Igrači i stručni štab Grafičara (©RFK Grafičar)
Igrači i stručni štab Grafičara (©RFK Grafičar)

Stogodišnjica motiv, Zvezdin ugled obaveza: Grafosi polažu diplomski

Vreme čitanja: 6min | ned. 31.07.22. | 12:45

"Mi smo ekipa koja hoće da igra fudbal i imaće šta da pruži gledaocima. Zato i treba da dolaze na naše utakmice", poručuje Marko Neđić, najmlađi trener Mozzart Bet Prve lige

Zvanično uspostavljena saradnja sa Crvenom zvezdom 2017. omogućila je Grafičaru da u poslednjih pet godina proživljava najlepše dane od svog osnivanja, a kulminacija bi mogla da se dogodi ove sezone, na stogodišnjicu kluba.

Veruju svi u elitnom beogradskom naselju Senjak da će renoviranje stadiona biti završeno do Nove godine i da će Ljubičasti na proleće moći kod kuće da proslave najveći uspeh u svojoj istoriji - plasman u Mozzart Bet Superligu. Iako im to nije imperativ, već afirmisanje mladih igrača za prvi tim crveno belih, stogodišnjica od osnivanja kluba biće dodatan motiv, a ugled koji moraju da brane kao Zvezdina filijala i igrači ponikli iza juga Marakane, možda i svojevrsno opterećenje. Pokazali su, ipak, u Grafičaru da umeju da se nose s tim.

Izabrane vesti

Dolaskom Marka Neđića na klupu prošle zime, ekipa je zaigrala kao preporođena. Većina momaka u timu poznavala je 31-godišnjeg trenera - najmlađeg u Mozzart Bet Prvoj ligi - iz mlađih kategorija Crvene zvezde i od prvog minuta kada je preuzeo komandu od Boška Đurovskog ponovo je uspostavljena hemija između njih i njega. Ljubičasti su zaigrali tako da su se njihove partije prepričavale. Konstantno visok presing od prvog do poslednjeg minuta, tečne i brze akcije, atraktivni driblinzi i golovi, požrtvovane intervencije u odbrani. Sve to imali su golobradi mladići u timu Grafičara, ali nešto im je i nedostajalo - iskustvo i snaga.

Uspeo je Neđić da povede ekipu sa 14. mesta do borbe za plej-of. Nisu se i domogli gornjeg dela tabele, ali su u plej-autu završili kao najbolji. Od ekipe kojoj je pretilo ispadanje u treći rang do najatraktivnijeg tima lige, koji je bez drame sačuvao drugoligaški status.

Iako im u sezoni 2022/2023. promocija u Mozzart Bet Superligu nije primaran cilj, ne žele Grafosi da gube bodove zbog neiskustva. Stoga su ovog leta angažovani momci koji iza sebe imaju poveći broj mečeva na velikoj sceni i koji će pored očekivanog ličnog učinka imati i ulogu mentora daleko mlađim saigračima.

Dovedeni su Andrija Kaluđerović, Filip Kasalica, Miloš Stojčev i Đorđe Đurić, koji su uz kapitena Luisa Ibanjeza, svi prošli kroz Crvenu zvezdu i dobro znaju šta su zahtevi tog kluba, samim tim i njegovog B tima.

"Kada se Đurić oporavi na svakoj poziciji imaćemo jednog mladog i jednog iskusnog igrača. Iskoristićemo taj spoj da, verujem, napravimo dobru priču. Priključili smo 2005. godište i mnogo će nam značiti stariji igrači koji su prošli kroz Crvenu zvezdu. Oni su tu da donesu iskustvo, a mladi da unesu živost kada malo padne tempo jer neće biti lako izdržati celu utakmicu u ritmu koji mi želimo, a to je da napadamo rivala visoko na njegovoj polovini", ističe Marko Neđić u razgovoru za Mozzart Sport.

Mladi trener u Grafičar je prekomandovan prošle zime iz omladinskog tima Crvene zvezde. S velikim uspehom radio je u mlađim kategorijama, ali i njemu je ovaj angažman prvi sa seniorima. Četvorica od gore pomenutih stariji su od njega, ali tvrdi da im to neće remetiti komunikaciju.

"Ima igrača starijih od mene, ali i oni me zovu šefom. Reč je prvenstveno o kvalitetnim ljudima i karakterima. Godine nemaju veze, poštuje se hijerarhija, postavili smo odmah stvari na svoje mesto. Neki su i iznenađeni kako radimo, kažu jače nego u pojedinim superligaškim klubovima".

Pre dve godine Grafičar je osvojio drugo mesto, ali je odlučio da ne ide u viši rang pa se umesto Ljubičastih u društvu najboljih srpskih klubova našao Novi Pazar.

Mnogi sada vide Grafose ponovo u borbi za vrh, a Neđić ne beži od tereta koji mu se stavlja na leđa.

"Nemamo imperativ promocije u Mozzart Bet Superligu, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to ostvarimo. Mi kao filijala Crvene zvezde, B tim sastavljen od Zvezdine dece, uvek imamo cilj da pobeđujemo. Želimo da afirmišemo što više igrača za prvi tim, ali ako nam se dobrim rezultatima otvori put ka vrhu, naravno da ćemo probati da uđemo u viši rang".

IMT je u sezonu ušao ubedljivo pobedivši RFK Novi Sad 1921 (4:1), OFK Vršac je kao gost savladao Inđiju (1:0), Metalac kod kuće dobio Radnički Novi Beograd (2:0), dok je Sloboda napustila Sremsku Mitrovicu s bodom (0:0).

"Ove sezone će biti jako velika konkurencija. Tu su Železničar, IMT, Mačva, Loznica, Metalac, svi oni koji ispadnu uvek hoće odmah da se vrate. Ima ozbiljnih timova, ali mi ćemo protiv svih ići da se nadigravamo i probamo da damo gol više. To je i normalno zbog veze sa Crvenom zvezdom, a kako će biti - videćemo. Radimo u tišini, neka rezultati naprave bum i neka drugi pričaju o nama. Mi smo ekipa koja hoće da igra fudbal i imaće šta da pruži gledaocima. Zato i treba ljudi da dolaze na naše utakmice", poziva Neđić.

Od Zvezdine "Klase 2003" velika su očekivanja. Ređali su se trofeji i individualna priznanja u mlađim kategorijama, a dosta igrača već je deo seniorskog fudbala.

"Uz igrače u Grafičaru, Stanković i Leković su u prvom timu Zvezde, Babić i Radulović u Mladost GAT, Burmaz u Voždvocu, Stajić u Radničkom iz Niša, Đurić je bio u Zvezdu, pa otišao Domžale... Imponuje kada čuješ da su igrači koje si trenirao kao decu i rastao sa njima stigli do prvog tima".

Marko Neđić i stručni štab Grafičara (©RFK Grafičar)Marko Neđić i stručni štab Grafičara (©RFK Grafičar)

Novi projekat perspektivnog stratega su fudbaleri s nedavnog Evropskog prvenstva do 17 godina: Bubanj, Mijatović, Nikolašević, Šljivić, golman Marinković, Radojević. Od ranije su u Grafičaru nešto stariji Knežević, braća Mituljikić...

"Očekujemo od njih da ove sezone donesu određeni kvalitet, oni će biti okosnica tima", poručuje Neđić svojim pulenima.

U novu sezonu Grafičar ulazi gostovanjem u Šapcu. Od 20 časova igraće protiv Mačve.

"Dobro smo radili na pripremama na Zlatiboru. Odigrali smo četiri kontrolne utakmice i kroz njih značajno podigli formu. U poslednjoj protiv Panetolikosa pokazali smo da možemo da budemo ravnopravni, u nekim periodima meča i bolji od tima koji igra u Superligi Grčke. Međutim, pripreme su jedno a susreti za bodove nešto sasvim drugo".

Prošle sezone Grafičar je sa 62 pogotka bio drugi najefikasniji tim u ligi, iza IMT-a (69). Dovođenje Kaluđerovića i Kasalice trebalo bi dodatno da poveća broj golova Zvezdine filijale.

"Doveli smo dva dokazana napadača i očekujem da budemo još ubojitiji. Nećemo odustati od napadačkog stila igre, sigurno. Nadigravaćemo se sa svima".

U konkurenciji za sastav trener Grafičara imaće i dvojicu stranaca. Iz Gane je stigao štoper Fol Falu, a sa Jamajke vezi igrač Dankan Mekenzi.

"I jedan i drugi su odlični fudbaleri. Falu je neko vreme trenirao sa nama, poznaje sistem i očekujem da od starta sezone bude pravi. Dankan je stigao nedavno, njemu će možda trebati neko vreme da se uigra. On je omladinski reprezentativac Jamajke i poseduje ozbiljan kvalitet. Grupa ih je odlično prihvatila, sjajni su momci i mnogo očekujemo od njih", navodi Neđić.

Prošle sezone dečaci u redovima Grafičara položili su maturski ispit. Kako igrači, tako i stručni štab. Proleće je bilo u njihovom znaku, a sada su bogatiji za to iskustvo plus pojačani novajlijama koje dobro znaju šta se od njih očekuje.

Zajedničkim snagama izlaze na diplomski, a prelazna ocena bila bi potvrda odličnog rada. Visoka, odnosno jedno od prva dva mesta koja vode direktno u Mozzart Bet Superligu ili treće/četvrto koje donosi baraž, sigurno bi se dugo slavila na tribinama novog stadiona i u dobro poznatom beogradskom restoranu istog imena kao klub koji ove godine obeležava velikih 100 godina postojanja.

MOZZART BET PRVA LIGA SRBIJE, PRVO KOLO

Subota

IMT - RFK Novi Sad 4:1 (1:0)

/Vukić 45, Luković 59, Vidić 83, Vidić 90+3 - Vujaklija 58p/

Inđija - OFK Vršac 0:1 (0:1)

/Braunović 4/

Radnički SM - Sloboda 0:0

Metalac - Radnički NB 2:0 (0:0)

/Đurić 90+2, 90+8/

Nedelja

17.30: (2,00) Loznica (3,25) Jedinstvo Ub (3,70)

20.00: (2,95) Mačva (3,10) Grafičar (2,40)

Ponedeljak

17.30: (1,50) Železničar (3,80) Zlatibor Čajetina (6,50)

19.00: (1,65) Rad (3,60) Trajal (5,10)

*kvote su podložne promenama


tagovi

GrafičarMarko NeđićMozzart Bet Prva liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara