Subota u Seriji A (©Reuters)
Subota u Seriji A (©Reuters)

Subota u Seriji A: Nerazuri favoriti u Rimu i Napulju, malo jači trening za Milan

Vreme čitanja: 7min | sub. 04.12.21. | 11:40

Sudar Rome i Intera tradicionalno garantuje veliku zabavu, čak i onima koji ne simpatišu dva kluba. Golovi, šanse, uzbuđenja, preokreti, teške reči a ponekad i teški startovi su sastojci sudara dva tima koja pretenduju da imaju oreol pravog rimskog odnosno milanskog kluba

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Tri italijanska kluba koji učestvuju u Ligi šampiona silaze danas na teren. Prvi put posle dužeg vremena, Italijani mogu da pošalju u osminu finala Lige šampiona četiri svoja tima. Juve je već unutra, a Inter bi mogao čak da stigne i prvi u svojoj grupi, Atalanta je gospodar svoje sudbine a Milan zavisi i od ishoda meča Porta i Atletika. U Napolju ćemo videti sudar između Napolija i Atalante. Spaletijev tim je propustio šansu da direktno izbaci Inter iz trke za skudeto a sada ima neku vrstu popravnog ispita da udalji iz trke za šampionsku titulu Atalantu. Olimpijski stadion u Rimu će biti poprište vrlo emotivnog meča u kome će Žoze Murinjo prvi put u Seriji A igrati protiv Intera. Na San Siru se očekuje lagan posao za Milan protiv Salernitane koja je već viđena na putu za povratak u Seriju B. Sve u svemu, ovo kolo bi trebalo da bude u korist Milana imajući u vidu izazove direktnih konkurenata za prvo mesto na tabeli.

Izabrane vesti

18.00: (3,80) ROMA (3,50) INTER (2,10)

Sudar Rome i Intera tradicionalno garantuje veliku zabavu, čak i onima koji ne simpatišu dva kluba. Golovi, šanse, uzbuđenja, preokreti, teške reči a ponekad i teški startovi su sastojci sudara dva tima koja pretenduju da imaju oreol pravog rimskog odnosno milanskog kluba.

Žoze Murinjo je odlučio da ne govori na uobičajenoj konferenciji za novinare pred meč sa Interom demonstrirajući još jednom da je majstor preusmeravanja pažnje medija i publike. Niko juče nije pričao u Rimu o meču sa Interom nego se nagađalo zašto Portugalac nije hteo da se sretne sa novinarima. Mu je slične fore već prodao u Interu, Real Madridu, Čelsiju i svaki put mu je pošlo za rukom da preusmeri reflktore medijske znatiželje.

Simone Inzagi je veoma oprezan. Ne želi da preuzme ulogu favorita i pored toga što će Roma biti bukvalno desetkovana. Inter je jači od Rome i kada su Đalorosi u kompletnom sastavu a kamoli kad im nedostaju Pelegrini, Karsdorp, El Šaravi i Abraham, a Kristante se tek oporavio od Kovida 19. Njima treba dodati i da je mlađani Feliks u samoizolaciji jer je pozitivan na koronavirus.

Istina i Inter ima van stroja dvojicu stalnih startera, De Fraja i Darmijana, i dve rezerve Ranokiju i Kolarova, a ni Bastoni nije baš sto posto fit. Međutim, za razliku od Rome, Inter ima mnogo dužu i kvalitetniju klupu, odnosno kvalitetnije i pouzdanije alternative.

Meč Roma - Inter je najefikasniji duel u Seriji A. Do sada je postignuto čak 511 golova. Takođe, Inter ima najviše pobeda u Seriji protiv Rome (73). Tome treba dodati i da Inter nije izugubio nijednom na poslednjih osam okršaja: dve pobede i šest remija. Međutim, Roma je samo jednom izgubila na Olimpiku od Intera u poslednjih 12 godina, ali su poslednja tri meča dva tima pored Tibra uvek završena 2-2.

Na prvi pogled se ne bi reklo, ali Roma je tim koji je najviše puta sačuvao svoju mrežu u 2021. godini u Seriji A na svom stadonu, čak deset puta. Na drugoj strani, Inter je nanizao 17 utakmica u gostima na kojima je tresao mreže domaćina. Ako Inzagijevi momci postignu gol večeras u Rimu, izjednačiće rekord koji odoleva već 70 godina.

Murinjo će ponovo iz nužde promeniti formacijksu postavku, odnosno moraće da se vrati na defanzivnu liniju sa četiri odbrambena igrača. Ibanjez će na desnom boku zameniti suspendovanog Karsdorpa a na levom boku će Vinja dejstvovati umesto El Šaravija. Dobra vest za Romu je povratak u vrhunsku formu Mhitarjana koji je u donekle učinio manje bolnim izostanak Pelegrinija.

Abrahamovo mesto će popuniti Šomurodov, ali Murinjo najviše očekuje od Zaniola koji je u očiglednoj uzlaznoj liniji i mogao bi da eksplodira protiv svog bivšeg kluba koji nije dovoljno verovao u njega.

Na drugoj strani Inzagi vraća u tim Edina Džeka. Bivši igrač Rome nije postigao gol u Seriji A od 24. oktobra, od Derbija Italije sa Juventusom, odnosno na šest uzastopnih utakmica. Više od golgeterskog posta Iznagija bi trebalo da zabrine da je na svim prethodnim utakmicama Džeko bio među najlošijim akterima i uglavnom nije dobijao veću ocenu od šestice.

Lautaro Martinez nije u potpunosti fit i već duže vreme igra opterećen lakšim povredama. Toro će morati da stisne zube večeras i u utorak protiv Real Madrida jer se Inzagi najviše uzda u njega u napadu. Interesantno je da je jedini poraza Inter u ovoj sezoni pretrpeo u Seriji A na Olimpiku, protiv Lacija dok je Inzagijeva družina sa pobedom nad Specijom prvi put vezala tri pobede u prvenstvu u ovoj sezoni i sada ne žele da se zaustave.

Stub odbrane De Fraj će biti zamenjen sa Bastonijem ako bude mogao da igra - Inzagi je optimista - ili sa Škrinjarom, ako i italijanski reprezentativac ostane na klupi. Dimarko bi trebalo da bude potvrđen u odbrani dok su D’Ambrozio i Damfris u konkurenciji za petog spoljnog na desnom boku. U startnu jedanaestoricu se vraća Nikolo Barela koji se odmorio protiv Specije. 

------------------------------- 

ROMA (4-2-3-1): Rui Patrisio - Ibanjez, Mančini, Smoling, Vinja - Kristante, Veretu - Zaniolo, Mhitarjan, Karles Perez - Šomurodov

INTER (3-5-2): Hanadanović - Škrinjar, Bastoni, Dimarko - Damfris (D’Ambrozio), Barela, Brozović, Čalhanoglu, Perišić - Džeko, Lautaro

-------------------------------

20.45: (2,65) NAPOLI (3,40) ATALANTA (2,80)

Lučano Spaleti nema nikakvu dilemu, i pored odsustva kičme time, odnosno čak petorice stalnih startera, poručuje da njegov tim mora da vodi igru na “Maradoni”, inače će biti lagano predjelo za Atalantu.

Večerašnji duel je obaračun najnemilosrdnijeg tima na domaćem terenu u Seriji A i najuspešnijeg na gostovanjima. Napoli je na “Maradoni” uknjižio 19 bodova, a Atalanta je isti broj poena zabeležila daleko od Bergama. Napolijevom “maču” podno Vezuva je izbegla samo Verona dok je jedino Inter zaustavio Boginju u gostima.

Atalanta je izgubila samo jedan meč od poslednjih pet sa Napolijem, uz tri pobede i remi. Istovremeno, Boginja je u zadnjih sedam odmeravanja snaga uvek pronašla način da primora golmane Napolija da kapituliraju. Još jači adut tima iz Bergama je niz od osam pobeda i jednog remija na gostovanjima u Seriji A.

Osim što neće moći da računa na prvotimce (Angisa, Osimen, Kulibali, Insinje, Fabijan Ruiz) Spaleti neće moći da upotrebi ni Manolasa u odbrani, tako da ćemo videti ispred Ospine par Rahmani- Huan Žesus. Jedan od motiva zašto Spaleti želi da njegov tim vodi igru je upravo nedovoljan kvalitet u odbrani, pogotovo što na drugoj strani imamo jedan od najefikasnijih napada u Evropi.

Gasperini ima sve igrače na raspolaganju osim Gosensa. Obilje taktičkih varijanti i izbora na klupi omogućava treneru Atalante da rasporedi snage svojih fudbalera i da drži visok ritam. Već protiv Venecije, Gasp je odmorio polovinu tima i nije isključeno da i večeras izvede tim misleći na meč sa Viljarealom u LŠ. Meč sa Napolijem je važan, ali je dvoboj sa Špancima u sredu mnogo važniji za Bergamaske.

Oko tima Azura nema mnogo dilema, jedina je između Elmasa i Politana. Tim Atalante je velika nepoznaninaca iz prethodno pomenutih razloga. U svakom slučaju se očekuje povratak u tim Zapate, kao i vezista De Rona i Frojlera i Toloija u odbrani. Sva ostala mesta u timu su pod znakom pitanja i za svaku ulogu imamo barem dvojicu interpratora: Đimsiti ili Demiral, Palomino ili Demiral, Pesina ili Pašalić, Malinovski ili IličićHatebor ili Zapakosta. Gasp je stvarno konstruisao moćan kolektiv.

-------------------------------

NAPOLI (4-2-3-1): Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui - Lobotka, Deme - Lozano, Zjelinski, Elmas - Mertens

ATALANTA (3-4-2-1): Muso - Toloi, Palomino, Đimsiti - Zapakosta, De Ron, Frojler, Mehle - Pesina, Malinovski - Zapata.

------------------------------- 

 15.00: (1,22) MILAN (7,00) SALERNITANA (15,0)

Rosoneri su izgubili samo jedan meč na poslednjih 20 mečeva sa povratnicima ili novim prvoligašima i to prošle godine protiv Specije 2-0. Pobeda protiv Đenove na Marasiju je osokolila ambijent u Milanelu nakon dva uzastopna poraza od Fjorentine i Sasuola. Pioli i njegovi izabranici žele da se iskupe pred svojim navijačima za debakl protiv Sasuola prošlog vikenda i da pripreme pobedničku atmosferu pred odlučujući meč u Ligi šampionan na Meaci protiv Liverpula.

Upravo bi meč sa Redsima Jirgena Klopa mogao da navede Piolija da napravi rotaciju. To se posebno odnosi na Ibrahimovića kome je potreban predah pred izazov protiv Liverpula pošto je Šveđanin već zagazio u 41. godinu. Postoji realna mogućnost da vidimo Pelegrija, nekadašnjeg velikog talenta Đenove, od prvog minuta u dresu Milana. Druga opcija je da Leao bude centarfor, a da Krunić ili Mesijas uskoče u tim.

Nagoveštava se i da će Pioli raspodeliti minutažu svojim igračima u veznoj liniji, budući da se Benaser oporavio i pridružio Tonaliju, Kesiju i Bakajokou na listi veznih igrača za meč sa Salernitanom. Umesto povređenog Kjera igraće Romanjoli koji je izdražao meč suspenzije zbog crvenog kartona protiv Sasuola.

Milanu će nedostajati Kalabrija, Rebić, Žiru i Kjer za koga je sezona završena.

-------------------------------

MILAN (4-2-3-1): Menjan - Florenci, Tomori, Romanjoli, Ernandez - Bakajoko, Kesi - Salemakers (Mesijas), Diaz, Leao - Pelegri

SALERNITANA (3-5-2): Belec - Veseli, Đomber, Galjolo - Zortea, Kulibali, Di Takjo, Kapeci, Ranijeri - Đurić, Bonacoli

-------------------------------

Piše: Željko PANTELIĆ

SERIJA A – 15. kolo

Subota:

15.00: (1,22) Milan (7,00) Salernitana (15,0)

18.00: (3,80) Roma (3,50) Inter (2,10)

20.45: (2,65) Napoli (3,40) Atalanta (2,80)

Nedelja:

12.30: (2,90) Bolonja (3,30) Fjorentina (2,60)

15.00: (3,40) Specija (3,60) Sasuolo (2,20)

15.00: (3,70) Venecija (3,40) Verona (2,15)

18.00: (3,60) Sampdorija (3,50) Lacio (2,15)

20.45: (1,23) Juventus (6,50) Đenova (16,0)

Ponedeljak:

18.30: (2,65) Empoli (3,25) Udineze (2,90)

20.45: (3,15) Kaljari (3,20) Torino (2,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Simone InzagiŽoze MurinjoLučano SpaletiĐan Pjero GasperiniStefano PioliInterNapoliMilanRomaSerija A

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara