©Reuters
©Reuters

Subota u Seriji A: Rimljani u trci za mesto u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 7min | sub. 11.02.23. | 12:29

Naš dopisnik iz Rima Željko Pantelić donosi vam sve potrebne informacije o današnjim okršajima na Čizmi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Milana nad Torinom stavila je dodatni pritisak na rimske klubove pred večerašnje mečeve sa Atalantom odnosno Lećeom. Lacio i Roma imaju imperativ da odgovore na buđenje Rosonera kako bi zadržali šanse da se nađu u vrhu tabele koji garantuje učešće u Ligi šampiona. Nebeskoplavi imaju zadatak i da rasprše tabu koji kaže da već šest godina nisu pobedili Atalantu na Olimpiku u Seriji A dok Roma sa oporavljenim Dibalom i silno motivisanim Pelegrinijem (ponovo je na udaru kritika dela navijača) želi da u naredne dve večeri bude na drugom mestu (Inter igra sa Sampdorijom u ponedeljak veče) Serije A.

Izabrane vesti

LACIO - ATALANTA (20.45)

Lacio nije izgubio u Seriji A od kiksa sa Lećeom u prvom meču u 2023. godini. Međutim, igrači Mauricija Sarija su u poslednjih pet kola remizirali tri puta i to u mečevima u kojima su bili apsolutni favoriti (Empoli, Fjorentina i Verona) i da sve bude još bolnije za Nebeskoplave u sva tri meča nisu uspeli da sačuvaju stečeno vođstvo.

Nebeskoplavi su izgubili čak 17 bodova u ovom prvenstvu iz pozicije kada su bili u prednosti. Sari je okrivio psihološku nedoraslost svojih igrača da izdrže pritisak i održe koncentraciju tokom svih 90 minuta.

Utakmice u novoj godini su pokazale da Lacio ne uspeva više da proizvede veliki broj šansi i udaraca u okvir vrata. Takav razvoj događaja u dobroj meri se može pripisati i odsustvu ili nedovoljne dobroj fizičkoj kondiciji Čira Imobilea. Na poslednja tri meče protiv Juvea (Kup Italije) i Fjorentine i Verone (Serija A) Lacio je šutirao samo četiri puta u okvir protivničkog gola tako da su dva gola na tri pomenute utakmice logična posledica.

Atalanta je odlično počela 2023. godinu, na prvih pet mečeva je osvojila 11 bodova uz gol razliku 17-8 a onda je stigao hladan tuš prošlog vikenda i porez od Sasuola 1:0. To je bio tek drugi meč u prvenstvu, prvi na gostovanju, na kome Boginja nije postigla gol imajući u vidu da u Bergamu nisu zatresli mrežu samo Laciju.

Interesantno je da u poslednjih šest godina i Lacio i Atalanta igraju bolje u gostima jedni protiv drugih nego kao domaćini. Lacio je u ovoj sezoni najbolju partiju pružio upravo u Bergamu protiv Atalante dok Dea ne zna za poraz na Olimpiku od Lacija još od januara 2017. godine.

Mauricio Sari je nameran da izvede najjači tim na teren sa izuzetkom Lacarija koji će, po svoj prilici opet biti na klupi, dok će šansu dobiti Hisaj. Ta odluka Sarija izaziva dosta polemika u Večnom gradu jer se smatra da je Italijan mnogo bolji i korisniji igrač od Albanca.

Iznenađenje u sastavu Nebeskoplavih bi mogao da bude u poslednjem momentu Vesino umesto Kataldija. Imobile će biti u startnoj postavi i ovoga puta bi trebalo da odigra ceo meč jer se, po vestima iz Formela, vrati u vrhunsku fizičku kondiciju nakon povrede.

Prošle godine Gasperini je sve iznenadio dajući zadatak Skalviniju da markira striktno Milinkovića Savića. Srpski as je neka vrsta noćne more za Atalantu jer im je dao pet golova i podelio nekoliko asistencija i po pravilu bio najbolji igrač. Eksperiment sa Skalvinijem je dao rezultate, toliko pozitivne da sve više trenera u Seriji A kada igraju protiv Nebeskoplavih ponavlja Gaspov potez i "markira" Milinkovića Savića.

Za razliku od Lacija koji ima sve igrače na raspolaganju, Atalanta je u Rim stigla bez Melea i Murijela (kartoni) i Pašalića (povreda). Gasperini ima tri otvorena pitanja oko startne postave. Prva se odnosi na Ruđerija i Zapakostu na boku srednjeg reda, druga na Edersona i Bogu ( od te odluke zavisi i da li će Dea igrati u formaciji 3-4-3 ili 3-4-1-2) i treća na Hojlunda i Zapatu.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj - Milinković Savić, Kataldi, Luis Alberto - Felipe Anderson, Imobile, Zakanji

ATALANTA 3-4-3: Muso - Toloi, Đimšiti, Skalvini - Hatebor, De Ron, Kompmejners, Ruđeri (Zapakosta) - Lukman, Hojlund(Zapata), Boga

LEĆE - ROMA (18.00)

Roma je posle četiri uzastopne pobede na gostovanjima, na sledeća četiri uspela samo jednom da se vrati kući pevajući (protiv Specije) uz dva remija sa Sasuolom i Milanom i poraz od Napolija.

Đalorosi su stigli u Salento praćeni serijom polemika i debata nakon odlaska Nikola Zaniola, zvižduka dela navijača na račun kapitena Lorenca Pelegrinija i konferencije za novinare generalnog menadžera Tijaga Pinta koji je priznao da će Roma biti slabija u drugom delu sezone.

Međutim, sud Pinta bi mogao delimično da bude demantovan već večeras. Naime, posle gotovo pola godine se vraća u tim Đini Vajnaldum. Holanđanin će biti na klupi i verovatno će dobiti šansu da odigra par minuta u završnici meča. Budući da je odigrao tek nekoliko desetina minuta u ovoj sezoni protiv Salernitane na startu šampionata on bi mogao da bude de fakto pojačanje Murinjovom timu.

---------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Najvažnija vest za Romu je oporavak Dibale. Argentinca su mučila leđa prethodnih dana i bio je pod znakom pitanja, ali je sve prošlo i biće među starterima. Podsetimo, u prvom delu sezone Dibala se povredio upravo na meču sa Lećeom tokom izvođenja penala koji je pretvorio u gol.

Sa odlaskom Zaniola, Pelegrini će ponovo igrati bliže protivničkom golu, tik uz Dibalu i iza leđa Ejbrahama, i biće u prilici da golovima i asistencijama odgovori na zvižduke i žestoke kritike dela militantno organizovanih navijača Đalorosih koji ga okriviljuju za loše partije. Pelegrinija posebno bole te optužbe jer igra od početka prvenstva sa većim ili manjim fizičkim problemima i često steže zube da bi bio na raspolaganju Murinju.

Leće je u ovoj sezoni, po pravilu, igrala dobro protiv velikih timova. Namučili su propisno Inter i Juventus, remizirali su sa Milanom i pobedili Lacio na stadionu Via del Mare. Tome treba dodati i da su otkinuli bod Napoliju na "Maradoni".

Pobeda nad Kremonezeom, nakon dva poraza od Verone i Salernitane, spasila je tim Braonija od turbolentne situacije i mogu relaksirano da uđu u meč sa Romom.

Roma je u Salento došla bez Spinacole i Karsdorpa. Holanđanin će biti reintegrisan u tim čim se oporavi od povrede i pored teških reči i odnosa između igrača i trenera Murinja koji se činio nepopravljivim.

LEĆE 4-3-3: Falkone - Džendri, Baskiroto, Umtiti, Galo - Gonzales, Hjulmand, Askilsden - Strefeca, Kolombo, Di Frančesko

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante, Matić, El Šaravi - Dibala, Pelegrini - Ejbraham

EMPOLI - SPECIJA (15.00)

Empoli je prošle nedelje pretrpeo prvi poraz u 2023. godini protiv Rome i na današnjem meču sa Specijom igrači Paola Zanetija imaju nameru da se vrate na prethodni kolosek koji im je doneo 12 bodova u šest kola.

Na poslednjih šest mečeva na Kastelaniju toskanski tim je izgubio samo od Atalante uz četiri pobede i jedan remi (protiv Torina koji je iščupao bod u poslednjih deset minuta meča). S druge strane, skoro pa komšije iz Specije, na gostovanjima nisu ostvarili nijedan remi, osam poraza i dve pobede. Takođe tim Luke Gotija je ponovo muku muči sa golovima. Porazi od Rome i Napolija na Piku i na gostovanju od Bolonje ne predstavljaju iznenađenje, ali je negativna okolnost da crno-beli iz Ligurije nisu postigli nijedan gol.

U prethodnih 11 mečeva u Seriji A i B, dva tima imaju gotovo egalitaran učinak: dve pobede Toskanaca, tri pobede Ligura i čak šest remija. Kurioizitet je da je prošlo deset godina od poslednjeg meča kada je u duelu tima viđeno više od dva postignuta gola, pobeda Empolija u gostima 1:3.

Empoli ne može da računa na Tonalija, Destra i Grasija dok je Specija bez Bastonija, Zurkovskog, Nzole, Sale, Zoeta, Kovalenka a zbog kartona nisu doputovali u toskansku varoš Ampadu i Kaldara. U timu gostiju bi trebalo da debituje u ulozi startera Visnijevski posle par odigranih minuta protiv Napolija a šansu će ponovo dobiti od starta i pojačanje iz Rome Šomurodov.

Današnji duel će biti posebno zanimljiv za Roberta Mančinija budući da će igrati jedna protiv drugog dvojica mladih Italijana koji mogu da budu budućnost Azura: Tomazo Baldanci (rođen 2003. godine) i 22-ogodišnji Salvatore Espozito. I jedan i drugi su prilično napredovali u ovoj sezoni i našli su se na nišanu velikih klubova.

EMPOLI 4-3-1-2: Vikario - Ebuehi, De Vinter, Luperto, Parizi - Akpa Akpro, Henderson (Marin), Bandineli - Baldanci - Kaputo, Satrijano

SPECIJA 3-5-2: Drongovski - Amijan, Visnijevski, Nikolau - Holm, Burabija, Espozito, Agudelo, Reca - Đazi, Šomurodov

SERIJA A – 22. KOLO

Petak

Milan - Torino 1:0 (0:0)

/Žiru 62/

Subota

15.00: (2,05) Empoli (3,40) Specija (3,70)

18.00: (4,30) Leče (3,40) Roma (2,00)

20.45: (2,50) Lacio (3,35) Atalanta (3,05)

Nedelja

12.30: (2,15) Udineze (3,50) Sasuolo (3,60)

15.00: (2,25) Bolonja (3,50) Monca (3,60)

18.00: (1,85) Juventus (3,50) Fjorentina (5,00)

20.45: (1,18) Napoli (7,25) Kremoneze (15,0)

Ponedeljak

18.30: (1,90) Verona (3,60) Salernitana (4,50)

20.45: (8,00) Sampdorija (4,40) Inter (1,48)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ARomaAtalantaLacioLečeEmpoliSpecija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara