Karim Benzema i Robin le Norman (©Reuters)
Karim Benzema i Robin le Norman (©Reuters)

Štopere ne proizvode, ali strašno pregovaraju: Baski obrlatili Francuze i presvukli špansku odbranu

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 13:29

Posle Ajmerika Laporta biće preveden i Robin le Norman, uskoro će sva papirologija biti završena…

Radionice klubova iz Baskije proteklih godina nisu podarile reprezentaciji Španije previše kvalitetnog materijala za finalnu obradu, naročito u defanzivi. Iz akademija Atletik Bilbaa i Real Sosijedada izlazili su poluproizvodi koji nisu dobacili do najvišeg nivoa, ali su dva najbolja tima iz severne pokrajine radila na školovanju „stranaca“. I na koncu se, ipak, odužili reprezentaciji.

Opšte je poznato da na San Mamesu mogu da igraju isključivo igrači koji imaju baskijske krvi ili su rođeni na toj teritoriji. Zbog toga je Ajmerik Laport mogao da nastupa za Atletik Bilbao, kasnije prelaskom u Mančester Siti u transferu vrednom 65.000.000 evra postao jedna od najboljih prodaja kluba. No, šansu da igra za Francusku nije dobio i obrnuo je ćurak, a uskoro će njegovim stopama krenuti i Robin le Norman.

Izabrane vesti

Ajmerik Laport je, za razliku od štopera Real Sosijedada, nastupao u mlađim kategorijama Galskih petlova, odlučio je da promeni stranu i ustalio se u poslednjoj liniji Crvene furije. Kada Robin le Norman na leto bude istrčao u dresu Španije, imaće Luis de la Fuente dvojicu štopera iz Francuske koje su odškolovali Baski.

Obrlatili su Francuze i presvukli špansku odbranu. Robin le Norman lako je doneo odluku za koga će u budućnosti nastupati, ostalo je samo da se papirologija završi. Za martovski „prozor“ i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj je zakasnio.

“Gde sam trenirao? Gde sam ostvario san? Ovde – u Španiji”, rekao je Robin le Norman u intervjuu za Movistar + i nastavio:

“Sa moje strane svi papiri su dostavljeni, sve sam uradio, ali je potrebno vreme da se formalizuje. Treba da se sastanu Vlada, Savet ministara… Malo po malo, ali stvari se kreću u pravom smeru”.

Prisetio se i kako su tekli pregovori.

“Pre mesec dana me je zvao sportski direktor, zatim i trener da mi kaže kako mu se dopadam kao igrač. Želeli su da čuju kako ja sve to vidim. Istina, to su važne životne odluke i neverovatni trenuci. Kada te trener pozove i cenite, kao što on mene ceni, to je važna stvar u karijeri sportiste”.

Ne krije da mu je želja da igra za reprezentaciju. Prva opcija je, logično bila Francuska, ali kada je video da poziv neće stići, odlučio se da uzme još jedan pasoš i na neki način se Španiji oduži za školovanje.

“To je cilj koji svi igrači žele da ostvare i, na kraju, to je privilegija. Veoma sam zahvalan i sada ću biti nastaviti da radim, kako bih bio spreman za naredno okupljanje”, nada se Robin le Norman da će do leta i završnog turnira Lige nacija sva papirologija biti završena.

Takođe i Luis de la Fuente

“Nadamo se da ćemo uskoro moći da računamo na njega”, kratak je bio španski selektor kada je upitan šta se dešava sa štoperom Real Sosijedada i zašto ga nema za martovsko okupljanje.

Iako sa Španijom nije imao dodirnih tačaka pre dolaska u Real Sosijedad, nije mu teško pala promena strane.

“Bilo je lakše nego što sam mislio da će biti. Jasno je: Francuz sam. Moji su Francuzi. Ali kada se pogleda moja karijera… Ponoviću. Gde sam se školovao? Gde sam ostvario san iz detinjstva? Ovde – u Španiji. U Real Sosijedadu sam se usavršavao, tu sam postao profesionalac. Ovde sam već osam godina i veoma sam srećan, ponosan i to je razlog zašto želim da nosim španski dres”, zaključio je Robin le Norman.



tagovi

Robin Le NormanFudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara