Pir engleskih huligana na prvenstvu u Francuskoj 2016. (©AFP)
Pir engleskih huligana na prvenstvu u Francuskoj 2016. (©AFP)

Strahovaćemo od Kejna, Belingema... ali ne i huligana: Za put u Gelzenkirhen sleduje im tamnica

Vreme čitanja: 2min | uto. 26.03.24. | 12:23

Oko 1.600 najozloglašenijih navijača Gordog Albiona biće onemogućeni da napuštaju državu u vreme Evropskog prvenstva

Ima Fudbalska reprezentacija Engleske i više nego dovoljno resursa da unese nespokoj među ljubitelje fudbala u Srbiji pred duel prvog kola grupne faze kontinentalnog takmičenja 16. juna, a na svu muku samo bi nam još falili problemi van terena. Kako bi predupredili krvavi pir svojih navijača, kakav je viđen primera radi na takmičenju u Francuskoj 2016, engleske vlasti donele su odluku da 1.600 muškaraca sa najvećim istorijatom izgredništva moraju da predaju svoje pasoše u policiju na nešto više od mesec dana. U slučaju da se neko provuče i nekako se dokopa Nemačke u periodu od 14. juna do 14. jula, provešće u zatvoru šest meseci do godinu dana.

Ovo je samo jedna u nizu informacija, koja je Engleska vlast podelila sa javnošću, a da se tiču huligana. Ono što najviše zabrinjava jeste porast proja izgrednika nakon povrataka navijača na stadione posle Kovida, a on je najveći u poslednjih 12 godina.

Izabrane vesti

Jedan od podataka koji je tamošnju javnost najviše iznenadio vezan je za korišćenje alkohola. Svega devet odsto svih uhapšenih huligana pravilo je nerede pod dejstvom alkohola, naspram 25 odsto iz 2013. FA Kup interesantno najviše od svih takmičenja privlači izgrednike, jer je broj krivičnih dela na tim utakmicama dobrano veći poredeći sa Premijer ligom.

Englezi su saopštili da je najviše huligana zabeleženo među navijačima Mančester Junajteda - 69, a onda slede Milvol, Lester, Birmingem i Vest Hem. Samo u prethodnoj takmičarskoj godini zabrana prisustva na utakmicama izrečena je za čak 692 lica, koja dotad nisu bila sankcionisana.

Podsetimo, izabranici Dragana Stojkovića Piksija sastaće se sa jednim od najvećih pretendenata na trofeja 16. juna u Gelzenkirhenu, nakon čega slede dueli u Minhenu protiv Slovenije (20. juna) i Danske (25. juna).


tagovi

reprezentacija EngleskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara