Segundo Kastiljo (©AFP)
Segundo Kastiljo (©AFP)

Studenti iz La Plate u krizi, šansa za Kastiljovu Barsu

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.07.23. | 23:05

Kopa Sudamerikana: Ekvadorski velikan noćas (02.00) u Gvajakilu u prvom meču baraža za osminu finala dočekuje Estudijantes koji loše igra u šampionatu Argentine

Grupna nadmudrivanja u oba kontinentalna takmičenja Južne Amerike okončana su pre nešto više od desetk dana. Većina timova sada se sprema za eliminacionu fazu, ali postoji i određena grupa timova koja ove nedelje, tako reći, igra popravne mečeve za opstanak na međunarodnoj sceni. Reč je o novoj fazi Kopa Sudamerikane, koja je na snazi od ove sezone, a tiče se timova koji su završili na drugim mestima u grupama i kao takvi imaju prilike da ostanu u konkurenciji za trofej, ali kroz dodatni plej-of protiv trećeplasiranih timova iz grupa u Kopa Libertadoresu.

Prvi mečevi ove runde takmičenja, na programu su noćas, a jedan od uzbudljivijih odigraće se na stadionu Isidro Romero Karbo u Gvajakilu, između Barselone i četvorostrukog prvaka kontinenta, Estudijantesa iz La Plate (02.00).

Izabrane vesti

Fudbal u Ekvadoru je na pauzi, a kalendar lokalnog prvenstva prekinut je 23. juna završetkom Prve faze Pro lige. Barselona je još nešto ranije završila učešće u prvoj fazi, kada se na svom terenu suočila sa Universidad Katolikom od koje je pretrpela poraz (1:2). Tako je tim iz Gvajakila zauzeo četvrtu poziciju na tabeli sa 26 bodova, osvojenih iz osam pobeda, dva remija uz pet poraza. Osam bodova ispod Independijente del Valjea, koji je poneo epitet prvaka prve Faze.

02.00: (2,85) Barselona Gvajakil (3,15) Estudijantes (2,60)

Od tada, Barselona je ostala aktivan samo još na međunarodnoj sceni i u ovu fazu Kopa Sudamerikane stiže pošto je eliminisana iz Kopa Libertadores, a kako je bila na trećem mestu u Grupi C, iza Palmeirasa i Bolivara, imaće novu šansu da se bori za neki od internacionalnih trofeja. Poslednju zvaničnu utakmicu ekvadorski sastav odigrao je 29. juna, kada su na svom terenu remizirali 2:2 protiv paragvajskog Sero Portenja. Iako nisu pobedili kod kuće, nerešen ishod garantovao im je treće mesto, ali uz veoma lošu kampanju od četiri poraza u šest odigranih utakmica, pored remija i jedne pobede.

Uprkos dugom periodu oporavka, Astiljerosi još uvek nisu našli ime koje bi smatrali idealnim da zameni Fabijana Bustosa, koji je otpušten. Prema rečima Segunda Kastilja, nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, koji je preuzeo privremenu ulogu trenera, on ostaje na toj poziciji do početka avgustu, kada će se tim vratiti obavezama za prvenstvo Ekvadora, ali i kada se očekuje imenovanje novog šefa stručnog štaba.

Dok je predhodnih dana Barselona bila posvećena treninzima i rešavanju pitanja novog trenera, sa druge strane Estudijantes je u punom takmičarskom ritmu. Rezultati tima iz La Plate, međutim, nisu baš najbolji. U subotu i pored mogućnosti da igra kod kuće odigrao je samo remi protiv Rasinga i to bez postignutih golova u duelu za 24. četvrto kolo argentinske Profesionalne lige.

U periodu nedostatka uspeha na nacionalnom turniru, Estudijantes je uspeo da ostvari pobedu u Kopa Sudamerikana. U poslednjem kolu grupne faze, u La Plati, savladao je Orijente Petrolero iz Bolivije sa 4:0. Sa četiri pobede i dva remija, uz 14 postignutih i jednim primljenim golom, Estudijantes se izjednačio po broju osvojeih bodova na vrhu tabele sa Red Bul Bragantinom, ali mu je zbog lošije gol razlike pripalo drugo mesto i dodatne utakmice kroz plej-of.

23.55: (1,75) Kolo Kolo (3,50) Amerika Mineiro (5,00)

Pored neuspeha koji je imala u Kopa Libertadores, Barselona je u nacionalnom šampionatu Ekvadora takođe dosta oscilirala sa učinkom. Računajući oba takmičenja, tim je izgubio pet od poslednjih sedam okršaja, pored remija i jedne pobede. Domaći faktor može dati dovoljno snage za dobar rezultat protiv Estudijantesa, ali Astiljerosi sigurno nisu pouzdan tim u ovoj fazi takmičenja.

Još kada se na sve to doda izostanak glavnog trenera, čini se da Estudijantes ima izgledne šanse za ostvarivanje povoljnog rezultata pred revanš meč, koji je na programu 18. jula u La Plati. Pobednik iz ovog dvomeča ukrstiće u osmini finala sastaće se sa brazilskim Gojasom.

KOPA SUDAMERIKANA – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

23.55: (1,75) Kolo Kolo (3,50) Amerika Mineiro (5,00)

Sreda

02.00: (2,85) Barselona Gvajakil (3,15) Estudijantes (2,60)

02.30: (1,80) Korintijans (3,50) Universitario (4,70)

23.55: (4,20) Patronato (3,45) Botafogo (1,90)

Četvrtak

02.00: (2,55) Independijente Medeljin (3,05) San Lorenco (3,00)

02.00: (2,20) Sporting Kristal (3,45) Emelek (3,25)

23.55: (2,25) Njublense (3,35) Audaks Italijano (3,25)

Petak

02.00: (1,95) Libertad (3,50) Tigre (3,90)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaBarselona GvajakilEstudijantes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara