Dejan Stanković (Star sport)
Dejan Stanković (Star sport)

Super raspoloženi Stanković: Sanogo može sa cigarom, Dioni će proraditi, svi vide da li se Kanga promenio

Vreme čitanja: 6min | sub. 02.10.21. | 17:13

Zvezdin strateg se nada da će Srbija doći do dva predstavnika u Ligi šampiona i da će crveno-beli izboriti direktan plasman u grupnu fazu kako bi leto bilo leto

Još jedna evropska pobeda, perfektan start u Ligi Evrope i korak bliže evropskom proleću su razvukli osmeh Dejanu Stankoviču. Strateg Crvene zvezde je u četvrtak bio najjača karika crveno-belih protiv Ludogoreca i nekim sjajnim odlukama u teškoj situaciji joj trasirao put ka pobedi. Nije ni čudo što je danas na konferenciji za medije uoči prvenstvenog duela protiv Metalca bio super raspoložen i otvoren za svako pitanje.

Naravno pobeda u Bugarskoj se sama nametala kao prvi utisak. Može li trener posle takve utakmice reći za sebe da je sve pogodio?

Izabrane vesti

„Znate da to nikad nećete čuti od mene. To je sve bazirano na uzajamnom poverenju. Jer ako igrači nemaju poverenje u trenera i ceo stručni štab, i ako ne ispune ono što im se kaže, onda smo džabe krečili... Taj rezultat u Bugarskoj je plod uzajamnog poverenja. Stvarno smo bili perfektni u onome što smo radili dva dana. Ali nekad i ne ispadne tako i zato je fudbal lep. Ova pobeda ide na dušu momcima. Sto odsto! Možeš ti da smisliš šta god hoćeš, ali ako to oni na terenu ne urade kako treba, imaćeš probleme. Ovo su stvarno velika pobeda, velika tri boda i veliki korak ka našem ostvarenju ciljeva. A to je prolaz dalje“.

Da li bi utakmica bila drugačija da je Ben pogodio u ranoj fazi

„Ne mogu da komentarišem sekunde utakmice. Imali su i oni prečku što reče njihov trener, pa ne znam šta bi bilo da je Ben otvorio utakmicu. Možda bismo se nesvesno povukli. Utakmica je imala svoj tok i bila je fenomenalno pripremljena i odigrana. Zato pustite to šta bi bilo kad bi bilo. Bili smo korektni i sad to treba da ponovimo i sutra. Hoću da stavim značaj i na tu utakmicu jer vidite da igramo u ritmu četvrtak – nedelja. Posle putovanja i kasnog povrtaka nas čeka protivnik kojem je nebitno protiv koga igra jer uvek želi da se nadmeće. Tako će biti i sutra pa znamo šta nam je činiti. Milioniti put ponavljam: Samo tri boda! Da li će biti lepo ili ružno, ne zanima me. Bitno je da odemo na reprezentativnu pauzu sa tri boda“.

Da li bi pristup mogao da bude specifičan jer sledi odmor zbog reprezentativnih termina?

Nećemo dozvoliti da bude specifičan. Kao što nismo dozvolili ni u onom prošlom ciklusu iz kojeg smo izašli sa 14 utakmica u 44 dana što neću nikada zaboraviti. Tako nećemo potceniti ni ovaj ciklus već ćemo ga završiti onako kako Crvena zvezda treba da ga završi. Mali odmor će nam mnogo značiti“.

Zvezda sutrašnji meč protiv Metalca dočekuje bez nekolicine bitnih igrača.

„Žao mi je što ćemo i sutra biti bez četvorice lidera kojima želimo da što pre ozdrave i da se vrate u trenažni proces. Ide reprezentativna pauza koju možemo da iskoristimo dobro što se tiče njihovog oporavka i pripreme za naredni novembarski ciklus koji će isto biti težak. Videćemo još ko će moći da igra a ko neće. Imamo momaka koji su osetili probleme i problemčiće protiv Ludogoreca. Imamo trening večeras, aktivaciju sutra ujutro, pa ćemo konačne odluke doneti sutra oko podne“.

Dragović, Degenek i Borjan su pozvani u svoje reprezentacije. Koliko je realno da se priključe nacionalnim timovima svojih zemalja?

„Ne znam stvarno kakav je protokol. Jednostavno, ako si imao koronu i nisi nastupao za klub, ne znam kako možeš da igraš za reprezentaciju. Zvezda uvek ima stav da pušta svoje reprezentativce ali u ovoj situaciji ne znam kako to funkcioniše. Pre svega zbog zdravlja... Naša medicinska služba će da donese odluku posle konsultacija sa savezima. Zdravlje igrača mora biti na prvom mestu“.

Mladi Petar Stanić je u Bugarskoj ušao pa izašao zbog povrede. Kakva je situacija sa njim?

„Dobio je dobar udarac. Žao mi je zbog njega. Taman što je ušao... Toliko je bio jak udarac da mu je utrnula cela noga. Kad smo sleteli u četiri ujutro, nije mogao da hoda. Ali nije ništa ozbiljno. Moraće da stisne zube. Ipak je to samo udarac i srećom nema nikakvih drugih lezija“.

Bilo je očigledno da je Stanković protiv Ludogoreca napravio fenomenalan potez prekomandom Sekua Sanoga na poziciju libera. Sjajni Afrikanac je suvereno komandovao odbranom, zatvorio prilaze golu i meč čak završio bez napravljenog faula.

Šta je Stanković rekao Sanogu posle meča?

„Rekao sam da ću mu tako produžiti karijeru do 40. godine i da će moći da igra štopera sa cigarom u ustima. Stvarno je bio perfektan. Sanu je fenomenalan igrač i neko ko se adaptira na svaku formaciju. Dva dana smo probali ovo i pohvatao je konce za sekund. Bio je pravi tenk kako ga nazivaju navijači. Mislim da se cela poslednja linija sa njim osećala u sigurnim rukama. Iako bih pohvalio celu defanzivnu liniju. Bili su to perfektni tajminzi, pomeranja, izlasci u pritisak... Videli ste da je Gobeljić izabran u idealan tim kola u Ligi Evrope. Čestitam mu na tome jer to je sve plod rada, koncentracije, profesionalizma, dostupnosti, lojalnosti saigrača. Uvek grupa izbaci nekoga u prvi plan“.

Da li ste vi nekad igrali tu poziciju u igračkoj karijeri?

„Ja sam u prvi tim ušao kao libero. Kod Tome Milićevića sam počeo kao špic, igrao libera i onda ušao kao vezni igrač u prvi tim. Naučio sam sve i mislim da je prednost igrača kada može da se adaptira na više pozicija“.

Gelor Kanga je golom doneo pobedu i pružio još jednu odličnu partiju.

„Ne bih izdvajao nikoga. Kanga igra mnogo dobro. Neću više da potenciram da li se promenio ili nije. To svi mogu da vide. A to mi unutar svlačionice najbolje znamo. Ne bih više izdvajao pojedince jer oni ne mogu ništa ako grupa nije na nivou“.

Francuski napadač Loi Dioni je bio ljut posle izmene...

„Bilo bi glupo da igrač nema reakciju i da mu je svejedno. Ja volim kada nekom nije svejedno i kada unutar sebe zna da je mogao bolje, više, preciznije... Polako, doćiće sve na svoje. Momak nije imao sreće u završnici, falilo mu je mirnoće i koncentracije. Znate i sami da je došao na kraju priprema i da smo imali problem. Sada se vratio fizički, polako se vraća u formu i doćiće golovi. Samo polako. Treba da nastavi da radi“.

Crvena zvezda je prvi put u ovom veku pobedili četiri vezane evropske utakmice, a klupski i nacionalni koeficijent samo napreduju. Srbija je sada u realnoj poziciji da juri dva mesta u Ligi šampiona, možda i jedno direktno.

„Brojke govore sve. Da imamo dva kluba u kvalifikacijama, a jednog i direktno bi bio ogroman uspeh srpskog fudbala. Crvena zvezda na tome radi već godinama. Poslednjih pet godina radi ozbiljno na poboljšanju koeficijenta. I dalje ćemo se truditi da budemo svetla tačka srpskog fudbala koliko je to u našoj moći“.  

Da li bi vam nedostajale kvalifikacije leti ako bi Zvezda uspela da ostvari direktan plasman u Ligu šampiona?

„Meni ne. To što prolazimo leti u kvalifikacijama kada su svi na plažama, a mi igramo utakmice koje nam „život znače“... To ne postoji. Da igraš najznačajnije utakmice u julu, to nije realno. Negde se prvenstva i završavaju u junu, neko je na odmoru ili moru, a ti igraš utakmice koje su od ogromnog značaja za tvoj klub i nastavak sezone. Ja se nadam da će se nešto u budućnosti promeniti. Moraćemo direktno uticati na to da leto bude leto“, završio je Dejan Stanković



tagovi

Dejan StankovićLois DioniGelor KangaSeku Sanogo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara