Sudije se u Kataru neće mnogo pitati - FIFA uvela ofsajd tehnologiju

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.07.22. | 11:15

Sistem koji u svetskoj kući fudbala nazivaju evolucijom VAR sistema biće upotrebljena na predstojećem Mundijalu

Fudbalske sudije polako odlaze u neku vrstu drugog plana kada je deljenje pravde na fudbalskom terenu u pitanju, što potvrđuje i nova zvanična odluka FIFA. Na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru će pored VAR tehnologije biti korišćena i poluautomatska ofsajd tehnologija, saopštila je Svetska kuća fudbala.

Ova tehnologija će pomoći sudijama da naprave brže i preciznije odluke kada se radi o ovakvoj vrsti nedozvoljene pozicije. FIFA je ovaj projekat odradila zajedno sa kompanijom Adidas, a nova tehnologija će koristiti 12 namenskih kamera za praćenje, koje će biti postavljeni ispod krova stadiona. Služiće za praćenje lopte i igrača, izračunavajući njihovu tačnu poziciju, kao i pozicije svih ekstremiteta koji faktički mogu da se nađu u ofsajdu.

Izabrane vesti

Adidasova zvanična lopta Al Rila, obezbediće vitalni element za detekciju takozvanih "tesnih ofsajd situacija" jer senzor inercione merne jedinice biti postavljen unutar lopte. Ovaj senzor će slati podatke u operativnu sobu 500 puta u sekundi i na taj način omogućiti veoma precizno otkrivanje tačke udarca. U pitanu je primena veštačke inteligencije, koja će obezbediti automatizovano upozorenje sudijama u sobi sa video-tehnologijom. Pre nego što se obavesti sudija na terenu, video-asistenti će ručno proveravati situaciju koja se zasniva na izračunatim pozicijama ekstremiteta igrača. Ovaj proces će se rešavati u nekoliko sekundi što će omogućavati brže i preciznije odluke.

U narednim mesecima biće sprovedeno još testova kako bi se sistem podesio do najfinijih detalja.

"Poluautomatska ofsajd tehnologija je evolucija VAR sistema koji je implementiran širom sveta. Ova tehnologija je kulminacija posvećenog rada u poslednje tri godine, iztraživanja i testiranja kako bi se obezbedili najbolji uslovi za timove, igrače i navijače koji će se ove godine naći u Kataru. FIFA je ponosna na ovaj rad i posvećena upotrebi tehnologije kako bi se poboljšala fudbalska igra na svim nivoima", rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.



tagovi

Svetsko prvenstvo 2022Katar2022Ofsajd tehnologija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara