Marselo Galjardo i Sebastijan Batalja (©Reuters, ©AFP)
Marselo Galjardo i Sebastijan Batalja (©Reuters, ©AFP)

Superklasiko: Galjardo otvorio karte, Batalja se plaši Alvareza

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.03.22. | 20:20

Noćas na programu dvoboj River Plejta i Boke na Monumentalu

Najbolje se, prema pravilu, čuva za kraj. Izuzetak nije ni u fenomenu poznatom kao Fecha de Clasicos, odnosno kolu Klasika u Liga kupu Argentine, gde se noćas sukobljavaju River Plejt i Boka Juniors u sklopu 7. runde (23.00).

Dva najveća rivala sastaće se u Superklasiku prvi put od oktobra 2021. Predstojeći obračun je posebno važan za Đenovljane, na kraju krajeva, jer tim sa Bombonjere nije pobedio omraženog rivala od oktobra 2019. godine. Od tada je ostvario samo delimičan uspeh u Kupu 2021. kada je Boka na penale eliminisala Milionere iz takmičenja.

Izabrane vesti

U prvenstvenim duelima Superklasika nije bilo nijedne pobede od Kopa Libertadores pre skoro tri godine. Tada je Boka u polufinalu savladala River sa 1:0. Ipak, momci sa Monumentala su uspeli da se izbore sa tim porazom, pošto su crveno-beli tada izašli kao pobednici dvomeča.

Međutim, poslednji put kada su se dva najveća argentinska rivala sastala, River Plejt je pobedio Boku Juniors. Rezultat prethodnog Superklasika ne treba precenjivati jer su Milioneri imali koristi od činjenice da je štoper Đenovljana Markos Roho "pocrveneo" već u uvodnom delu igre. Pre toga, River je bio bez trijumfa u pet derbija u nizu.

Igrači Marsela Galjarda imali su odličan početak sezone do sada i već su zauzeli mesto u vrhu Liga kupa. Los Millonarios je trenutno trećeplasiran na tabeli Grupe A sa 13 bodova iz šest utakmica, i na putu su za plej-of. River je do sada izgubio samo od Union Sante Fea (0:1). Taj neuspeh bio je i jedini susret u aktuelnom kup takmičenju u kojem crveno-beli iz Buenos Ajresa nisu postigli gol. U pet od šest utakmica, međutim, Milioneri su postigli ukupno 13 golova. U proseku, River daje više od dva gola po okršaju.

23.00: (1,90) River Plejt (3,25) Boka Juniors (4,00)

Ta statistika sada mora da se potvrdi u Superklasiku protiv Boke Juniors. Uoči predstojećeg derbija Galjardo je "zagrejao" svoje pulene. Ostvarili su dve pobede zaredom u kojoj je River postigao ukupno devet pogodaka.

Nedavnim uspehom protiv Himnasije iz La Plate (4:0) River Plejt je, takođe, treći put zaredom sačuvao svoju mrežu. Odlika tima je ipak jaka ofanziva. Prošle godine River Plejt je postao šampion u argentinske Primere. Postigao je 53 gola u 25 ligaških utakmica 2021. godine - u proseku više od dva po meču.

Marselo Galjardo obično je misteriozan oko sastava tima za utakmice i retko unapred izdiktira jedanaestoricu koja će istrčati na teren. Međutim, konferencija pre Superklasika sa Bokom Juniors bila je potpuno drugačija.

Munjeko se pojavio u sali za sastanke i iznenadio sve.

"Dobro jutro... Počnimo", rekao je Galjardo u uvodu, i potom ideklamovao startnu postavu.

"Franko Armani, Robert Rohas, Paulo Dijaz, Leandro Gonzales Pirez, Milton Kasko, Enco Perez, Enco Fernandez, Santjago Simon, Nikolas De La Kruz, Ezekjel Barko i Hulijan Alvarez. To je tim. Pre nego što pitate", recitovao je trener Milionera, izazvavši smeh i aplauz prisutnih novinara.

Na kraju kontakta sa sedmom silom u kampu Rivera, Galjardo je upitan zašto je doneo odluku da potvrdi tim.

"Tako sam se osećao. Kad ne dam, ne dam. Kada dam, takođe me pitaju zašto dam rekao. Osećao sam se tako. Verujem svom timu. U Nunjezu je sve praktično spremno za prijem Boke", poručio je Marselo Galjardo.

Hulijan Alvarez (©AFP)Hulijan Alvarez (©AFP)

Baš kao i domaćin, i Boka Juniors je u gornjem domu posle šest utakmica u kup takmičenju. Zauzima četvrto mesto u Grupi B, i ozbiljni kandidati za plasman u završnicu. Prošle nedelje Đenovljani su savladali vodeći Estudijantes i tako zabeležili treću pobedu u šest mečeva.

Trener Sebastijan Batalja sada cilja na sledeći uspeh u Liga kupu, ovog puta u Superklasiku. Kao igrač je Batalja učestvovao u derbijima, a od avgusta 2021. predvodi momke sa Bombonjere. Kao glavni trener, Argentinac tek treba da se raduje u najvećem derbiju.

Prva prilika je nedelja veče. Pošto je Boka izgubila samo jednu od 14 poslednjih utakmica na svim frontovima, ambicije gostiju na Monumentalu su pobedničke. Učinak defanzivne linije posebno je upečatljiv i važan pred predstojeći duel. Na kraju krajeva, glavni rival ima najbolju ofanzivu u takmičenju. Pošto je Boka Juniors do sada primila samo šest golova i nedavno uspešno prkosila Estudijantesu.

Boka je neporažena u tri gostujuće utakmice u Liga kupu. Bataljin sastav je čak pobedio u dva od tri duela u gostima i nada se nastavku pozitivnog niza i u Superklasiku. Boka je poslednji put pobedila u derbiju u gostima svog glavnog rivala u novembru 2017. Od tada su viđena dva poraza i jedan remi na stadionu Rivera. Batalja će zbog povreda ostati bez Iskijerdosa i Benedeta.

Ključna figura Superklasika je zvezda Rivera Hulijan Alvarez. Ofanzivac Milionera jedan je od glavnih faktora uspeha u Liga kupu. Mladić je već postigao četiri gola, što ga čini jednim od najopasnijih u aktuelnom takmičenju. Samo je Kauteručio iz Aldovisija postigao više pogodaka od Alvareza, kojeg je već kupio Mančester Siti za 17.000.000 evra. Poslednji put kada se River Plejt sastao sa Bokom, Alvarez je dva puta postigao gol i skoro sam doveo Milionere do pobede.

Autor dva pogotka u poslednjem Superklasiku je igrač trenutka, i to su dobro zapamtili žuto-plavi sa Bombonjere. U najmanju ruku, Đenovljani su vežbali kako da ga ukrote. Pokušaće da mu ne daju ni metar prednosti, kao i da mu maksimalno ograniče radijus delovanja.

"Tamo gde ga pustite da se kreće, ubiće vas. To ne mora da nam se ponovi", glasila je jedna od poruka koja se čula na sastancima na Bombonjeri pred meč...

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

ARGENTINA, LIGA KUP - 7. KOLO

Petak

Aldosivi - Patronato 3:1 (2:1)

/Kauteručio 8pen, 22, Silva 57 - Barios 33pen/

Tigre - Platense 4:0 (3:0)

/Kolidio 12, Manjan 33pen, 57, Blondel 35/

Subota

Barakas - Sarmijento 2:1 (0:0)

/Bandijera 66, Ferejra 74 - Toledo 58/

Lanus - Banfild 0:1 (0:0)

/Loljo 66/

San Lorenco - Urakan 0:0

Kolon - Union 0:0

Nedelja

Independijente - Rasing 1:2 (0:1)

/Gonzales 56 - Hauče 3, Kopeti 86/

Rosario - Njuels /u toku/

20.15: (2,80) Himnasija (3,20) Estudijantes (3,20)

23.00: (1,90) River Plejt (3,25) Boka Juniors (4,00)

Ponedeljak

23.15: (1,55) Defensa i Hustisija (3,80) Arsenal (5,90)

Utorak

01.30: (2,35) Argentinos Juniors (2,90) Velez (3,25)

23.15: (2,60) Atletiko Tukuman (3,00) Sentral Kordoba (2,75)

Sreda

01.30: (2,55) Taljeres (3,00) Godoj Kruz (2,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

SuperklasikoRiver PlejtBoka juniorsHulijan AlvarezLiga kup Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara