Kristijan Stuani (©AFP)
Kristijan Stuani (©AFP)

Stuani ruši Otpisane, Elče bez najboljeg igrača

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.08.20. | 12:55

Đirona favorit da se ekspresno vrati u Primeru. Domaćin na početku drugoligaškog karavana imao peti najmanji budžet u ligi, a sada na pragu podviga. Zbog suspenzije za domaćina ne igra Brazilac Žonatas, strelac pet od poslednjh sedam golova tima

Miljenik Fortune ovog leta je Elče. Klub iz provincije Alikante bio je šesti u Segundu pred poslednji meč u sezoni, Deportivo La Korunja – Fuenlabrada na Riazoru. Da bi tu ostao, na poslednjem mestu koje vodi u plej-of, nekadašnji šampion morao je da pobedi. Tri boda mu ništa nisu značila jer su plavo-beli ispali u treću ligu. Gubili su do finiša sa 1:0 od tima iz predgrađa Madrida, ali su postigli dva gola, slavili Pirovu pobedu protiv Fuenlabrade, a najviše obradovali Elče, koji je na mala vrata stigao do šanse da se bori za Primeru.

U polufinalu je Elče bio autsajder protiv Saragose. Na svom terenu je sat vremena igrao sa igračem manje posle isključenje najboljeg igrača i strelca Žonatasa, ali je izborio 0:0, a onda je na Romaredi pobedio četu Viktora Fernandeza sa 1:0 i stigao na korak do španske elite. Tamo ga čeka Đirona, ekipa iz Katalonije, koja bi posle sezone mogla ekpresno da se vrati u društvo najboljih. Nisu Kristijan Stuani i drugovi imali problema u polufinalu protiv Almerije. Posle 1:0 na Montoliiviju, pobedili su i u Andaluziji sa 2:1 i pokazali da s pravom ulaze ka favoriti u dvomeč finala plej-ofa drugoligaškog karavana u Španiji.

Izabrane vesti

Večeras (22.00) na stadionu Manuel Martinez Valero je prvih 90 minuta, a završnih makar još toliko je u nedelju u Đironi. Udarni tandem gostiju je Kristijan Stuani i Samjuel Saiz. Urugvajac je ove sezone bio ubedljivo najbolji strelac Segunde. Prošle godine je bio na pragu Barselone, ali nije hteo da bude rezerva na Nou Kampu, ostao je u klubu i pored ispadanja iz elite. Na 36 utakmica je 29 puta matirao protivničke golmane u Segundi, 10 više od najbližeg pratioca, Kolumbijca Luisa Havijera Suareza iz Saragose, a onda je u dvomeču protiv Almerije postigao dva od tri gola svog tima. Preostali pogodak delo je Saiza, koji je imao i dve asistencije za pogotke urugvajskog veterana koji i u 34. godini nemilosrdno trese mreže na Pirinejima.

Stuani će imati veliki motiv da po prvi put u sezoni matira golmana Edgara Badiju u španskoj drugoj ligi. Urugvajac je ove sezone postigao pogotke protiv 15 od 21 tima u Segundi, ali nije zatresao mrežu Elčea. Najbolji strelac lige nije davao golove u ovom šampionatu ni protiv Ponferadine, Albasetea, Sportinga iz Hihona, Alkarkona i Ueske.

Elče će na megdan Đironu bez jednog od najboljih igrača, Brazilca Žonatasa, strelca pet od poslednjih sedam golova tima. On je isključen u prvom polufinalnom duelu plej-ofa. Nije igrao u Saragosi u revanšu. Kažnjen je sa dve utakmice, pa će da stekne pravo igranja u nedelju kada se igra poslednja utakmica ove sezone u Španiji. U napadu domaćina sve oči biće uprte u Nina, napadača koji je napunio 40. godina. On je postigao pobedonosni gol u revanšu na Romaredi prethodne nedelje.

Elče je pre šampionata bila ekipa sa petim najmanjim budžetom u ligi. Đirona je, s druge strane, najplatežniji tim u drugoligaškoj konkurenciji. Trener domaćeg tima Hoze Roho Martin, poznatiji kao Pačeta, svestan je da je njegova ekipa bila otpisana na startu sezone, a da sada može do elite.

"Đirona ima verovatno najbolji tim u ligi, ali želimo Primeru. Ovaj tim ima dušu, ostaviće srce na terenu da ostvari svoj san“, rekao je Pačeta.

Đirona ne igra dobro na strani ove sezone. Pobedila je samo na tri od 21 ligaškog meča, ali je u revanšu polufinala plej-ofa slavila protiv Almerije sa 2:1. Trener Fransisko Rodrigez ne može već dugo da računa na teško povređenog Brendona Tomasa (još od marta) i Brajana Olivana.

U Almeriji pre nekoliko dana se povredio Johan Mojise. Njega je u nastavku igre po levoj strani odbrane Đirone zamenio Pablo Mofeo, koji bi večeras trebalo da startuje. Alternative na toj poziciji su i Žaire i Adai.

"Moramo biti pametni. Znamo da Elče dosta menja tim, da ima mnogo kvalitetnih igrača. Imaju veoma dobre fudbalere, svestrani su i dinamični. Tokom prvenstva primenjivali su mnoge taktičke varijante, a ne samo protiv Saragose kada su napravili rotacije u ekipi. To će biti teška utakmica i moraćemo naporno da radimo da bismo ostvarili povoljan rezultat pred revanš u Đironi“, istako je trener Đirone Rodrigez.

ŠPANIJA 2 – FINALE PLEJ-OFA (PRVA UTAKMICA)

Četvrtak

22.00: (3,35) Elče (2,80) Đirona (2,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

segundaŠpanija 2ŠpanijaĐironaElčeKristijan Stuani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara