Antoni i Mauri Žunior u duelu tokom De Topera (Foto: AFP)
Antoni i Mauri Žunior u duelu tokom De Topera (Foto: AFP)

Sumnjiva sudijska odluka pogurala Ajaks ka pobedi koja bi mogla da reši šampionsku trku (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.01.22. | 16:24

Kopljanici slavili u Ajndhovenu, Dušan Tadić ubeležio asistenciju

Pričaće se dugo u Holandiji o akciji koja je prethodila pogotkom Nusaira Mazrauija koji je rešio pitanje pobednika u De Toperu. Ajaks je kao gost savladao PSV i zamenio ga na čelu tabele posle 20 odigranih kola sa dva boda prednosti - 2:1 (1:0). Još važnije je što je ovo bio drugi ovosezonski derbi u prvenstvu, pa je sada Kopljanicima otvoren put do trona.

Poveo je Ajaks preko Brajan Brobija, kojeg je sa golom spojio Dušan Tadić u 34. minutu. PSV je uzvratio posle osam minuta igre u nastavku preko Marija Gecea, da bi u 74. minutu usledio sporni momenat. Mazraui je postigao zaista sjajan gol, neko bi rekao da bi bilo šteta da se poništi. Ipak, u začetku akcije je čini se pobegla lopta Dejliju Blindu uz levu aut liniju i napustila granice igrališta celim prečnikom. Gledao se snimak, dugo se vagalo, ali je na kraju pogodak prizant na veliko razočarenje domaće ekipe.

Izabrane vesti

Ajaks je zaslužio da pobedi, s ozbirom da je većim delom susreta bio bolji i konkretniji rival. Ipak, senku na dobru igru i pobedu bacila je kontroverzna odluka.

PSV je spavao u prvom poluvremenu, opredelio se za kontre, sve dok gosti nisu stigli do prednosti. Igrao se 34. minut kada se u listu strelaca upisao "ranjeni" Brajan Brobi. Mladi napadač koji se vratio u klub iz Lajpciga je šepao po terenu zbog povrede noge, ali je ipak smogao snage da odigra još jedan posed. Lopta je otišla na levu stranu ka Dušanu Tadiću, a Srbin poslao savršen centaršut u kazneni prostor rivala. Brobiju je ostalo samo da se pokloni i glavom sprovede loptu u mrežu Filipsovaca. Dva minuta kasnije je ipak morao na klupu, odmenio ga je Danilo.

Trgao se PSV, ali je bilo kasno. Stvori je jednu opasnu situaciju pred golom rivala do kraja poluvremena, ali je na odličan centaršut sa desne strane sjajno odreagovao talentovani defanzivac Ajaksa Jorijen Timber. Do odlaska na odmor nije bilo promene rezultata.

Ipak, Roger Šmit je dobro motivisao pulene tokom pauze, pa je domaćin izašao hrabro na teren u nastavku. Samo osam minuta bilo mu je potrebno da neutrališe zaostatak. Veliku grešku napravio je Timber. Njegovu nameru da loptu pošalje na desni bok pročitao je Kodi Gakpo koji je potom prosledio loptu do Džoija Fermana, a ovaj je predao Mariju Geceu. Bivši igrač Borusije Dortmund i Bajerna je izdržao duel u kaznenom prostoru rivala i sa desetak metara u padu matirao iskusnog Remka Pasvera - 1:1.

Imao je Stiven Berhajs sjajnu priliku da vrati prednost timu iz Amsterdama samo sedam minuta kasnije, ali je iz dobre pozicije tukao pored gola. Nije bilo izglednijh prilika u narednih 10ak minuta, a onda je Ajaks posle jako dobre akcije i sjajnog šuta Mazrauija stigao do prednosti. Ipak, utisak je da je Blindu pobegla lopta dok je bio kraj aut linije - sudija Dani Makeli ni posle gledanja snimka nije mislio tako.

Indisponiran je domaćin bio u nastavku, pa je mladi Danilo u 85. minutu imao dobru priliku da ga dotuče. Ipak, traljavo je tukao iz više nego dobre pozicije, pa je Joel Dromel uspeo da interveniše. Duboko u nadoknadi poslednja šansa za sastav iz Ajndhovena da ostane na čelu tabele - i to prilično izgledna. U 10. minutu nadoknade Bruma maši zicer iz kaznenog prostora aktuelnog šampiona.


EREDIVIZIJA - 20. KOLO

Subota

Vitese - Groningen 1:3 (0:1)

/Oroz 76 - Larsen 39, Dasa 67ag, van Kam 71/

AZ Alkmar - Kambur 0:0

Herenven - Zvole 0:1 (0:1)

/van Polen 11/

Vilem Drugi - Tvente 0:1 (0:1)

/Sadilek 39/

Nedelja

NEC - Fajenord 1:4 (1:1)

/Šene - Kokdžu 32, 53, Jahanbahš 64, Til 90+1/

Herakles - Go Ahed Igls 1:1 (1:0)

/Sirhajs 32 - Lidberg 73/

PSV - Ajaks 1:2 (0:1)

/Gece 53 - Brobi 34, Mazraui 74/

16.45: (3,40) Sparta (3,40) Utreht (2,15)

20.00: (2,45) RKC (3,30) Fortuna Sitard (2,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Holandija 1EredivizijaPSV AjndhovenAjaksDušan TadićDejli BlindNusair MazrauiMario GeceBrajan Brobi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara