Haris Seferović, Marek Hamšik i Žoao Pedro (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Haris Seferović, Marek Hamšik i Žoao Pedro (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Superliga Istanbula: Trabzon brani tron, Fener predvodi trio velikana u pohodu na krunu

Vreme čitanja: 9min | pet. 05.08.22. | 11:11

Turska 1: Šampion će imati težak zadatak da odbrani titulu pored Fenerbahčea, Bešiktaša i Galatasaraja koji su bili vrlo ambiciozni u letnjem prelaznom roku

Već nekoliko godina unazad njegovi klubovi ne igraju gotovo nikakvu ulogu u Evropi, jaz u odnosu na “Lige petice” vremenom postaje sve već, kvalitetom čak dosta zaostaju za portugalskim i holandskim timovima, koeficijentom i za srpskim… Ipak, turski fudbal i dalje se visoko kotira na listi prosečnog ljubitelja fudbala, posebno kladilačkog sveta, a glavni razlog za to je ogroman broj “ludih” utakmica po sezoni, sa velikim brojem golova, i po pravilu neizvesno, nepredvidivo prvenstvo od početka do samog kraja.

Prošle sezone pak nije bilo tako uzbudljivo, tempo koji je nametnuo Trabzon posebno u drugom delu šampionata niko nije mogao da isprati i ekipa Abdulaha Avdžija prekinula je vladavinu istanbulskih klubova dugu više od jedne decenije – Bursa poslednja to učinila 2010. godine – osvojivši svoju prvu titulu posle 38 godina, odnosno ukupno sedmu u klupskoj istoriji.

Izabrane vesti

Po četvrti put u istoriji šampionata, Superligu će ove sezone činiti 19 klubova, od kojih će poslednja četiri na kraju godine u drugu ligu, dok će zbog slabljenja koeficijenta ovog puta samo šampion u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će vicešampion i trećeplasirani u kvalifikacije za Ligu konferencije, što će dodatno rasplamsati borbu za sam vrh.

TURSKA ILI ISTANBULSKA SUPERLIGA?

Elitni šampionat Turske će ove godine činiti osam klubova iz Istanbula – 42 odsto – po prvi put još od sezone 1963/64, zbog čega pojedini mediji u zemlji pišu da bi prvenstvo bez ikakvih problema mogla da se preimenuje u “Istanbulsku Superligu”. Za ovako veliki broj klubova iz najnaseljenijeg grada Turske zaslužni su novajlije Istanbulspor (vratio se posle 17 godina) i Umranijespor (prvi put u istoriji u eliti), koji su uz Ankaragudžu prošle sezone obezbedili promociju u viši rang.

16.00: (5,20) Istanbul (3,70) Trabzon (1,70)

S druge strane, Izmir kao treći najveći grad u zemlji neće imati svog predstavnika, pošto su Altaj i Geztepe prošle sezone ispali iz Superlige, dok će čast glavnog grada Ankare braniti jedino povratnik Ankaragudžu. Sve ovo znatno će u neku ruku olakšati posao istanbulskim klubovima, pa će tako prema pojedinim proračunima svaki od njih naredne sezone uzevši u obzir samo prvenstvene mečeve preći oko 9.000 kilometara, dok će primera radi fudbaleri Gazijantepa morati da prevale put od 14.700 kilometara. Očekivano, “istanbulizacija” Superlige izazvala je javnu debatu u zemlji pred početak sezone.

Dva tima nemaju svoje stadione. Osim toga, Umranijespor nema navijače. Fudbal nije sport ukoliko u njegovom igranju nema uživanja”, rekao je Jilman Vural, iskusni turski stručnjak koji je kroz karijeru vodio dvocifren broj klubova.

Redžep Udžar, nekadašnji pomoćnik u Bešiktašu, a sada trener Umranijespora, stao je u odbranu svog kluba čiji stadion ima kapacitet od svega 1.600 mesta.

Klubovi iz Istanbula ili Anadolije… Nadam se da ću videti svaki tim koji zaslužuje da bude u Superligi”, uzvratio je Udžar. Koliko će se konkretno njegov tim zadržati u eliti ostaje da se vidi, mada se Umranijesporu baš kao i Istanbulsporu, klubovima sa najmanjom procenjenom tržišnom vrednošću i bez ijednog poznatijeg imena u igračkom kadru, predviđa grčevita borba za opstanak.

TRABZON MINIMALNO MENJAO ŠAMPIONSKI TIM

Andreas Kornelijus (©Reuters)Andreas Kornelijus (©Reuters)

Aktuelni šampion Trabzon tokom letnje pauze nije pretrpeo bogzna kakve promene. Abdulah Avdži ostao je za kormilom i pokušaće da drugu sezonu zaredom sa Olujom sa Crnog mora potopi glavne rivale u borbi za titulu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TRABZON DA ODBRANI TURSKI TRON JE 3,40.

Veliki udarac za prvaka Turske predstavlja odlazak Entonija Envakaemea koji je prošle sezone u prvenstvu postigao 13 i namestio još 10 golova. Iskusni Nigerijac nije uspeo da se dogovori sa Upravom oko produžetka saradnje, te je odlučio da bolje finansijske uslove potraži na nekom drugom mestu – u čemu još nije uspeo – a na Medikal Parku se nadaju da će uspeti da ga odmeni Trezege, egipatsko krilo koje je turskoj fudbalskoj javnosti predstavilo u dresu Kasimpaše – 22 gola i 13 asistencija u dve sezone – i za kojeg su Aston Vili platili 4.000.000 evra.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

I pored gubitka pomenutog Envakaemea, drugog najboljeg strelca i prvog pakera ekipe iz prošle sezone, utisak je da je tim jači nego lani. Jer Trabzon je ovog leta doveo i Jensa Strigera Larsena bez obeštećenja, zadržao Stefana Densvila, te za oko 5.000.000 evra potpisao mladi, perpsektivni dvojac Kasimpaše Eren Elmali (levi bek) – Dogudžan Haspolat (centralni vezni) koji je prošle sezone imao zapaženu rolu u timu iz predgrađa Istanbula, te je na taj način Avdžiju povećao broj kvalitetnih opcija u rosteru.

ISTANBULSKI VELIKANI ŽELE NAZAD NA TRON, FENER NAJVEĆA PRETNJA FENERU

Ipak, i najveći istanbulski klubovi su se ozbiljno pojačali. Pre svih Fenerbahče, koji je prema podacima Transfermarkta tim sa ubedljivo najvećom procenjenom vrednošću u Superligi (186.000.000 evra). Fener je ujedno i najveći trošadžija ovog leta.

Fenerbahče je prošle sezone prošao najbolje od turskih velikana, sezonu je završio na drugoj poziciji za šta najveće zasluge idu Ismailu Kartalu koji je na polusezoni ekipu preuzeo od Vitora Pereire i uspeo da konsoliduje ekipu do prolaska kroz cilj. Ipak, klupska uprava odlučila je da mu ne ukaže poverenje u novoj sezoni, već da se opkladi u još jednog Portugalca – Žorža Žezusa, a podatak da je njega i njegov stručni štab izdvojila 7.500.000 evra, jasno je kakve su ambicije kluba na stadiona Šukru Saračoglu.

O njima govori i prelazni rok u koji je do sada Fener uložio nešto više od 26.000.000 evra, više od bilo kojeg drugog tima u Super ligi. Sa nekim od novajlija poput Vilijana Araoa iIi Gustava Enrikea je Žezus imao priliku da sarađuje u Flamengu (odakle su obojica i stigli), sa kvalitetima Linkolna pristiglog iz Santa Klare (sećaju ga se i navijači Partizana) se upoznao tokom rada u Portugaliji, u kvalitete Luana Peresa (plaćen Marselju 5.200.000 evra) mogao je da se uveri tokom boravka u Brazilu, dok bi Bruma (PSV), Džošua King (Votford), Egjan Alioski (Al Ahli, prethondo Lids) “oživeli” Emre Mor i pre svih Žoao Pedro (Kaljari) trebalo da donesu instant kvalitet ekipi.

FENERBAHČE - ŠAMPION TURSKE, KVOTA U MOZZARTU JE 3,70.

Treba istaći i da se Fener rešio sredinom prošle sezone precrtanih Mesuta Ozila i Ozana Tufana, pride prodao Min-džaea Kima Napoliju za 18.000.000 evra, te da je ovog leta “na nuli”. Međutim, usled brojnih promena u igračkom kadru (otišli još Luiz Gustavo, Hoze Sosa, Alahjar Sajadmaneš…) Žezusu će biti potrebno neko vreme da posloži sve kockice. Do sada, reklo bi se, u tome nije uspeo, pošto je prvi bolan udarac već doživeo. Kijevski Dinamo ga je usred Istanbula eliminisao iz kvalifikacija za Ligu šampiona i pitanje je kakve će to posledice ostaviti na Fener…

Na Turk Telekom areni takođe je bilo velikih promena. Eksperiment sa Domenekom Torentom, nekadašnjim pomoćnikom Pepa Gvardiole, nije uspeo, pa je posle šest meseci Španca u Galatarasaju zamenio Okan Buruk, doskorašnji trener Bašakšehira i bivši pomoćnik Abdulaha Avdžija u reprezentaciji Turske. Kvalitet ekipe podigao je i Galatasaraj, i to za ne preterano veliki novac. Primera radi, doveo je Serža Oliveiru iz Porta za svega 3.000.000 evra, dugogodišnjeg člana norveške reprezentacije i vezistu AZ Alkmara Fredrika Midtsja platio je 3.500.000, za kapitena Liona Lea Dubou izdvojio tek 2.500.000, iskusnog napadača Harisa Seferovića pozajmio od Benfike za 1.000.000… Da su skauti radili svoj posao i po Superligi svedoči dolazak 19-godišnjeg veziste Altaja Kazimčana Karataša za 1.000.000, te štopera Konje Abdulkerima Bardakčija plaćenog koji je prošle sezone, iako štoper, postigao pet i namestio tri gola u prvenstvu! A šlag na torti trebalo bi da bude dolazak na čijem dolasku iz Arsenala u klubu uveliko rade.

Valerijen Ismael (©Reuters)Valerijen Ismael (©Reuters)

Pomenuti Bardakči trebalo bi da odmeni Markaa, brazilskog štopera kojeg je Galata prodala Sevilji za 12.000.000 evra i tako pokrila veći deo prelaznog roka, a pride se rešila i Rajana Babela, Sofijana Fegulija, Mbajea Dijanja, Arde Turana koji prošle sezone nisu imali ozbiljniji učinak, ali su predstavljali veliki teret platnom spisku. Za razliku od njih Mostafa Mohamed je bio i te kako bitan (sedam golova, tri asistencije), ali ga je Galata otkupila od Zamaleka i prosledila Nantu na plaćenu pozajmicu u nadi da će kasnije zaraditi od njegove preprodaje.

Promenu na klupi pretrpeo je i treći istanbulski velikan Bešiktaš koji u novu sezonu ulazi sa Valerijenom Ismaelom za kormilom. Doskorašnji trener VBA koji je neslavno završio epizodu na Ostrvu takođe je dobio interesanta pojačanja. Na Vodafon Park areni su, kao i u komšiluku, znatno izmenili sastav u odnosu na prošlu sezonu.

BEŠIKTAŠ OSVAJA TITULU - KVOTA U MOZZARTU JE 8,00.

Orlovi su od Sportinga otkupili Valentana Rozijea (4.800.000), a uspeli su da ugrabe i Žedsona Fernandesa iz Benfike (6.000.000) i Džeksona Muleku iz Standarda (3.350.000) koji su se prošle sezone pokazali na pozajmicama u Rizeu odnosno Kasimpaši. Ipak, nema sumnje da su navijačima oči posebno zasijale na angažamane Čenka Tosuna, Vuta Veghorsta, Artura Masuakua i Romana Saisa, četvorku sa velikim iskustvom igranja u Premijer ligi i Bundesligi. Najbolje od svega, ni za jednog od njih nisu platili ni cent obeštećenja!

S druge strane, godišnji budžet su između ostalih olakšali Domagoj Vida, Džermejn Lens, Kajl Larin, Aleks Tešeira, Gokan Tore, Fabris Ensakala i Adem Ljajić koji su bez obeštećenja napustili klub ovog leta… Jedini prihod Bešiktaš je imao od prodaje Ridvana Jilmaza Rendžersu za 4.000.000 evra.

PIRLO BEZ DVOJICE NAJBOLJIH ULAZI U SEZONU, ADANA DEMIR OPET KUPOVALA “NA VELIKO”

Andrea Pirlo (©Reuters)Andrea Pirlo (©Reuters)

Od ekipa koje bi mogle da budu potencijalni kandidati u borbi za mesto u Evropi – teško i za titulu – svakako treba istaći i Bašakšehir koji nije imao značajnijih gubitaka, a s druge strane je od zvučnijih imena doveo Mesuta Ozila i Lukasa Bilju, te najprijatnije iznenađenje iz prošle sezone Konju koja je, osim pomenutog Bardakčija, ostatak ekipe uspela da zadrži na okupu i pojača se brojnim “slobodnim” igračima iz konkurentskih timova.

Biće zanimljivo videti i kako će se snaći Karagumruk na čelu sa Andreom Pirlom. Italijan je posle godinu dana trenerske pauze prihvatio poziv iz Istanbula u kojem ga čeka ozbiljan izazov, s obzirom na to da su mu dvojica najboljih igrača iz prošle sezone Aleksandar Pešić i Emre Mor otišli u Crvenu zvezdu odnosno Fenerbahče za zbirno svega 2.800.000 evra, a klub su napustili još i Lukas Bilja i Ervin Zukanović. Istina, dobio je dvocifreni broj pojačanja, ali treba to sve posložiti…

Ne treba na kraju zaboraviti ni Adanu Demirspor koja je prošle sezone pažnju na sebe privukla prvenstveno angažovanjem Marija Balotelija, a trend dovođenja velikog broja novajlija nastavila je i ovog leta. Najzvučnije je svakako ime Jaroslava Rakitskog (rastao se sa Zenitom), Henrija Onjekurua (pozajmljen iz Olimpijakosa) i Kevina Rodrigesa (Sosijedad), a pored pomenute trojice tu je mnoštvo igrača sa iskustvom igranja u Superligi.

ŠESTORICA SRBA

I pored toga što su se Aleksandar Pešić i Nemanja Milunović vratili u Crvenu zvezdu, a Adem Ljajić ostao bez ugovora posle rastanka sa Bešiktašom, Srbija će ove sezone u Superligi imati više predstavnika (šest) nego prošle (pet). Danijel Aleksić će već treću uzastopnu sezonu nositi dres Bašakšehira, Armin Đerlek braniće boje Sivasa, dok su Marko Jevtović i Lazar Marković u paketu pojačali redove Gazijantepa. Preostala dvojica članovi su novih prvoligaša. Uroš Radaković stigao je ovog leta u Ankaragudžu iz Arsenala iz Tule, dok je Amar Skrijelj ušao u elitno društvo sa Istanbulsporom čiji je član od februara 2021. godine. Prethodno je nastupao za Novi Pazar.

Najviše stranaca dolazi iz Brazila, njih 20, a slede Portugalija sa 13, Bosna i Hercegovina sa 12, Italija sa 12, Nemačka i Nigerija sa po deset, te Francuska i Senegal sa po devet fudbalera.

Prema procenama Transfermarkta, najvredniji igrač Super lige je golman Trabzona Ugurčan Čakir sa 18.000.000 evra, krilo Galate Kerem Akturkoglu sa 16.500.000, te čuvar mreže Fenera Altaj Bajindir sa 16.000.000 evra. U prvih deset su pored trojice Turčina još Dijego Rosi (Fenerbahče), Vut Veghort (Bešiktaš), Seržo Oliveira (Galatasaraj), Žoao Pedro (Fenerbahče), Atila Salaj (Fenerbahče), Viktor Nelson (Galatasaraj) i Ferdi Kadioglu (Fenerbahče). Zanimljivo, samo Čakir dolazi iz redova šampiona Trabzona, dok su preostala devetorica članovi velike istanbulske trojke, od kojih čak petorica iz Fenera.

---------------------------------------------

TOP 5 NAJVEĆIH TROŠADŽIJA

Klub Potrošio Zaradio

Fenerbahče 26.310.000 26.250.000

Galatasaraj 17.790.000 12.500.000

Bešiktaš 16.150.000 4.000.000

Trabzon 8.800.000 596.000

Bašakšehir 5.500.000 -

-----------------------------------------------

TURSKA 1 - 1. KOLO

Petak

16.00: (5,20) Istanbul (3,70) Trabzon (1,70)

Subota

18.15: (2,10) Sivas (3,45) Gazijentep (3,50)

20.45: (1,55) Bešiktaš (4,00) Kajzeri (6,25)

Nedelja

18.15: (3,00) Giresun (3,30) Adana Demir (2,40)

18.15: (2,70) Karagumruk (3,25) Alanja (2,65)

20.45: (2,65) Antalija (3,25) Galatasaraj (2,70)

Ponedeljak

18.15: (1,90) Bašakšehir (3,50) Kasimpaša (4,10)

20.45: (3,15) Ankaraguču (3,30) Konja (2,30)

20.45: (1,35) Fenerbahče (5,00) Umranije (9,00)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Turska 1TurskaTurska Super ligBešiktašGalatasarajFenerbahčeŽorž ŽezusValerijen IsmaelAndrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara