Sejduba Suma i Bibars Natho sa saigračima pozdravljaju Grobare (© Star sport)
Sejduba Suma i Bibars Natho sa saigračima pozdravljaju Grobare (© Star sport)

Suma i Natho ne mogu zajedno na Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.04.21. | 17:27

Navijači bi voleli da vide dvojicu stranca od prvog minuta, ali logika nalaže da će samo jedan biti starter u 164. večitom derbiju

Sve je su subotu veče teklo kao podmazano: osvojena su još tri boda, odbrana je ponovo sačuvala mrežu netaknutom, fudbaleri kojima je pretila suspenzija zbog žutih kartona (Slobodan Urošević, Igor Vujačić, Saša Zdjelar) mogu da igraju u narednom kolu, neki od reprezentativaca su predahnuli i deluje da Partizan u savršenom ambijentu sprema 164. večiti derbi.

Uz dilemu nametnutu vrlo dobrim izdanjem Sejdube Sume protiv Metalca: mogu li Gvinejac i Bibars Natho da budu starteri na stadionu „Rajko Mitić“ u sredu od 18 časova (TV Arena sport 1)?

Izabrane vesti

Logika kaže – ne!

Uprkos navijačkim željama, teško je, gotovo na granici iluzije, očekivati da trener Aleksandar Stanojević sastavi prvih 11 tako što će naći mesta i za kreativnog Gvinejca i za kapitena reprezentacije Izraela. Obojica važe za lidere tima, prošle i ove sezone dokazanih u susretu sa najvećim rivalom, motivisanih kad se namere na branioca titule, ali... Iako rezon nalaže da se prvoplasirani tim superligaškog karavna napadne iz svih oružja, jer je na minus devet Partizanu pobeda potrebnija kako bi sačuvao kakve-takve šanse za osvajanje šampionskog naslova, bliža istorija uči da dvojica legionara ne mogu zajedno.

Od potencijalnih 360 minuta na četiri susreta sa Crvenom zvezdom prošle i ove sezone istovremeno su na terenu proveli tek 103!

Kod Sava Miloševića, s početka prethodnog prvenstva, Natho je bio „desetka“ – iza njega počeli Saša Zdjelar i Aleksandar Šćekić Suma ušao s klupe i poveo Parni valjak ka trijumfu koji je osigurao Zoran Tošić u nadoknadi (2:0). Na Marakani su počeli i igrali zajedno do 75. minuta kad je Gvinejac zbog povrede zamenjen. U polufinalu Kupa Srbije opet je Natho krenuo iza napadača, dao gol za pobedu, da bi Izraelca u poslednja 23 minuta zamenio baš Suma, a u 163. okršaju večitih povreda oka bivšeg veziste Slovana sprečila ga je da na terenu izdrži duže od frtalj sata.

Možda na prvu loptu deluje teško odgonetnuti kome će Aleksandar Stanojević poveriti ključeve organizacije igre u 30. kolu Superlige, jer i Natho i Suma imaju dovoljno aduta u rukama da počnu meč. Na drugu već...

Stanojević sa Sumom, Nathom i Lutovcem (© Star sport)Stanojević sa Sumom, Nathom i Lutovcem (© Star sport)

Bibars je redovniji kod aktuelnog stratega, u 2021. propustio je samo poslednji duel sa Metalcem i to zbog toga što je igrao tri meča za reprezentaciju Izraela u razmaku od šest dana, pa je stručni štab želeo da ga poštedi napora i osveži pred gostovanje Crvenoj zvezdi. Štaviše, Natho je sa pozicije zadnjeg veznog pomeren na mesto organizatora akcija i sa po četiri gola i asistencije predstavljao je jednog od pokretača Parnog valjka posle zimske pauze. Na sve to, valja imati na umu da je bio junak u polufinalu prethodnog izdanja kupa.

A Suma? U njegovoj biografiji su dva gola crveno-belima. Onaj sa penala u trenerskom mandatu Miroslava Đukića u remiju 1:1 i strela pod komandom Sava Miloševića kao nagoveštaj trijumfa 2:0. Uz nepodeljen stav javnosti da redovno igra dobro velike utakmice. Protiv Zvezde i u Evropi. Na njima trese mreže (Olimpijakos, Videoton, Malatija, Molde, AZ Alkmar, Astana, Šalroa) ili asistira (Dinamo Kijev, Konahs, Malatija). Pritom, Gvinejac je u naletu, prošle sedmice je baš njegov pogodak lansirao reprezentaciju na Kup afričkih nacija. Još nešto: ako pitate ljude u Crvenoj zvezdi nepodeljeno će kazati da im je najveći izazov kako da zaustave Sejdubu Sumu.

Kod Stanojevića je rezerva. Ove godine počeo je samo duel drugog prolećnog kola sa Novim Pazarom i subotnji sa Metalcem, ali kako svako zašto ima svoje zato: kad se u nedostatku boljih rešenja trener Partizana okrene ka klupi zna i on kao što znaju i saigrači da je baš Suma čovek sposoban da menja ritam utakmice. Kao u Belgiji, Senti, protiv Čukaričkog, ranije u večitom derbiju...

Može li opet?


tagovi

Aleksandar StanojevićSejduba SumaBibars NathoFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara