Alireza Jahanbakš, Dušan Tadić i Mario Gece (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Alireza Jahanbakš, Dušan Tadić i Mario Gece (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Stvaranje holandskog Bajerna i može li iko da ga zaustavi

Vreme čitanja: 9min | pet. 13.08.21. | 11:32

Eredivizija: Okršajem Go Ahed Iglsa i Herenvena večeras startuje novo izdanje prvenstva Holandije. Titulu brani Ajaks, koji je prvi favorit za odbranu trona, a PSV, Fajenord i AZ sanjaju o tome da ga sruše

Eredivizija možda nema sjaj Premijer lige, Serije A, La Lige, Bundeslige ili sada naročito atraktivne Lige 1, ali je definitivno među deset najboljih fudbalskih liga Evrope. U njoj je protagonista jedan od najbitnijih klubova u istoriji fudbala, Ajaks, a nekoliko važnih igrača igra u tradicionalno jakim timovima i naravno svake sezone pojavljuju se novi talenti koji "hrane" najjače kontinentalne šampionate. Velikan iz Amsterdama je prošle godine osvojio duplu krunu i učestvovaće u grupnoj fazi Lige šampiona, dok PSV isto to traži kroz kvalifikacije. Ostale tri evropske karte završile su u AZ Alkmaru, Viteseu i Fajenordu. Den Hag i VVV Venlo su ispali direktno u Erste Diviziju, a Emen je istim putem krenuo kroz plej-aut. Na njihovo mesto došli su Kambur, Go Ahed Igls i NEC Najmehen.

Broj učesnika se nije menjao, te će se u predstojećoj kampanji 18 ekipa suočiti dva puta međusobno tokom 34 runde. Premijera je zakazana za večeras, kada na teren izlaze Go Ahed Igls i Herenven (20.00), a poslednja utakmica za 15. maj. Kao i lani, sastav koji osvoji titulu i drugoplasirani će biti u prilici da igraju Ligu šampiona, a trećeplasirani osvaja kartu za Ligu Konferencije. Za poslednju evropsku propusnicu igraće se plej-of, u kojem će se naći oni koji završe od 4. do 7. mesta. Ujedno, dva najslabije rangirana tima preseliće se u niži rang, a ekipa koja sezonu okonča na 16. poziciji učestvovaće u baražu za opstanak sa rivalima iz druge kategorije.

Izabrane vesti

KRATKA ISTORIJA HOLANDSKOG FUDBALA

Jedna od prvih stvari na koje mnogi ljudi pomisle kada se pomene holandski fudbal je bogata istorija fudbalskih uspeha. Mnoge generacije velikih fudbalera razvile su se u zemlji, ali ništa toliko moćno kao Ajaks i reprezentacija Holandije iz 1970-ih, sa izuzetnim uticajem Johana Krojfa koji je i danas na snazi.

Čini se da svaka dekada ima svoje legende. Rud Gulit je "obojio" osamdesete u dresovima Fajenorda i PSV-a, a tu su i velemajstori devedesetih, poput Denisa Bergkampa, Marka van Bastena i Brazilca Ronalda. Istorija živi i danas, sa nekoliko istaknutih igrača koji su ostali u fudbalu. Na primer, Rud van Nistelroj vodi akademiju PSV-a, a Edvin van der Sar i Mark Overmars su izvršni direktor i direktor fudbala Ajaksa.

EREDIVIZIJA ILI 3+ LIGA

Filip Stevanović i Slobodan Tedić (©MN Press)Filip Stevanović i Slobodan Tedić (©MN Press)

Holandska Eredivizija je sinonim za golove. Klađenje na 3+ skoro da nema rizika. Prvenstvo Holandije ima veliki broj golova po utakmici, jer mnoge ekipe usvajaju napadački pristup fudbalu - odbrana i netaknuta mreža nisu prioritet u ovom takmičenju. Na uzorku od poslednje četiri sezone, evidentno je da u proseku po utakmici ne dolazi manje od tri pogotka. Tokom sezone 2017/18 prosečno je padalo 3,14, zatim 3,47 i 3,08, a lani 3,06.

"Totalni fudbal", koji je Ajaks proslavio sedamdesetih, još je živ. Postizanje golova i zabava publike su osnovni principi holandskih fudbalera, pa odbrambeno koncentrisanih ekipa praktično nema.

TALENTI NIČU KAO "PEČURKE POSLE KIŠE"

Klubovi iz zemlje lala, klompi i vetrenjača reinvestiraju novac od prodaje svojih najboljih igrača nazad u svoje akademije, što ih naposletku čini održivim i sposobnim da nastave utabanom stazom. Čini se da svi znaju Ajaksovu slavnu školu fudbala, ali mladi igrači AZ Alkmara napreduju brže nego ikad, plus postoje timovi poput Herenvena i Sparte iz Roterdam koji nastavljaju da stvaraju zvezde.

Zadovoljstvo je gledati pojavu asova svetske klase, poput Matijsa De Lihta i Frenkija de Jonga. Ove sezone neki od najistaknutijih talenata su Teun Kopmejners iz AZ-a i Rajan Gravenberh iz Ajaksa. Gravenberh je 19-godišnjak koji se već ističe u veznom redu šampiona, najvredniji je igrač prvenstva sa etiketom od 33.000.000 evra i prošle godine je debitovao za nacionalni tim Holandije.

POVEĆANJE KVALITETA TAKMIČENJA - GECE, ALE, TADIĆ...

Kvalitet fudbala u ligi se poboljšava. Rapidno. Tokom protekle četiri godine proboj Ajaksa do finala Lige Evrope i polufinala Lige šampiona doneo mu je ogromnu novčanu injekciju. Na kraju, to je dovelo do većih izlaznih i ulaznih transfera. Sve više igrača, koji su na vrhuncu karijere, bira da dođe da igra u Holandiji. Na primer, osvajač Svetskog prvenstva Mario Gece je adut PSV-a iz Ajndhovena, dok su Sebastijen Ale i Dušan Tadić u kasnim dvadesetim iz Premijer lige stigli u redove Kopljanika.

Napredak je takođe jasno vidljiv kada su u pitanju holandski timovi koji nastupaju na evropskoj sceni. Prema koeficijentu UEFA, Eredivizija je sedmo najjače prvenstvo na Starom kontinentu, što ne čudi jer vrhuška najjačeg ranga jača svakom novom sezonom.

MOŽE LI AJAKS DA (NE)ODBRANI TITULU?

Poslednjih godina Ajaks je označen kao "minhenski Bajern" u Holandiji. Osvojio je krunu Eredivizije 2019. posle pet godina posta, a bio je i vodeći na tabeli šampionata kada je Covid-19 prekinuo sezonu 2019/20. Ponovo su Kopljanici pokazali svoju dominaciju prošle sezone, postigli su 102 gola i prigrabili 35. pehar nacionalnog prvaka u istoriji, 16 bodova iznad najbližeg pratioca PSV-a. Nadimak "Bajern", Ajaks je dobio i zbog svojih transfer poslova, često kupujući najbolje igrače u zemlji sa ciljem da ojača svoje redove, i oslabi rivale.

Ovog leta tim sa Johan Krojf arene je šokirao holandske navijače kupovinom Stivena Berghujsa za 5.500.000 evra od najžešćeg rivala Fajenorda. Berghujs je bio kapiten roterdamske ekipe i imao je učinak od 18 golova i 14 asistencija s desnog krila prošle sezone. Dalje, dva golmana su potpisala pristupnicu da ublaže udarac dugotrajne suspenzije prvog čuvara mreže Andrea Onane. To su Remko Pasver iz Vitesea i 21-godišnji talenat Džej Gorter iz Go Ahed Iglsa.

Dok starteg Erik ten Hag nastavlja da traži dodatnog napadača kako bi pojačao navalu, izvesno je da neće izgubiti nijedno od svojih ključnih imena. Iskusne zvezde Dejli Blind, Dušan Tadić i Sebastijen Aler ostaju, dok su mladi igrači Gravenberh, Antoni i Jurijen Timber stariji godinu dana i mudriji.

Jedan od problema je golmanska situacija. Onana je suspendovan do novembra, a njegove zamene su veteran Martena Stekelenburg i nova lica Pasver i Gorter, koje će teško da odmene sjaj reprezentativca Kameruna. Takođe, Ajaks uvek nastoji da poboljša svoje šanse na evropskoj sceni. Njegove ambicije da postane regularni deo Lige šampiona mimo grupne faze polako se ostvaruju. Međutim, neki loši rezultati mogu uticati na moral tima ako bude rano eliminisan, baš kao što mu je ispadanje iz grupa pre dve godine skoro poremetilo sezonu.

Alternativna, ali potencijalno podjednako problematična situacija mogla bi da se desi ako Kopljanici doguraju daleko u evropskim takmičenjima, pošto bi tada njihova pažnja mogla da bude daleko od ligaških utakmica.

ZAHAVI NAOŠTREN DA ODMENI MALENA, PRITISAK NA ŠMITA

Filipsovci su Ajaksov prvi i najrealniji izazivač. Kormilar Rodžer Šmit ulazi u svoju drugu sezonu na čelu tima iz Ajndhovena, i logično je da u klubu očekuju poboljšanje. Ipak, posao mu nije olakšan prodajom prve zvezde tima, napadača Donijela Malena, koji je prešao u u redove nemačkog giganta Borusije iz Dortmunda.

Uprkos njegovom odsustvu, PSV je uzbudio navijače sa mnogo golova tokom predsezonskih kvalifikacija za Ligu šampiona. A, prethodnog vikenda je deklasirao Ajaks u Amsterdamu sa čak 4:0 u meču za pehar Superkupa. Iskusni egzekutor Eran Zahavi ostaje u Ajndhovenu. Čini se da je sposoban i da želi da sam vodi ofanzivnu liniju ove sezone u Šmitovom prelasku na formaciju 4-2-3-1, zamenivši 4-2-2-2 koju je forsirao u prošloj kampanji.

Očekuje se da će mnogo pogodaka i asistencija pružiti mladi krilni igrači Kodi Gakpo i Noni Madueke, a nemački as Mario Gece morao bi da igra ključnu ulogu u kreaciji na sredini terena. Novi kapiten, Marko van Hinkel, ostavio je dobar utisak u veznom redu, a Davi Proper se vratio pošto je igrao u Premijer ligi u Brajtonu. Nekoliko obećavajućih aduta potpisano je i u odbrani, poput Andrea Ramalja iz Salcburga za 2.500.000 evra.

PSV će morati da zadrži jaku domaću formu iz poslednjih godina. Kod kuće su Filipsovci u ligi poraženi samo dva puta od 2016, i to oba puta od AZ-a. Sve u svemu, Šmit je pod pritiskom da donese rezultat. Prvi znaci izgledaju dobro, ali mogu li igrači sa Filips arene da izdrže pritisak tokom cele sezone? To ostaje da se vidi.

Luka Ilić (©AFP)Luka Ilić (©AFP)

FAJENORD IMA NOVOG TRENERA I NOVI PRAVAC

Fajenord ove sezone pritiska dugme za osvežavanje. Gubitak kapitena Berghujsa bio je veliki udarac, ali zadržavanje cenjenih prvotimaca poput Džastina Bejloa, Lutsharela Gertrude i Markosa Senesija znači da će timu iz Roterdama da bude lakše da prebrodi prelaznu godinu pod novim šefom struke Arneom Slotom.

Slot dolazi sa reputacijom forsiranja napadačkog fudbala. Zbog toga će biti neophodno neko vreme da se njegovi igrači prilagode. Nova potpisivanja uključuju centralnog beka Gernota Traunera iz LASK-a, krilnog igrača Brajtona Alirezu Jahanbakša i veznog Gusa Tila, koji se vraća u Holandiju posle muka u Spartaku iz Moskve. Još bolje za Roterdamerse, mnogo ostarelih igrača je napustilo klub.

DŽAKOVI NOVCA STIGLI U ALKMAR, SLEDI REKONSTRUKCIJA

AZ, koji je prošle sezone završio na trećem mestu, nastavlja da mašta o najsjajnijem odličju. Pokazali su momci sa AFAS stadiona odličnu formu pre dve godine, završivši prekinutu kampanju sa istim brojem bodova kao Ajaks na vrhu Eredivizije, a pobedili su na 21 od poslednjih 29 utakmica prošle sezone u prvenstvu.

Ipak, crveno-beli će biti drastično oslabljeni i teško će da ponove podvig iz 2009. kada su se popeli na holandski tron. Ovog leta su izgubili nekoliko ključnih igrača. Krilni napadač Kalvin Stengs, napadač Miron Boadu i golman Marko Bizot otišli ​​su u Monako, Nicu, odnosno Brest za zbirno 37.000.000 evra. Desni bek Jonas Svenson prešao je u tursku Adanu Demir, dok se spekuliše da su mogući odlasci važnih karika, Ovena Vejndala i Teuna Kopmejnersa.

Do sada su jedino potpisali Bruno Martins-Indi iz Stouka i dva 22-godišnjaka: Vangelis Pavlidis iz Vilema Drugog da zameni Boadua u napadu, i Sem Beukema, mladi perspektivni bek iz Go Ahed Iglsa. Čini se da je najrealnija priča oko AZ Alkmara prelazna sezona, u kojoj će trener Paskal Jansen morati da stvara novu hemiju.

VITESE PRETI IZ PRIKRAJKA

Možda deluje nerealno čak i da se napiše da je Vitese jedan od onih koji puca na najviši plasman, ali evropske pozicije ni u kom slučaju nisu neverovatan domet kluba iz Arnema. Vitese bi ove sezone mogao ponovo da izazove najjače timove u Holandiji, sa kojima se lani dobro nosio. Igrao je finale Kupa, završio na četvrtom mestu na tabeli i to može da se podvede pod uspešnu sezonu.

Među sedam novih članova tima, Nikolaj Baden Frederiksen donosi dodatnu vatrenu moć, pošto je postigao 18 golova u austrijskoj Bundesligi noseći dres Tirola. Ponekad je Vitese bio neubedljiv u utakmicama protiv slabijih protivnika, pa je Frederiksen, zajedno sa nekim novim ofanzivcima, možda pravi čovek da napravi razliku u korist svog kluba. Nemački trener Tomas Leč koristi formaciju 5-3-2 koja izvlači najbolje iz njegovih krilnih bekova i dva napadača.

KVOTE ZA PRVAKA HOLANDIJE

KO SU KANDIDATI ZA ISPADANJE?

Dole na dnu Eredivizije se očekuje da će novajlije teško da opstanu. Kambur je "zatamnio" holandski drugi nivo na putu do promocije i verovatno je najbolje pozicioniran da izbegne ispadanje ove sezone. Preostale promovisane ekipe Go Ahed Igls i NEC Najmehen imaju vrlo male budžete. Oba kluba su ovog leta morali mudro da biraju zamene za nekoliko odlazećih igrača i dodaju iskustvo svom kadru.

Što se tiče potencijalnih timova koji mogu da ispadnu, ne treba tražiti dalje od Zvolea. Već nekoliko godina plavo-beli lebde iznad opasne zone, ali ovog puta imaju novog stratega Arta Langelera, a nekoliko ključnih igrača je otišlo zbog isteka ugovora.

Još jedna ekipa koja će se boriti za preživljavanje je RKC Valvajk, koji je izgubio šefa struke Freda Grima koji je preuzeo kormilo Vilema Drugog.

ČETIRI SRPSKA INTERNACIONALCA

Čast srpskog fudbala u novoj kampanji Eredivizije braniće četvorica igrača. To su kapiten Ajaksa i reprezentacije Srbije Dušan Tadić, a potom trojica mladih nada Mančester Sitija: Luka Ilić u Tventeu, Filip Stevanović u Herenvenu i Slobodan Tedić u Zvoleu.

EREDIVIZIJA – 1. KOLO

Petak

20.00: (2,75) Go Ahed Igls (3,30) Herenven (2,55)

Subota

16.30: (6,25) RKC (4,30) AZ Alkmar (1,52)

18.45: (6,00) Herakles (4,20) PSV (1,55)

20.00: (2,75) Fortuna Sitard (3,05) Tvente (2,75)

21.00: (1,12) Ajaks (10,0) NEC (17,0)

Nedelja

12.15: (2,55) Kambur (3,30) Groningen (2,75)

14.30: (1,65) Utreht (3,80) Sparta (5,50)

14.30: (3,80) Zvole (3,45) Vitese (2,00)

16.45: (4,30) Vilem Drugi (3,60) Fajenord (1,85)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

TventeSparta RoterdamRKCZvoleNECHeraklesHerenvenGroningenGo Ahed IglsFortuna SitardkamburViteseAZ AlkmarFajenordPSV AjndhovenAjaksHolandija 1EredivizijaUtrehtVilem Drugi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara