Sa prethodnog okršaja Krakovije i Legije (©Shutterstock)
Sa prethodnog okršaja Krakovije i Legije (©Shutterstock)

Sukob dugoročnih projekata za Kup Poljske

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.07.20. | 11:35

Krakovija i Lehija bore se za trofej i plasman na kontinentalnu scenu

Neočekivani takmaci u finalu Kupa Poljske. Krakovija i Lehija sukobiće se večeras u Lublinu za drugi po važnosti trofej u zemlji (20.00). To znači da će pehar završiti u vitrinama Prugastih iz Krakova prvi put u istoriji ili drugi put zaredom u sali Lavova iz Gdanjska.

Finalisti su veoma slični u nekim aspektima. Oba sastava teže vrhu Ekstraklase, postigli su sportski napredak poslednjih godina, imali su tešku sezonu punu uspona i padova. Međutim, osnovna karakteristika Krakovije i Lehije su snažne ličnosti na mestu trenera. Sa jedne strane Mihal Probjerž, sa druge Pjotr Stokovjec. Inače, prijatelji. Svedoči o tome i detalj koji poljski mediji potenciraju, kada su se tokom jednog intervjua posle utakmice Stokovjec i Probjerž zagrlili. Privatno se znaju, vole i poštuju jedan drugog. Imaju mnogo toga zajedničkog. Obojica su rođeni 1972. godine, igrali su kao vezni igrač, ređe kao defanzivci, i takođe su sa fudbalskim talentom bili taman toliko dobri da budu solidni ligaški igrači. Ujedno, postali su poznati u nacionalnim okvirima kao treneri bez dlake na jeziku, pošto uvek pozivaju na poštovanje svoje profesije i ne plaše se da javno izraze nezadovoljstvo kada neki treneri u klubovima Ekstraklase dobiju otkaz.

Izabrane vesti

Krakovija i Lehija boriće se u najvažnijoj utakmici sezone. Ulog će biti plasman u kvalifikacione runde Lige Evrope. Doći će do sukoba dugoročnih projekata: u poljskim uslovima još nije standard da isti trener radi na jednom mestu dve, tri ili više sezona. U Krakovu i Gdanjsku, treneri Probjerž i Stokovjec prepoznati su kao ljudi pogodni za stvaranje timova koji odgovaraju ambicijama klubova.

Treća sezona Probjerža na kormilu Prigastih se bliži kraju. Stekao je veliko poverenje od vlasnika Januša Filipjaka, i čak je postao potpredsednik. Nijedan drugi trener u Poljskoj nema tako jaku poziciju. Probjerž je u Krakoviji menadžer u engleskom stilu, jer u klubu se ništa - u sportskim stvarima - ne događa bez njegovog znanja. Stoga, trener preuzima punu odgovornost za rezultate koje je tim postigao. Prvu sezonu završio je u plej-autu, dok je u sledećoj bio je četvrti u plej-ofu. U prethodnoj kampanji, Krakovija se dugo držala na podijumu, ali zastrašujući niz od šest ligaških poraza gurnuo ju je niz njega. Osvajanje poljskog Kupa spasiće Prugastima sezonu i mogao bi da znači je Probjeržov rad u trogodišnjem ciklusu bio pozitivan.

Prosečno, trener Krakovije osvaja oko 1,5 bodova po meču, a Stokovjec je efikasniji sa prosečno 1,74. Počeo je radi u Gdanjsku u teškom trenutku, pošto je početkom marta 2018. preuzeo slomljenu ekipu od Adama Ovena. Dobio je zadatak da zadrži Lehiju u Ekstraklasi, ali je u tri početna meča doživeo potpuni poraz.

"Ja sam trener koji dobro radi u dugoročnim projektima", rekao je tada Stokovjec.

Vreme je pokazalo da je bio u pravu. Izbegavajući ispadanje (13. mesto na kraju sezone), ispunio je svoj kratkoročni cilj. Potom je počeo da uređuje Lehiju na svoj način. Obnovljeni tim stigao je do bronzane medalje u Ekstraklasi i osvojio je Kup Poljske. Od oktobra 2018. do marta 2019. godine ekipa iz Gdanjska imala je seriju od 16 utakmica bez poraza. Može se reći da je često donosio iznenađujuće kadrovske odluke, uklanjao je vredne igrače iz sastava, ali branili su ga rezultati.

Suprotno kolegi koji radi u Krakovu, Stokovjec se hrabro fokusira na mlade ljude. Karol Fila i Tomaš Makovski postigli su veliki napredak pod njegovim vođstvom, tinejdžeri Kacper Urbanski i Jakub Kalužinski takođe su imali priliku da se pojave u Ekstraklasi. U poređenju sa Krakovijom, Lehija je klub kojim se upravlja prilično haotično i to je slučaj i sa njenim transferima. Iako je na spisku promašaja bilo nekoliko imena, tokom boravka sadašnjeg kormilara timu su se pridružili mnogi vredni igrači: Jaroslav Kubicki, Sobijeh, Lukaš Zvolinski, Konrado, Žarko Udovičić...

Emocije su, posle završetka Ekstraklase, na obe strane pomešane. Krakovija je uzgubila od Legije i Leha, a u poslednjem kolu remizirala je u gostima Pjastu, dok je Lehija posle poraza u Lehu podelila plen sa Legijom i slavila nad Šljonskom. Kao rezultat, oba tima su izgubila šanse da se plasiraju na postolje i osvoje mesto u evropskim kupovima.

Moglo bi da se kaže i da su rezultati u poslednjim rundama šampionata izgubili na značaju za njih. Treneri su mogli da sačuvaju snagu ključnih igrača za utakmicu finala Kupa, što su oni obilato i činili. Oba finalista iza sebe imaju vrlo neravnu rutu do Lublina. Krakovija se, paradoksalno, najbolje snašla sa najzahtevnijim protivnicima - Jagjelonijom u prvom kolu i Legijom u polufinalu. Put Prugastih tekao je kroz pobedu nad drugoligaškom Bitovijom zahvaljujući golu postignutom u 120. minutu, takmičenje posle penala sa Rakovim i slavlje nakon produžetaka s Tihijem. Lehija je igrala više od 90 minuta samo u polufinalu. Početak je bio relativno lak, suočila se sa timovima iz nižih liga: Grif Vejherovo i Čelmijanka. Tada su počele strme stepenice. U osmini finala ekipa iz Gdanjska imala je megdan sa Zaglebjem u Lublinu, a u četvrtfinalu sa Pjastom na strani.

Za Krakoviju je samo učešće u finalu Kupa Poljske istorijski događaj. Lehija, sa druge strane, ima šansu da treći put osvoji pehar i usput se pridruži maloj grupi koja je uspela da odbrani trofej osvojen godinu dana ranije. Lovorikaama se nadaju i Srbi. Sa jedne strane, Bojan Čečarić, a sa druge Udovičić i Zlatan Alomerović.

KUP POLJSKE - FINALE (LUBLIN)

Petak

20.00: (2,30) Krakovija (3,15) Lehija (3,30)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup PoljskeKrakovijaLehijaLehija Gdanjsk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara