Luis Suarez i Hjon Min Son (©Reuters)
Luis Suarez i Hjon Min Son (©Reuters)

Suarezov „El último baile“ i Son kao Maskirani osvetnik

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.11.22. | 10:27

Susret sjajnih golgetera zakazan je za četvrtak od 14 časova na stadionu Edjukešn siti u Al Rajanu, gde će Urugvaj i Južna Koreja da odigraju prvi meč u okviru H grupe Mundijala u Kataru

Luis Suarez će zauvek ostati simbol jedne veoma uspešne generacije reprezentacije Urugvaja, bez obzira na to kako se njegovo takmičenje u Kataru završilo. Država sa samo 3.400.000 stanovnika je, predvođena sjajnim fudbalerom, imala jedno četvrto mesto na Svetskom prvenstvu (2010. godine), jedno četvrtfinale (2018) i jednu osminu finala (2014). Suarez će u Kataru odigrati svoj poslednji Mundijal, a u pohod po još jedan ogroman uspeh kreće ovog četvrtka od 14 časova u Al Rajanu protiv Južne Koreje.

Poslednjih dana ste mogli da se načitate i naslušate priča o tome kome sve će ovo da bude poslednja svetska smotra, najčešće se koristi termin „poslednji ples“. Tu izlizanu frazu upotrebili su i Urugvajci, za svog umetnika Suareza. El ultimo baile, publika u gradu koji je porastao iz pustinjskog peska oprostiće se od jednog majstora.

Izabrane vesti

Da li posle tri ili sedam utakmica, to više niko ni ne pokušava da predvidi unapred. Ova generacija Urugvaja je dokazala da je jedna od najboljih na planeti, bez obzira na to što je država koju predstavljaju mala i za južnoameričke okvire. Ipak, za sve uspehe, pogotovo na planetarnim šampionatima, najveće zasluge nosi baš Suarez, taj kontroverzni, prgavi golgeter. On je bio spreman i da ugrize protivnika ili uhvati loptu u ruke u sred akcije protivnika, ničega se nije libio, samo da Urugvaj pobedi. I pobeđivao je…

Statistički učinak sada već 35-godišnjeg Suareza na prethodna tri Mundijala je surov, može se reći i fantastičan: 13 utakmica, sedam golova, četiri asistencije. I one dve suspenzije koje će se dugo pamtiti…

14.00: (1,80) Urugvaj (3,60) Južna Koreja (5,20)

Prva posle crvenog kartona koji je dobio u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. U 120. minutu duela sa Ganom paradom u stilu golmana i sa obe ruke je zaustavio loptu na gol-liniji. Naravno, isključen je, ali Asamoa Gjan nije iskoristio penal, posle čega su Urugvajci prošli u polufinale. Protiv Holanđana bez Suareza su izgubili, a i pored gola centarfora u borbi za bronzu, Urugvaj je takođe sa 3:2 izgubio i od Nemačke.

Sledeće prvenstvo sveta, ono u Brazilu, pamti se po neverovatnom momentu na meču Urugvaja i Italije, kada je Suarez ugrizao Đorđa Kjelinija za rame. Sudija to nije video, Južnoamerikanci su savladali Italiju sa 1:0 i prošli dalje, ali Suarez je naknadno suspendovan i nije mogao da pomogne Urusima u osmini finala protiv Kolumbije (0:2).

Suarez se za Mundijal u Kataru posebno spremio, praktično je celu sezonu podredio tome, svestan da više neće imati priliku da pleše. Posle rastanka sa Atletiko Madridom, sa kojim je godinu dana ranije osvojio titulu, doneo je letos tešku odluku da napusti Evropu. Posle 16 godina vratio se kući, u matični Nasional, pomogavši mu usput da postane šampion Urugvaja. Bio je to taktički potez, taman dovoljno kompetitivan fudbal da može da održava formu, ali opet ne preterano intenzivan da bi bio premoren ili povređen za Mundijal. Posle ovog turnira ističe mu ugovor, da li to znači da će se Suarez oprostiti u Kataru definitivno od fudbala ili samo onog na najvišem nivou? Odgovor zna samo on.

Međutim svog supermotivisanog golgetera ovog četvrtka će imati i Južna Koreja. Polufinalista Mundijala 2002. godine od 2010. nije uspeo da prođe grupu, što posebno lično shvata kapiten ove generacije i prva zvezda Hjon Min Son.

Napadač Totenhema uz svu želju nije uspeo da povede Korejce do nekog značajnijeg uspeha 2014. i 2018. godine, kada je njegov tim osvojio po bod, odnosno tri. Sada će imati treću sreću, novi pokušaj za osvetu.

U Brazilu je Son bio strelac samo jednom, protiv Alžira (2:4), a u Rusiji u dva navrata, protiv Meksika (1:2) i Nemačke (2:0). Oba takmičenja su se završila neslavno, neprihvatljivo loše za ambicije zemlje sa istoka Azije.

Zato u Kataru Južna Koreja mora bolje, a ključna utakmica za izlazak iz grupe H je verovatno ova sa Urugvajcima. Son je svestan očekivanja i obaveze koju ima prema dresu sa državnim grbom. Spreman je na žrtvu, zato će protiv Urugvajaca i do kraja Mundijala kapiten da igra sa zaštitnom maskom na licu poput čuvenog strip junaka Zoroa.

Naime, igrajući za Totenhem u Ligi šampiona protiv Olimpika iz Marselja, 30-godišnji napadač je zaradio povredu jagodične kosti. Delovalo je u jednom momentu da neće biti spreman za Mundijal, ali Son tu opciju nije ni uzeo u razmatranje.

Nije nelagodno nositi masku, Son se navikao na nju. Nastavićemo po planu, Son je ključni deo tima. Na poslednjem treningu pred utakmicu svi su bili tu. Naš kapiten je svestan situacije, mislim da ne postoji nikakav rizik“, kazao je selektor Koreje Paulo Bento.

Son na treningu sa maskom (©Reuters)Son na treningu sa maskom (©Reuters)

Portugalac je na tu klupu došao posle neuspeha u Rusiji, a za četiri godine je za cilj imao samo dobar rezultat na šampionatu u Kataru. Prethodni period je iskoristio da izgradi tim, a uglavnom nije mnogo eksperimentisao. Štoperi Jang Von Kim i Min Dže Kim su bili gotovo nezamenjivi, sa po 39, odnosno 37 nastupa pod Bentovom palicom. Niko nije imao takvu minutažu kao njih dvojica. Son je na trećem mestu, sa 35 nastupa, odnosno 3.244 minuta na terenu, a prate ga golman Kim Sung Kju (3.223), Ui Džo Hvan (2.914), In Beom Hvang (2.883), Vu Jang Čung (2.852), Hi Čan Hvang (2.375) i Džin Su Kim (2.249). Dakle, samo na osnovu ovog podatka nije teško predvideti koji tim će Bento da izvede danas.

Nedostajaće mu samo Hi Čan Hvang zbog povrede, verovatno neće biti u startnoj postavi, iako je bio na treningu. Veruje se da će 53-godišnji Portugalac da sačuva vezistu Vulverhemptona za preostala dva meča u grupi, sa Ganom i Portugalijom. Pogotovo za ovaj poslednji meč će da bude bitan.

PREDVIĐENI TIMOVI

Urugvaj (4-3-3): Ročet – Varela, Himenez, Godin, Oliveira – Valverde, Bentankur, Vesino – De Araskaeta, Suarez, Nunjez

Južna Koreja (4-1-4-1): Sung Kju Kim – Mun Hvan Kim, Min Dže Kim, Jang Von Kim, Džin Su Kim – Čung – Kvon, Li, In Beom Hvang, Son – Ui Džo Hvan

GRUPA H – 1. KOLO

Četvrtak

14.00: (1,80) Urugvaj (3,60) Južna Koreja (5,20)

17.00: (1,42) Portugalija (4,60) Gana (9,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Hjong-Min SonLuis Suarezreprezentacija Urugvajareprezentacija Južne KorejeSvetsko prvenstvo 2022Svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara