(©Reuters)
(©Reuters)

Suarez otvoreno: Povratak u Nasional čista romantika! Valverde kao Džerard; Kuman nek mi kaže istinu u lice

Vreme čitanja: 7min | sub. 01.10.22. | 14:58

“Najbolji trener sa kojim sam sarađivao je Luis Enrike. On veruje u svoju ideju i prenosi je na igrače”

Malo je igrača koji se na zalasku karijere vrate u klub u kome su ponikli kako bi zatvorili krug i još jednom sanjali na javi dečačke snove. A, još manje je onih u koje i navijači protivničkih klubova gledaju kao u božanstvo. Luis Suarez je institucija u Urugvaju, ujedinio je ceo Montevideo.

Vratio se u Nasional, iako je Svetsko prvenstvo iza ćoška, a tokom priprema reprezentacije u opširnom intervjuu za Marku govorio je o fudbalu u Urugvaju, Federiku Valverdeu čiji talenat je prepoznao na prvu, danima u Atletiko Madridu i Barselonu, stvari na koje je posebno ponosan i odnosu sa Ronaldom Kumanom na koga je kivan, ali kome bi pružio ruku da se sretnu u nadi da će konačno dobiti odgovore na neka pitanja.

Izabrane vesti

Ne misli Luis Suarez da se promenio u odnosu na period kada je nastupao u Ajaksu. Ostao je isti, takav je kroz celu karijeru – gladan golova. Pravi fajter. Čak i u poznim igračkim godinama.

Svi smo se promenili, fudbal je drugačiji, samim tim i ja. Ali, ličnost tog Luisa iz Ajaksa ostala je ista. I dalje želi da pobeđuje, da uspe, bori se… Takav je bio, jeste i biće. Neke stvari se mogu promeniti, aspekti poboljšati, ali ambicija da budem konkurentan ostaje nepromenjena”.

Povratak u domovinu i oblačenje Nasionalovog dresa, kluba iz kojeg je krenuo put Evrope, bio je romantičarski potez.

Očigledno je, čista romantika. Vratio sam se klub koji me je ispratio u Evropu. Bila je to teška i komplikovana odluka, jer je Svetsko prvenstvo blizu, ali sam došao sa uverenjem i sigurnošću da sam napravio pravi korak. Morao sam da odredim tempo priprema, jer nije lako biti konkurentan u bilo kojoj ligi”.

"OSEĆAM LJUBAV IZ CELOG MONTEVIDEA, NAKLONJENI SU MI NAVIJAČI SVIH KLUBOVA"

Zadovoljan je Luis Suarez učinkom u Nasionalu, na osam utakmica postigao je četiri gola i upisao tri asistencije. A, posebno ga raduje što ga je ceo Urugvaj sačekao raširenih ruku.

Mnogo sam srećan, posebno zbog naklonosti ljudi iz cele zemlje, a ne samo Nasionala i njegovih navijača. Mnogo je rivalstava u Urugvaju, a ja osećam ljubav iz celog Montevidea. Nebitno je koji je klub u pitanju. Nasional je u dobroj formi, pobeđujemo i imamo obavezu da dobijemo sve utakmice”.

Povratak El Pistolera u Urugvaj je doprineo porastu interesovanja za tamošnji fudbal. Napravio je Nasional dobar marketinški potez, ali infrastruktura je i dalje loša.

Ljudima sa strane deluje čudno kada uđu u ovakvu svlačionicu, šokantno je kada ste u eliti. Ali, ja sam rođen tamo, u Urugvaju, i srećan sam i ponosan što sam izašao iz tog kamenoloma. Nemam problem da se presvučem i igram tamo, ali tačno je da to nije dobro za imidž urugvajske lige. Ako želimo da dovedemo vrhunske igrače iz Evrope kao što su Falkao ili Dijego Kosta, ne možemo da plasiramo takvu sliku o ligi i državi. Ako im pokažete ovakvu opremu, reći će vam da neće doći. Drugačije je sa mnom, ja sam Urugvajac. Ali, moramo da poboljšamo infrastrukturu ako želimo da rastemo”.

"VALVERDE ME PODSEĆA NA DŽERARDA, NAJBOLJI TRENER SA KOJIM SAM RADIO JE LUIS ENRIKE"

(©Reuters)(©Reuters)

Četvrti put će Luis Suarez zaigrati na Svetskom prvenstvu, mnogo je momaka koji imaju veliko iskustvo, ali i zvezda u usponu kao što je Fede Valverde. Na tome selektor Urugvaja temelji optimizam i nada se tituli u Kataru.

Moramo da budemo ponosni što učestvujemo na četvrtom uzastopnom Svetskom prvenstvu, u ovom timu ima i mlađih kojima će predstojeće biti tek treće, kao Hosemi Himenezu. Naš sastav je mešavina mladosti i iskustva, međutim, mnogo uslova utiče na to kako ćete proći na Svetskom prvenstvu. Želimo da iskoristimo sjajan trenutak Fede Valverdea, spektakularnu godinu Darvina Nunjeza, dobre trenutke Ronalda Arauha, takođe i Rodriga Betankura. Svi oni igraju na visokom nivou, fizički i tehnički prave razliku. A, tu je i nas nekoliko veterana kojima će ovo biti četvrto Svetsko prvenstvo”.

Za Fede Valverdea ima samo reči hvale, kao i u periodu kada je neumorni vezista kao navijen trčao na debiju.

Možete da izvučete iz novinske arhive šta sam o Fedeu govori 2017. godine kada je debitovao u reprezentaciji. Rekao sam da me podseća na Stivena Džerarda, koji mi je bio saigrač u Liverpulu. On je takođe box to box igrač, ima snažan udarac, menja tempo, ubacuje se iz drugog plana… Neću da ih poredim, ali karakteristike su im slične. Fede nadolazi, napravio je ogroman napredak, okružen je zvezdama”, kaže El Pistolero i dodaje:

U Urugvaju može više da se opusti, da ne bude stidljiv, ima sdovoljno samopouzdanja da šutira. Oseća se više kao protagonista, ima lepu minutažu i saigrači mu veruju”.

Veruje i da Španija može do dobrog rezultata u kataru, iako dosta oscilira. Veruje u Luisa Enrikea, za koga kaže da je najbolji trener sa kojim je sarađivao.

Španija ima dobre igrače i najboljeg trenera sa kojim sam sarađivao u karijeri – Luisa Enrikea. On veruje u svoju ideju, prenosi to na igrače”.

Za novu Barselonu misli da je savršen spoj mladosti i iskustva.

Veoma je dobra ove godine. Napravila je dobre transfere, a mladi igrači Pedri, Gavi i Ansu Fati, koji se vraća posle povrede, stekli su još iskustva. Tu su i iskusniji Đordi Alba, Serhio Buskets i Ter Štegen… Mogu da se bore za sve trofeje”, rekao je Urugvajac i dotakao se Ćavija:

On je tamo odrastao, zna šta je potrebno klubu i navijačima. Mislim da može da dogura daleko kao trener, a osim toga, dobio je dobar alat za rad. Dali su mu igrače koji su mu bili potrebni i koje je želeo. Sada je na njemu da se dokaže”.

"POZDRAVIO BIH KUMANA IZ POŠTOVANJA, NADAM SE DA BI MI U LICE REKAO ZAŠTO SAM MORAO DA ODEM"

(©Reuters)(©Reuters)

Barselona je pokušala da se reši Đordija Albe, a urugvajski veteran čvrsto veruje da je razlog novac.

Problem je granica za plate, to svi znaju. To je za njega kompleksno, nešto na šta nije navikao. Ipak, mentalno je snažan, dobro se suočio sam tim. Pokušaće da preokrene situaciju i da dobije minute”.

Da nije bilo tih problema možda ni Mesi ne bi morao da ode...

To su odluke u datom trenutku, niko ne zna šta je i ša bi moglo da se desi”.

Vremenom se pokazalo da Luis i Leo nisu bili problem Barsine svlačionice…

Ta činjenica me smiruje. U svlačionici smo bili kao jedan. Potpuno sam se podredio timu, nisam vodio računa o tome koliko golova dajem, odnosno oko toga što ih ne dajem na gostovanjima u Ligi šampiona. Možda je nedostajala samo još jedna titula Lige šampiona, ali zaista sam ponosan”.

Rastanak sa Ronaldom Kumanom nije bio prijateljski, voleo bi Luis Suarez da čuje zašto je morao da napusti klub.

Vreme prolazi i da, iz ljubaznosti i poštovanja, pozdravio bih ga. Ako bismo se sreli nadam se da bi Ronald bio veliki kao što je bio kao igrač, i rekao mi istinu u lice zašto sam morao da odem. To nisu bili fudbalski ili tehnički razlozi”.

I pored ružnih trenutaka, kojih nije bilo previše, prezadovoljan je Urugvajac učinkom u Barseloni. Na skali od 0 do 10 taj period bi ocenio sa 12.

Ocenio bih sa 12, zbog očekivanja sa kojima sam stigao, a koja nisu bila tako visoka jer su tamo bili Leo i Nejmar. Govorilo se da tri petla u kokošinjcu ne mogu da koegzistiraju, a mi smo pokazali da smo u stanju da igramo zajedno. I da Barsa tih godina bude najbolja u istoriji. Ponosan sam na karijeru koju sam napravio, ispunio sam očekivanja”.

Šuška se da bi Luis Suarez i Lionel Mesi mogli ponovo da zaigraju zajedno – u MLS-u. Za sada su to samo spekulacije.

Ne, nisam još razmišljao o tome. To jeste jedna od opcija koju vidim u bližoj budućnosti, ali sada zaista o tome ne razmišljam, jer uživam u Nasionalu”.

"U BARSELONI SAM PREMAŠIO OČEKIVANJA, ATLETIKO BIO ČISTA DESETKA"

(©Reuters)(©Reuters)

Isključuje Luis Suarez povratak u Evropu.

Već sam napravio evropsku karijeru, otišao sam odatle veoma srećan i ponosan, i završio sam sa igranjem fudbala tamo. Imao sam mnogo opcija pre dolaska u Nasional. Imao sam savršenu putanju u Evropi: Groningen, Ajaks, Liverpul, Barsa, Atletiko. Nisam mohao u slabiji tim posle Atletika da odem, to je jedan do razloga zašto sam se vratio u domovinu. Završio sam igranjem na najvišem nivou u Atletiku. Imalo je smisla da dođem u Urugvaj da bih zatvorio krug”.

I za kraj malo o Atletiko Madridu...

Mogao sam da odigram još jednu godinu u Atletiku, ali stvari se dešavaju sa razlogom. Osvojio sam Primeru i navijači su se oprostili od mene an emotivan način. Taj transparent ‘Luise, hvala za ligu’ učinio me je ponosnim”, rekao je Luis Suarez i ocenio period u madridskom klubu:

Za period u Atletiku sebi dajem 10, jer sam osvojio ligu i bio najbolji strelac tima”.

Govorio je i o sistemu koji forsira Čolo Simeone i načinu igre koji je vremenom promenio zbog profila igrača.

Ranije je imao profile igrača koji su savršeni za fudbal koji je negovao. Ali, sada ima igrače koji te navedu da kažeš: ‘Moram više da napadm’. Ima Ljorentea, Koreu, Karaska, Feliksa, Grizmana… A, ponekad zaboravite da je ranije imao bedem i poseban mentalni sklop tima sa Huanfranom, Godinom, Mirandom, Savićem, Gabijem… Danas više napadaju, ali ne daju toliko golova, a s druge strane protivnik ima više prostora da ih napadne”.


tagovi

Luis SuarezFederiko Valverdereprezentacija UrugvajaSvetsko prvenstvo 2022Katar2022BarselonaAtletiko Madrid

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara