilskog prvenstva. Oba susreta igrana su na marakani, prvi 24. maja kada je formalno domaćinstvo imao Vasko, meč je završen minimalnom pobedom gostiju, golom u 23 minutu koji je postigao Žulio Romero. Revanš je odigran tri dana kasnije pred 128.781 ljudi, što je najveća poseta u međusobnim susretima, a završen je bez golova. Ali i to je bilo dovoljno da Fluzao drugi put u istoriji postane šampion Brazila.

Neki od poznatih aktera kroz višedecenijske obračune u Divovskom klasiku na strani Vaska bili su Roberto Rivelinjo svetski šampion sa Brazilom 1970. u Meksiku, Edvado Neto Vava, Žuninjo Pernambukano i drugi. Na strani Fluminensea to su bili Luís Ribeiro Pinto Neto, Frederiko Čaves poznatiji kao Fred, a bilo je i onih koji su zastupali obe strane poput Edmundo Alvesa de Souze i naše legende Dejana Ramba Petkovića. Do danas Clássico dos Gigantes igrao se 388 puta, od toga Vasko je ostvario 149 pobeda, naspram Fluminenseovih 126, a 113 puta susret je završen bez pobednika.

Pobeda i prilika da zadirkuju rivala bar do ponovnog susreta, prepoznatljiva je slika svakog rivalstva. Ista situacija je u pitanju moćas kada se lopta bude zakotrljala na Maraki, koja je takođe bila predmet spora između klubova na političkom i pravosudnom planu. Pod administracijom Flamenga i Fluminensea, ustupanje stadiona od gradskih vlasti zatražio je i Vasko, koji, uprkos tome što ima svoj dom, Sao Žanuario, želi da odigra neke od svojih utakmica na ovom velelepnom zdanju. Dobijao je negativne kritike od dueta Fla-Flu, ali je dobijao i sudske odluke koje mu otvaraju prostor za igranje na ovom stadionu, povećavajući opterećenje travnatoj podlozi koja se nije mogla nositi sa brojem utakmica koje su na rasporedu. Sa svojim travnjakom u lošem stanju zbog viška utakmica u sezoni, Marakana u Rio de Žaneiru biće mesto susreta Fluminensea i Vaska ove subote, u 389. izdanju Divovskog klasika.

Oba odlično poznaju obrise Marakane, koja je, na ovaj način, neutralan teren, što umanjuje značaj domaćeg faktora. Ipak, to se i dalje ogleda na tribinama. Kao formalan domaćin, Fluminense će imati pravo da proda ogromnu većinu karata svojim navijačima, ograničavajući prisustvo navijača Vaska.

U utorak, 2. maja, Fluminense je ostvario veoma važnu pobedu za samopouzdanje tima. U sklopu 3. kola grupne faze Kopa Libertadores, na Marakani je pao čuveni River Plejt, i to rezultatom 5:1. Fluzao je time zatvorio prvu polovinu grupne faze osvojivši svih devet mogućih bodova, što mu je gotovo garantovalo plasman u osminu finala. U Kupu Brazila njegovo mesto u osmini finala je već obezbeđeno. Prošao je Pajsandu i u nastavku borbe za ovaj trofej, sukobiće se sa najvećim rivalom Flamengom. Ipak, u predhodnom kolu Serije A u subotu 29. aprila doživeo prvi poraz na gostovanju od Fortaleze rezultatom 4:2. Sa šest bodova iz dve pobede i sa jednim porazom, trenutno se nalazi na petoj poziciji Brasileiraa.

Sa druge strane, Vaskov kalendar za sezonu 2023. ograničen je samo na nacionalna takmičenja. Kako je prošle sezone proveo u Seriji B, nije uspelo da izbori plasman u neko od međunarodnih takmičenja. U Kupu Brazila je pao odmah u drugoj fazi, kada je eliminisan od ABC-a na svom terenu. Tu je takođe poražen od Bahije sa 1:0 u ponedeljak, 1. maja, u meču za treće kolo brazilskog prvenstva. Sa četiri boda sa pobedom, remijem i porazom, Vasko zauzima devetu poziciju u Seriji A.

BRAZIL 1 - 4. KOLO

Subota

Kruzeiro - Santos U TOKU

Nedelja

02.00: (1,70) Fluminense (3,60) Vasko (5,30)

16.00: (1,80) Amerika Mineiro (3,50) Kujaba (4,70)

21.00: (2,95) Atletiko PR (3,40) Flamengo (2,40)

21.00: (1,75) Baija (3,50) Koritiba (5,00)

21.00: (2,05) Sao Paulo (3,40) Internasional (3,70)

23.30: (2,55) Botafogo (3,20) Atletiko Mineiro (2,85)

23.30: (5,00) Gojas (3,50) Palmeiras (1,75)

23.30: (1,80) Gremio (3,50) RB Bragantino (4,70)

Utorak

01.00: (2,35) Korintijans (3,20) Fortaleza (3,20)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1FluminenseVasko da Gama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara