Fudbaleri u štrajku
Fudbaleri u štrajku

Štrajk glađu u Čačku: Duguje se i po 15 plata, sve ovo smo videli i u Jagodini, Zaječaru, Užicu...

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.06.20. | 22:44

“Porodice su nam slale pare da bismo preživeli“, ističe Miloš Marković uz napomenu da svi bivši igrači imaju pravosnažne presude da su oštećeni

Tužne scene u Čačku. I tema koja nadilazi sport. Životi porodica su u pitanju. I sistem koji decenijama već vara igrače. Fudbalski funkcioneri zavili su u crno i igrače i klubove. Nikom ništa. Džaba i pravosnažne sudske presude. Ko da plati kad su klubovi koji su decenijama odolevali ugašeni zahvaljujući odlukama nesposobnih? Njih sada nema. Ostali su samo fudbaleri. Umesto da igraju, protestuju.

Ispred zgrade Skupštine grada Čačka nekadašnji fudbaleri Borca večera su započeli štrajk glađu zbog dugova koje taj klub nikako da reguliše. Sa igračima čačanskog kluba, u majicama na kojima je pisalo “Hoćemo pravdu, stop prevarama”, pojavili su se i bivši fudbaleri Jagodine sa istim motivom. Fudbaleri, njih 25, traže neisplaćene prinadležnosti. Kolonu fudbalera predvodio je predsednik sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” Mirko Poledica koji se prvi obratio prisutnim novinarima.

Izabrane vesti

Hvala igračima što su došli u ovolikom broju. Istina mora da izađe na videlo. Ugasio se klub osnovan daleke 1926. godine koji je decenijama igrao u saveznim rangovima. Milioni dinara su prebacivani na račun društva ’Omorika’ iz Bajine bašte. Potom je parama građana Čačka kupljen FK Provo iz opštine Vladimirci. Provo je sada na adresi izvornog Borca, sa promenjenim imenom Borac 1926. Sve je napravljeno da ovi igrači budu prevareni. Isto se dogodilo momcima iz Jagodine koji su prevareni od svoje opštine i koji su večeras ovde da podrže kolege. Isto se dogodilo u Zaječaru, Užicu… Fudbaleri Borca svesno su svojevremeno angažovani da bi ih prevarili. Nisu im isplatili obećane plate, svesno su ih obmanjivali”, istakao je Mirko Poledica uz napomenu da se prvi put u istoriji fudbala dešava štrajk glađu profesionalnih igrača.

Mirko PoledicaMirko Poledica


Među štrajkačima našao se i Aleksandar Stojmirović nekadašnji igrač i Borca i Jagodine koji potražuje zarade od jagodinskog kluba.

Maksimalna podrška za kolege iz Čačka, ovde smo uz njih. Moramo da pokažemo solidarnost jer se ne borimo samo za svoj novac već generalno za poštovanje prava profesionalnih fudbalera, sportista… Čitav život smo vaspitavani da se ponašamo u normama fer-pleja. Na terenu smo rivali, ali kada se završi meč mi čestitamo jedni drugima. To je profesionalni sport koji zahteva da se izvan terena poštuju pravila i norme ponašanja. Borili smo se za boje svojih klubova kao pravi profesionalci, ali ukradene su nam godine fudbalskog staža. Naše karijere su limitrirane, neke se završavaju ranije, zbog povreda, živimo od ovog novca, izdržavamo porodice… Ovde nema trunke politike, radi se o pokušaju da se probudi svest ljudi, živimo u pravnoj državi gde zakoni moraju da se poštuju. Ne mogu se igrati sa sportistima, ali ne samo njima već i klubovima koji imaju istoriju i tradiciju. Generacije su stvarale sportske kolekrtive. Podršku smo dobili iz inostranstva, od bivših saigrača. Ovo je poštena i časna borba za naša prava”, kazao je Stojmirović.

Jedan od fudbalera koji je stupio u štrajk glađu je i Miloš Marković.

Bio sam član FK Borac više od godinu i po dana. Svesno smo prevareni od ljudi koji su bili na funkcijama u gradu Čačku, ali i u klubu. Meni nije isplaćeno 14 ili 15 plata. Za sve vreme dobio sam tri plate koje su bile na nivou tadašnjih prosečnih plata u Srbiji. Trošili smo ranije zarađeni novac ili su nam porodice slale pare da bismo preživeli. Svi prisutni imamo pravosnažne presude, dokumentaciju… Želimo da se ovo zaustavi, da se više svesno ne varaju sportisti, u ovom slučaju fudbaleri”, zaključio je Marković.

Nakon obraćanja prisutnim medijima pojedini igrači su se vratili u svoje klubove, za koje nastupaju, ali je većina ostala ispred zgrade Skupštine Čačka i započela štrajk glađu. Nije trebalo tako da bude. Nije smelo to da se dozvoli. A najmanje da se tako često ponavlja.


tagovi

Mirko Poledicasindikat Nezavisnost

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara